MANAFU*

Abonamente Evensys

Online: Cati utilizatori de net sunt in Romania?

Trafic.ro arunca bomba. Dupa luni in care am crezut ca suntem 4,5 – 5 – 7 milioane de romani online, aflam acum ca sunt de fapt 3,5 milioane de utilizatori unici. De fapt, atatia sunt pe site-urile monitorizate de Trafic.ro.

Si desi Trafic.ro e un bun barometru pentru piata locala, nu da cifrele exacte. Nu are cum sa le dea. De aceea, nu as fi promovat un titlu de genul “Cati utilizatori de Internet sunt de fapt in Romania?“. Stiu ca suna mai bine asa si asigura acoperire in media, insa ar trebui sa fim mai responsabili cand ne alegem/ jucam cu cuvintele. Sunt convins ca maine vom vedea in presa (si de azi pe multe site-uri) titlul preluat intocmai sau cu mici diferente, dar subliniind aceeasi idee. Ceea ce e total gresit. Si nu e prima oara cand se intampla asta. Multe din sondajele Neogen au ajuns in media, chiar si pe TV, fara ca redactorii sa se intrebe prea mult daca sunt reprezentative sau nu si daca exprima chiar ce se spune in titlul comunicatelor.

Vin si cu o intrebare: Dauneaza cumva online-ului aceasta noua descoperire?

UPDATE: Orlando vine cu o mentiune: e vorba de 3,5 milioane pe saptamana. Deci or fi 5,7 pe luna sau 6,2 ori poate 8,4? Vivi spune ca ar fi 7 milioane pe luna. Deci pana la urma atatia sunt!? Dar trimestrial cati intra?

Cum ar trebui de fapt numarati utilizatorii de Internet?

Ar trebui sa se faca o diferenta intre cei care au intrat vreodata si cei care deja s-au mutat pe net? Ce interval de timp ar trebui luat drept standard in astfel de cercetari? S-a gandit cineva sa faca o raportare la numarul de computere (astea sunt auditate?) sau ca intr-o tara in care ruralul acopera 45% si pensionarii intrec persoanele active nu avem cum sa numaram 7 milioane de utilizatori? Ar insemna ca unul din 3 romani e internaut! Poate ne/ma lamureste cineva!?

Revin la ceea am vrut eu de fapt sa arat. Vorbeam de titluri bomba si de iresponsabilitatea comunicatelor. Facem pariu ca presa a preluat gresit comunicatul?!

Tags:

Fara comentarii

  1. orlando says:

    3.5 mil intr-o saptamana, asta anunta comunicatul trafic.ro

  2. Vivi says:

    Iar 7 milioane erau over a month.Totusi, observatia lui Manafu este corecta, Netbridge face o mica gresala de comunicare aici permitand confuzia asta.

  3. Cristi Parvan says:

    Dragilor hai sa nu ne dam pe dupa cires. E evident ca in Romania nu-s 7 milionae de romani online. Eu ma indoiesc si ca avem 7 milioane care citesc un ziar/revista si cu toata simpatia fatza de online e relativ usor de demonstrat ca numarul de romani care “sunt previzibili” pe siteurile romanesti abia daca trece de 50% in zona activa comercial (18-49 Urban). In prezentarile Zenith pe 2007 eu am estimat 4,5-5 milioane argumentand ca 7 milioane de cuci n-au cum sa insemne 7 milioane de oameni. Dar asta nu-i o noutate si nu cred ca in randul celor implicati in industrie v-a exista un impact semnificativ. Nu cred nici ca cineva si-a bazat vreo implicare pe online in penetrarea “imensa” si nu in ritmul de crestere, diversitate, calitatea audientei, reactivitate, exemple de succes…etc. Iar astea toate sunt indiscutabile.Posibil sa apara ceva “bombe de presa”, dar… efectul nu cred ca-i neaparat negativ.

  4. websesia says:

    Ai zis bine. E nevoie de multe criterii. Cred ca ar trebui sa se faca o medie a timpului pe care il petrec romanii pe net, si functie de asta sa se traga niste concluzii.

  5. Beinur says:

    Daca e nevoie de mii de posturi (si cateva studii) numai pentru a ajunge la o estimare grosieara a utilizatorilor .ro oare de cati ani e nevoie pentru a afla cine sint internautii din .ro? Varsta, sex, educatie, venit, studii, copii etc? Astea sint date care ma intereseaza. Evident ca vreu sa stiu si cati sint, dar asta este absolut insuficient.

Comentează