MANAFU*

Abonamente Evensys

Online: Chrome, o zi mai tarziu

Google a pus link-ul de download pentru browserul sau Chrome chiar in mijlocul celebrei pagini de search. Sa fie la vedere, sa nu il caute lumea prea mult. Asa cum l-am cautat si eu ieri inainte de lansarea oficiala, sperand sa il gasesc pe un blog.

Nu am Chrome pentru ca am Mac. OK, unii si l-au pus pe Mac, facand switch-ul de pe MacOS pe Windows. Eu nu si probabil ca mine multi altii. Deci nu am un test personal pentru blog. Daca inca nu l-ati incercat sau vreti sa va faceti o idee despre ce face, va recomand urmatoarele lecturi: Ars Technica si TechCrunch. Mi-ar placea sa vad si un test “Will it blend?“.

Pe langa rezultatele testelor, multe bloguri si publicatii vorbesc de ieri incoace despre impactul Chrome in lumea browserelor. La fel, daca va intereseaza cateva idei, va recomand: New York Times, Mashable, Matt Cutts. Poate vreti sa vedeti ce spun si ai nostri: Bradut Florescu, Dragos Novac, Fluture.

Oamenii din PR ar trebui sa se uite la Google Chrome ca la un interesant caz de lansare a unui produs in era social media. Ce am prins eu a fost ca: Google a scapat “accidental” o banda desenata despre ce e capabil Chrome (1 septembrie). Evident ca toata lumea a devenit curioasa si multi au scris despre asta. Apoi spre seara, Google spune ca a “gresit” si ca urmeaza sa lanseze a doua zi browserul sau. (Ar fi interesant sa urmareasca cineva pe ore desfasurarea actiunii). Blogurile si-au actualizat posturile si brusc mai multa lume (in special presa) a devenit interesata.

Ce mi s-a parut interesant in aceasta “lansare accidentala” a fost faptul ca unii jurnalisti stiau de Chrome dinainte, avand pregatita deja povestea pentru lansare. Walt Mossberg de la WSJ a spus ca a testat browserul timp de o saptamana, iar Wired are un story cu poze despre cei care au lucrat la Chrome. Nu am apucat sa vad daca celelalte publicatii si bloggerii importanti s-au ofticat ca au fost sariti din schema.

Revenind la batalia browserelor, conform NYTimes, Explorer are o cota de 73% din piata, Firefox a ajuns la 16%, iar Safari la 6%. Unde vedeti Chrome peste un an?

UPDATE: Cineva a prezis ca Firefox va fi ajuns din urma de Chrome in doi ani.

Tags: ,

Comentează