MANAFU*

Abonamente Evensys

A cere si a primi

Primesc multe solicitari pe mail pentru diverse lucruri. Sa ofer un sfat, sa fac legatura intre doua persoane, sa imi folosesc relatiile etc. Lucruri mici, de cele mai multe ori, care insa par importante pentru expeditor. Si aproape mereu imi fac timp sa raspund. Este insa dezamagitor sa vezi cum oamenii nu apreciaza gestul.

Nu astept multumiri. Cei mai multi le trimit. Astept totusi sa aprecieze efortul meu de a le rezolva intr-un fel problema lor.

Am scris acest post avand la indemana cateva cazuri (s-au strans parca deodata) pentru care eu am deschis cateva usi sau am dat niste solutii, iar beneficiarii gestului nu au facut nimic mai departe. E si mai dezamagitor sa primesti un mail: “Hei, tipul ala pe care mi l-ai recomandat nu mi-a dat niciun semn!?”.

Stiu, traim in timpuri complicate, suntem foarte ocupati etc. Din punctul meu de vedere, nu exista un alt om (pe care sa il cunosc sau cu care am interactionat) mai ocupat decat mine. Poate suna arogant, dar eu asa cred. Cu toate acestea, imi fac timp sa raspund la mail-uri. Poate si asta ma tine atat de ocupat.

Cred ca socializarea si interactiunea online sunt overrated cateodata.

UPDATE: Am vazut cateva reactii la acest post. As vrea sa spun ca nu este vorba in el despre mesaje de multumire, aprecieri etc. Este vorba de seriozitatea cu care tratam sprijinul oferit de altcineva.

14 comentarii

  1. Ioan Nicut says:

    Salut Cristian,

    Stau eu si ma gandesc cu onestitate ca si eu mai fac lucruri sau gesturi pentru care astept ceva in schimb… Si cand astept ceva in schimb si sunt atasat de gesturile mele, de cele mai multe ori sufar sau sunt dezamagit.

    Tu ce astepti in schimb altceva decat sa aprecieze gestul tau? Tu cum te simti cand asteptarea nu ti-e implinita? Cand faci o recomandare si primesti mailul ala cu „Hei, tipul ala pe care mi l-ai recomandat nu mi-a dat niciun semn!?”, ce te dezamageste atat de tare?

    Cand aud ca raspunzi cererilor importante pentru expeditor, te vad ca pe un om GENEROS. Pastreaza-ti generozitatea!

    i

  2. @ioan

    in primul rand mersi pentru comentariu. apoi sper sa fi inteles exact “your point”.

    am completat si in post ca nu ma refer la asteptari si generozitate, ci la un fenomen care probabil vin din lipsa aprecierii recomadarilor si networking-ului.

    de multe ori se intampla sa avem nevoie sa ajungem la cineva. pe mail sau pe telefon esuam adesea in incercarile de a intra in contact. in acest moment, ajuta de multe ori un “connector”, “linker”, om de legatura sau pe romaneste, o relatie.

    si aici sunt doua aspecte, cel putin pe care le vad….

    1) de cate ori iti va raspunde cineva la o solicitare de genul: “un de-al meu ar vrea sa va intalniti. te rog eu sa ii acorzi 20 de minute”?

    2) de cate ori imi va raspunde dupa ce “omul meu” nu vine la intalnirea de 20 de minute?

    Despre asta este vorba, despre consumarea sanselor si relatiilor pe care le avem. Iar eu le consum adesea pe necunoscuti.

  3. Cristina says:

    poate este o ocazie buna sa realizezi ca o relatie, cu cat o soliciti mai tare, cu atat se uzeaza mai tare si e posibil sa fie prea mult in momentul in care recomanzi o persoana in care intr-adevar crezi. e la fel ca si cu complimentele. valoreaza mai mult cuvantul cuiva care face un compliment din an in paste, decat al unei muieri care face risipa toata ziua de bineturi. ideea pe care vroiam sa o transmit, in final, e ca poate nu toata lumea merita bunavointa ta si ca fiind selectiv s-ar putea sa ai mai mult de castigat.

  4. Ioan Nicut says:

    @Cristian – Tu zici ca îți consumi șansele pe necunoscuți… faptele tale sunt următoarele… Tu pui o vorbă bună pentru un Nimeni. Nimeni nu e integru față de cerea ta inițială. Ți-a reproșat vreun om căruia ai recomandat ceva? Ce?

    Uită-te istoric în urma ta la tot ce ai realizat până acum. Ce ai pierdut pentru că ai fost de bună credință?

    @Cristina fiind selectiv ești atractiv… 🙂 @Cristian tu ești deja atractiv…

  5. circoloco says:

    SALVATI UN COPIL, NU UN ADULT !

  6. NuntaDj says:

    Probabil 🙂 esti o sursa buna de informatie 😀

  7. itterapia says:

    Cristi, probabil ca esti “demodat”! 😉

  8. Garm says:

    Te inteleg perfect. Acum cativa ani un amic avea nevoie de un job si m-a rugat sa il ajut. I-am facut o recomandare, si pe baza recomandarii a fost chemat la un training. La doua zile dupa ce a inceput trainingul a primit o oferta mai buna din alta parte, pe care evident a acceptat-o. Asta e ok. Ceea ce m-a deranjat a fost faptul ca nu a avut bunul simt sa anunte ca a gasit altceva. Pur si simplu nu s-a mai dus la trainig…

  9. Ioan Nicut says:

    @Garm Frustrant nu? Și eu mă temeam că pot să-mi consum relațiile și mă simțeam nasol pentru lucruri făcute de alții până am ales să nu mă mai simt responsabil pentru alții – chiar dacă sunt Prieteni sau Familie.

    Cât despre cei la care apelez dacă cineva mă face să mă simt nasol, îmi cer eu scuze față de cel căruia am făcut recomandarea. Testează și relația mea cu cel căruia recomand și capacitatea mea de a face față la lipsă de control.

    @Circolo Care e copilul are trebuie salvat și care e adultul care nu trebuie salvat?

  10. Bine ai venit in club !!!!

  11. Dan says:

    Eu in general sunt in tabara celor carora “se cere” intotdeauna ceva 🙂 … Nu prea-mi amintesc sa ma fi situat de multe ori in tabara celor care .. “cer” … Prin urmare, inteleg perfect sentimentul, si pot sa spun ca de cele mai multe ori se lasa cu .. dezamagire 🙂 … De obicei ajungi sa-ti cunosti mai bine .. prietenii 🙂 …

  12. Leusor says:

    Tu vrei sa zici ca iti pui pielea la saramura pentru alti .Eu de exemplu la cresa imi ajut colegii sa batem pe alti colegi. Rezultatul este ca ne-o luam toti de la doamnele ingrijitoare.

  13. Razvan Pascu says:

    Iti dau perfecta dreptate. Este foarte frustrant, dar exista si oameni care apreciaza. Si pentru aceia, trebuie sa continui asa.

  14. Tudor says:

    Un sfat sau un serviciu pentru cineva merita un “multumesc” inapoi, cu totii o stim. Dar acel “multumesc” nu vine cand dorim noi.
    Eu m-am hotarat sa nu mai cuget dupa acel “multumesc”, asa ca merg mai departe si incerc sa ajut pe urmatorul/urmatoarea. Iar cand primesc in sfarsit un “multumesc”, il consider si pentru cei care nu mi-au multumit.

Comentează