MANAFU*

Abonamente Evensys

A inceput era tabletelor?

Steve Balmer a spus saptamana trecuta ca nu vede prea curand disparitia PC-urilor, asa cum alti oameni din tehnologie o prevestesc in lumina avansului luat de iPad (si tot ce presupune el) la nivel international inca de la lansare. “I think people are going to be using PCs in greater and greater numbers for many years to come“, a spus Balmer.

In sprijinul vorbelor lui Steve Balmer vin si rezultatele unui studiu realizat de Retrevo, care arata ca 53% dintre respondenti nu sunt interesati de tablete. Motivele? Cei mai multi (52%) spun ca nu au nevoie de un iPad, iar altii (38%) il considera prea scump.

Insa cifrele si efectele generate de iPad nu pot fi ignorate. In urma cu mai putin de o saptamana si la aproape doua luni de la lansare, Apple anunta ca a vandut peste 2 milioane de iPad. Si acestea au provenit in marea lor majoritate prin filiera americana, caci abia cu 10 zile in urma, iPad a devenit oficial disponibil pe alte 9 piete. 

In plus, deja cel putin 4 mari producatori din domeniul gadget-urilor si-au anuntat propriile modele de tablete: Dell, LG, Asus si MSI, ceea ce va conduce la o accelerare a cresterii cotei de piata a acestui tip de device.

Mai mult, o cercetare a Boston Consulting Group arata ca intre 50 si 75% dintre respondentii sai planuiesc sa cumpere o tableta in urmatorii 3 ani.

In toata aceasta goana dupa tablete, PC-urile vor continua sa domine piata. Gartner spune ca in 2010 vor fi livrate peste 376 milioane de PC-uri in inteaga lume, dintre care peste 41 de milioane vor fi mini-notebook-uri. De cealalta parte, IDC spune ca pana in 2014 vor fi livrate 46 milioane de tablete; cu doar 7,6 milioane de unitati vandute in 2010.

De curiozitate, am lansat sondajul de mai jos:

UPDATE: Tablets Will Be Outselling Netbooks by 2012

FOTO: THE FUTURE OF COMPUTING / ATMTX

6 comentarii

  1. Balmer a mai avut cateva predictii care s-au adeverit in felul urmator: market value Apple Inc.: 222bln $, S.C. Microsoft S.R.L: 219 bln $. Deci, a lui Microsoft e mai mica (market value).

    Eu merg pe mana tabletelor. Viitorul este al knowledge worker-ilor, si acestia au nevoie de Tablets.

    O intebare retorica: cine are o putere mai mare: telecomanda, sau statia tv? La fel se intampla si cu tableta. E o telecomanda interactiva, care iti permite nu doar sa urmaresti continut ci si sa creezi. Iar cand nu iti place programul, schimbi canalul. Am zis!

    >>> comentariu postat cu un MacBookPro 2010. In curand, cu un iPad (asta tine loc de (“5. Definitely will buy”).

  2. iOAN says:

    Sigur nu vor dispare prea curand. Cum ai spus si tu : “A inceput era tabletelor?”. Probabil ca da, probabil ca nu. In nici un caz in Romania inca nu a venit era tabelelor. Este clar ca PC’urile vor ramane si vor evolua la fel de rapid ca si tabelele.

    Off topic: Cum justifici lipsa comentariilor?

  3. Crusher says:

    Nu mi se pare o comparatie buna intre PC-uri si Pad-uri. PC-urile nu vor disparea niciodata. O comparatie mai realista ar fi fost intre laptop-uri si pad-uri. Pad-urile o sa ia locurile laptopurilor, in urmatori ani, nu ale pc-urilor.

  4. iOAN says:

    In nici un caz nu o sa ia nimeni si nimic locul laptopurilor, nici al pcurilor. Fiecare are locul lui bine “stabilit”, iar daca nu e “stabilit”, in mod cert, se va stabiliza in timp. Fiecare lucru, inca din stadiul de schita, are un loc bine pus la punct.

  5. ana says:

    Saptamana trecuta a intrat si in casa mea faimosul iPad, gasit intamplator de o cunostinta intr-un magazin din NY unde nu era inca Sold out :).. mi se pare prea greu, prea casabil si destul de inutil fara aplicatii cumparate – arata bine ce-i drept – insa nu ii vad prea bine calitatile de ordin practic
    nu stiu cum o tableta ar putea sa inlocuiasca PC-ul ….mi se pare doar un gadget destul de inutil daca nu investesti ceva bani in cumparaturi masive de aplicatii pe iTunes…
    pana la urma aceste device-uri : iPod,iPhone & iPad sunt doar the top of the iceberg – de fapt APPLE castiga enorm de multi bani pe spinarea dezvoltatorilor pasionati…. dintr-o aplicatie care se vinde cu 7$, un dezvoltator scoate 4$ si cateodata nici atat…
    cred ca oamenii devin din ce in ce mai pasionati de gadget-ui , cu cat mai multe, cu atat mai bine… nu conteaza cat si ce stie sa faca device-ul – e nou -it’s cool 🙂

  6. Mynsc says:

    Compari mere cu pere…

    De ce mi-as lua pentru ACASA o tableta in locul unui PC sau macar laptop ? Singurele motive ar fi ca-s Apple fanboy sau gadget freak… insa astea nu prind la mase (Thank God).

    Dispozitivele mobile sunt pentru well… mobilitate, in afara casei. PCul este pentru acasa unde ofera performanta, diversitate si comfort fara concurenta.

    In concluzie, cand o sa pot rula Crysis in timp ce ascult muzica pe o tableta si sa-mi ofere acelasi nivel de calitate, atunci de-abia o sa discutam despre un astfel de sondaj. Pana atunci, am auzit pentru a asculta ceva muzica in timp ce-mi verific mailul sunt nevoit sa cumpar 2 iPADs. Viitorul suna bine! 😀

Comentează