MANAFU*

Abonamente Evensys

Online: Mai multi bani pentru ziaristi?

Daca nu ma insel, in Franta angajatii unui cotidian au cerut sa fie platiti si pentru ca articolele lor sunt expuse pe Internet unei noi audiente, din care patronii ziarului castiga alti bani.

Pana la un anumit punct, cererea jurnalistilor francezi pare de bun simt si cred ca in momentul in care site-ul unei publicatii intra pe profit, o mica parte din acesta ar putea fi distribuita si redactorilor ca bonus sau ca marire de salariu.

Nu stiu daca la noi s-a pus problema asa vreodata, insa prin blogurile lor, jurnalistii pot sa isi rotunjeasca acum veniturile. Si cred ca sunt deja cativa care au inceput sa castige din reclama pe bloguri.

Aici intervine insa un aspect interesant. Daca in cazul publicatiilor, editorialul e separat de cele mai multe ori vanzari, in cazul blogurilor vor aparea multe ocazii de vanzare directa catre (jurnalistul) blogger.

Este aceasta o problema? Vanzarea directa? Ar putea fi interpretata ca o modalitate de “imprietenire” cu blogger-ul? Ar putea afecta impartialitatea jurnalistului? Sau altfel, ar trebui ca jurnalistii sa nu accepte publicitate pe blogurile lor?

PROMO: TOOLBOX ONLINE COMMUNICATION | EVENIMENT DE PR IN NEW MEDIA

Tags: ,

Fara comentarii

  1. gabi says:

    asta e o discutie interesanta. ar fi incorect sa le cerem jurnalistilor sa nu aiba publicitate pe bloguri. e munca lor si, daca au succes, au tot dreptul sa il capitalizeze. pe de alta parte avem experiente in presa clasica unde unii jurnalisti intermediau contracte de publicitate. nu a iesit tocmai bine, oferta publicitara a venit la pachet cu un bonus de autocenzura sau chiar bunavointa pe partea editoriala. pe bloguri cred insa ca lucrurile pot sta altfel. momentan vorbim de oameni (mai mult sau mai putin credibili) care au blog si nu de bloguri care ajung sa fie percepute ca institutii. deci omul cu blog se va gandi de doua ori inainte sa isi stirbeasca credibilitatea. pentru ca e a lui, nu a unei institutii de la care poate pleca daca se strica treaba.pana la urma daca faci lucrurile cu transparenta iar mie cititorului imi dai ceva util/interesant, de ce sa nu faci si bani din asta?

Comentează