MANAFU*

Abonamente Evensys

Cand incetezi sa mai ai incredere in oameni?

Un lucru care imi place foarte mult la Internet este rapiditatea cu care poti intra cu cineva in legatura. Poti trimite usor un e-mail, un direct message pe Twitter, un mesaj privat pe Messenger sau Facebook. Oamenii incearca sa deschida usi mult mai usor pe Internet decat offline. Si eu primesc multe mesaje de acest gen de la oameni care cel mai adesea vor ceva.

Daca la cererile de link exchange nu raspund, la apelurile unor antreprenori si solicitarile unor aspiranti in lumea online (la cele mai multe dintre ele) trimit un reply. Mai scurt sau mai lung, nu asta conteaza.

Uneori chiar – prin natura muncii mele – am ocazia sa ii promovez in diverse intalniri si evenimente pe unii dintre cei care ma abordeaza. Si in toata aceasta relatie frumoasa care incepe sa se lege, eu nu inteleg ceva.

Mihai a fost project manager la un site, iar actualmente este Manager si Owner la o agentie.

Mihai  imi scria acum un an de zile:

Salut Cristi,
Ma simt onorat sa-ti prezint noul nivel de servicii. Acesta include cateva actualizari, trei statistici noi si o functionalitate interesanta denumita my trafic. Mai multe detalii gasesti in documentul atasat. Il poti utiliza complet gratuit si vom fi mai mult decat fericiti sa acceptam feedback-ul tau, in cazul in care vei decide sa ne trimiti observatii sau sugestii.

Cu cateva luni inainte, un proiect in care este implicat era invitat sa se prezinte la Lucky7, un eveniment creat de mine pentru a sustine oamenii cu idei. Nu mai retin exact daca el a fost cel care l-a prezentat.

Apoi se inscrie pe ultima suta de metri sa prezinte o idee la Launch48, un alt eveniment organizat de mine si oferit antreprenorilor online.

In ianuarie anul acesta, imi scrie:

Salut Cristi,
Numele meu este Mihai si sunt Managing Partner la ….
Te contactam pentru ca esti un tip extraordinar de activ in blogosfera autohtona si consideram ca ai fi un ambasador excelent pentru misiunea noastra.

I-am raspuns la mail, dandu-i cateva sugestii.

Acum doua zile, cu ocazia Topul oamenilor influenti in social media, Mihai a comentat pe un blog:

Si mai exista aceste pseudo-vedete gen Zoso, Manafu, Piticu, Bobby si altii care figureaza constant in mai toate topurile “de specialitate”. Pentru cat timp? I don’t really care.
Ceea ce ma intereseaza este faptul ca niciunul dintre ei nu creaza o reala valoare pentru online, pentru media, pentru marketing, pentru comunicare si pentru piata…

Am un gust amar acum si incerc sa inteleg ce se intampla. Cum pot sa cataloghez un astfel de personaj? Imi vine in minte doar cuvantul ipocrizie. Si cum ar trebui sa ii raspund?

Tags: ,

75 comentarii

  1. am vazut apoi cine a lasat comentariul… m-am gandit ca nu ti-ar face bine si nici lui, sa directionez atatia oameni catre postul respectiv. dar daca tii neaparat…

    iar despre mail-urile la care te referi, atunci nu am dat pe blog pentru ca am avut comunicari civilizate cu alti oameni din spatele blogului vostru si mi se parea normal sa nu ii expun, cand ei nu aveau nicio vina, nu?

  2. interesant punctul tau de vedere si pot spune ca ai dreptate. dar asta e propria ta experienta, nu? e ce apreciezi tu, ce are valoare pentru tine. corect?

    altii insa vad altfel, il apreciaza pe zoso ca e o voce puternica, taioasa, chiar foarte subiectiva. sunt oameni care au nevoie de asa ceva asa cum au nevoie de presa sa ia atitudine, sa rezoneze cu ei.

    piticu a reusit sa arate lumii intregi ca avem un logo de tara inspirat din altul. nu stiu daca ar fi reusit acelasi lucru un blogger proaspat lansat de cateva zile sau chiar altul cu ceva ani in spate dar cu o audienta foarte mica.

    eu nu stiu un om mai activ ca bobby in blogosfera noastra, un alt om care sa contribuie mai mult la cresterea blogging-ului in tara noastra.

    am dreptate?

  3. geo says:

    jenant… http://serea.ro/news-we-have-our-very-own-office/ si nu e singurul lucru…

  4. Ariel says:

    Vezi, asta zic. Dar faptul ca am dat un RT care spune (sau chiar daca spuneam eu direct) ca evenimentul de anul acesta a fost mai slab ca cel de anul trecut, asta nu inseamna ca nu te admir si nu-ti admir munca.

    De aia zic ca uneori tindem sa fim mult prea subiectivi si nu-i mereu bine.

    Cand am vazut ca te-ai suparat asa pe mine m-am simtit aiurea ca am dat un RT la prima vedere nevinovat.

  5. Realitatea, asa cum o simt pe propria mea piele, este ca acesti oameni fara coloana sunt mult mai multi decat vrem noi sa credem. Si imi pare ca nici eu, nici tu, nici altii care raspundem la mailurile unor necunoscuti cand ne cer sfaturi, pareri, idei sau altele similare, nu vom reusi niciodata sa ne ingrosam obrazul suficient incat sa nu ne mai afecteze lipsa de coloana …

  6. zoso says:

    simplu. nu raspunzi la mailuri. sau o faci doar pe bani.

  7. a says:

    oricum au venit si singuri cu copy-paste dupa citat.
    mie nu-mi face nici bine, nici rau, mi-e chiar egal.
    nu vreau sa-i iau apararea lui Serea pt ca nu cred ca are dreptate, dar tu ai pus doar un fragment din comentariul lui. el compara onlineul de aici cu cel din U.S : “in lipsa de Godin, ne multumim cu Naumovici, in lipsa de Zuckerberg ne multumim cu Fusu, in lipsa de BBC ne multumim cu Realitatea si in lipsa de A-List bloggers ne multumim cu Zoso, Manafu, Bobby si altii”.
    cat despre povestea cu mailurile, era suficient un comentariu la noi in care sa spui ce te deranjeaza. oricum it’s water under the bridge.

  8. Pentru un motiv care ma depaseste acum, nu pot comenta decat aici ca raspuns la comentariul tau. Ar trebui sa fac ceva cu plug-in-ul asta de comments. In fine…

    Nu stiu daca ai observat, dar nu am dat niciun link in post. Era prea personal ca sa trimit oamenii in diverse parti.

    In context sau in afara, personajul a zis ce a zis, iar eu asta am luat. Cealalta parte (pusa de tine) e o prostie. Denota o lipsa de incredere fata de ce e local specifica multor romani. Dar asta e alt subiect.

    Cat despre mail-urile acelea, eu prefer de obicei sa vorbesc direct (pe mail sau telefon) si nu sa comentez astfel de situatii pe bloguri.

  9. Salut Manafu,

    In primul rand tin sa-mi cer scuze pentru raspunsul tardiv. Apoi, vreau sa te asigur de faptul ca nu am nimic personal cu tine. De-altfel, nici nu te cunosc.

    Comentariul meu era o apreciere de ansamblu asupra situatiei onlineului romanesc, pe care il consider sub-mediocru.

    Acum, mergand pe varianta ta, eliminand complet contextul comentariului respectiv si chiar presupunand ca vorbeam exclusiv despre tine, nu inteleg de ce titulatura de “pseudo-vedeta” ti-a ranit orgoliul… Tu chiar te consideri “vedeta”?

    Cat despre “valoarea reala” pe care o generezi… nu te supara, dar daca tot ne spalam rufele in public, hai sa fim sinceri – evenimentele pe care le organizezi sunt in general vehicule comerciale pentru tine si companiile pe care le detii si administrezi si nu au nimic de-a face cu scopul nobil de “promovare a online-ului autohton” afisat cu nonsalanta.

    Concret, pe cele cateva evenimente organizate de tine, la care am participat, le-am gasit frugale din punct de vedere al informatiilor prezentate, fara consistenta.

    Acum, dupa ce am avut ocazia de a-mi argumenta comentariul, voi exemplifica punctual aspecte legate de „reala valoare”, pe care oricine le poate observa, chiar din reactia ta la comentariul meu:

    1. Faptul ca tu iti permiti sa publici integral sau partial email-uri pe care ti le-am adresat este cel putin inadecvat. Aceste mesaje aveau si au in continuare caracter privat. Publicarea continutului acestora reprezinta o violare nenecesara a intimitatii mele, mai ales in conditiile in care continutul acestora nu are nicio legatura cu subiectul dezbaterii. Si mai inadecvat este faptul ca tu pui problema ca si cum mi-ai fi raspuns cu promptitudine la aceste mesaje, oferindu-mi feedback de calitate si rezolvandu-mi problema, cand in realitate nu mi-ai raspuns la niciunul. Repet NICIUNUL. Nu exista mesaj de la Cristi MANAFU in Inbox-ul meu. Punct. Daca responsabila de aceasta situatie este totusi o putin probabila defectiune tehnica, te invit sa-mi retransmiti raspunsurile tale pe adresa smihaialex la gmail punct com, poate Gmail este mai reliable.

    2. Apoi prezinti participarea mea si a proiectelor in care sunt implicat la evenimentele organizate de tine ca si cum mi-ai fi facut o favoare. Scuza-ma, dar nu mi-ai facut nicio favoare – am fost acolo, mi-am sustinut prezentarea, am primit feedback si mi-am vazut de treaba. Recomandarea mea este ca data viitoare cand organizezi un eveniment sa mentionezi intr-un disclosure foarte vizibil faptul ca, „prin participarea la acest eveniment, cei prezenti accepta faptul ca Organizatorul, in persoana domnului Cristian MANAFU, le-a facut o favoare”.

    3. Finalmente, cireasa de pe tort, scoti complet din context comentariul meu si il prezinti sub forma de atac la persoana… Din nou inadecvat. Foarte inadecvat. Cred ca iti dai prea multa importanta. Nu voi insista.Voi spune doar atat: un promotor activ al online-ului scoate complet din context si interpreteaza dupa propriul plac un comentariu, sub pretextul ca nu vrea sa faca publicitate gratuita website-ului respectiv. No comment.

    Recapituland, ca sa fie clar: NU m-ai promovat niciodata pe mine personal, NU mi-ai promovat niciun proiect nici direct, nici indirect, NU mi-ai facut nicio favoare. Consider ca nu mi-am dorit, nu am cerut si in consecinta, nici nu am beneficiat de tratament preferential in cadrul evenimentelor organizat de tine. De asemenea, consider ca am dreptul la parerile si opiniile mele vis-a-vis de absolut orice, inclusiv online.

    Si, poate cel mai important aspect, nu am facut aprecieri asupra caracterului tau ca persoana. A nu fi o vedeta si a nu produce reala valoare sunt chestii care reflecta aprecierea mea asupra activitatii, nu asupra caracterului tau.

    Tu in schimb, ti-ai permis sa prezinti o versiune stramba a adevarului si sa faci aprecieri asupra caracterului unei persoane pe care nu o cunosti. De asemenea, ti-ai permis sa ignori conceptul prezumtiei de nevinovatie si sa treci direct la caracterizari publice. O abordare de gentleman ar fi dictat ca inainte de aceasta manifestare sa ma contactezi direct, sa-mi expui punctul tau de vedere si sa-mi ceri explicatii.

    Mai mult, ti-ai permis sa-mi ignori dreptul la intimitate prin publicarea continutului unor mesaje pe care ti le-am adresat, a caror tematica nu avea nicio legatura cu subiectul dezbatut.

    Si nu in ultimul rand ai ales sa mentionezi numele unor companii care din nou nu aveau nicio legatura cu problematica discutiei, fara a te gandi la consecintele negative pe care acest scandal inventat de tine le poate avea asupra acestora.

    Concluzia tageti-o voi. Eu nu ma astept la retractii, nu ma astept ca cei 56 de oameni care au comentat la adresa mea sa-si revizuiasca opinia si nu ma astept ca nivelul calitativ al online-ului autohton in termeni de profesionalism, consistenta si relevanta sa atinga limita decentei prea curand.

    Totusi, cred in evolutie si in capacitatea oamenilor de a invata, si sper ca cele expuse mai sus sa genereze o reactie pozitiva, in primul rand din partea autorului prezentului blog.

    Indiferent daca aceasta va veni sau nu, mi-am contactat avocatul si vom explora impreuna si posibilitatea solutionarii pe cale legala. Totodata, desi nu este vina mea, imi cer scuze personal pentru implicarea numelui trafic.ro in acest episod nefericit si ii invit sa-si consulte avocatii si sa ia masurile care se impun in cazul in care considera ca exista prejudicii de imagine.

    Pentru toti ceilalti participanti la discutie, care mi-au adresat apelative colorate, o sugestie: Ce-ar fi sa nu mai catalogati oameni pe baza celor cateva randuri pe care le cititi despre acestia si care va parvin indirect, complet extrase din contextul in care au fost spuse (sau scrise, in acest caz), si mai ales din surse evident subiective?

    Pentru @ariel: credeam ca am rezolvat problema referitoare la mica noastra neintelegere… 😉

    Pentru @danabanana: poate un typo, sau poate am fost un pic neatent, insa toti cei care ma cunosc vor atesta faptul ca stiu sa scriu si sa vorbesc corect romaneste 😛

    Pentru @zoso: ti-ai permis sa ma faci „dobitoc”, „jeg de om” etc, cu degajare si lejeritate, in conditiile in care eu nu sunt o persoana publica, iar tu nu ma cunosti. Deloc. Spune mai multe despre tine decat despre mine… 😉

    Multumesc.

    Seara excelenta,
    Mihai Alexandru SEREA

  10. zoso says:

    băiet, esti foarte degajat si foarte uituc.

    1. dreptul tau la intimitate in legatura cu acele emailuri a expirat in momentul in care te-ai apucat sa injuri un om de la care cereai ajutor.

    2. invectivele le meriti cu prisosinta, in conditiile in care tu esti un luzeraş care se poate lauda doar cu “am muncit la trafic.ro”, dar care face aprecieri despre mediocritate si despre altii. pana una alta, unii fac ceva, altii se dau cu fundul de pamant ca internetul romanesc este submediocru, dar nu pun mana sa faca ceva.

    3. solutionare pe cale legala? lol. vezi punctul 1.

    4. apropo de creat valoare, te-ai dus vreodata la trafic.ro sa dai cu pumnul in masa si sa spui “bai, hai sa mai stergem spammerii din trafic.ro, hai sa oferim un top relevant”?

    5. ce pretentii poti sa ai de la oameni sa nu te faca dobitoc in conditiile in care tu vorbesti de mediocritate si nu poti sa scrii corect romaneste? sau erai ironic cand erai agramat?

  11. Adi says:

    Il cunosc pe Mihai si imi pare rau ca a intors-o asa.

    Nu il citesc pe Bobby, jurnalismul de genul “gatul ma-sii” al lui zoso e trist. Valorile nu sunt asa de relative sa ne resemnam cu faptul ca unii au nevoie de asa ceva.

    Sper sa crestem in decenta si profesionalism ca sa nu mai privim cu ochii in lacrimi spre vest.

    Nu de vedete avem nevoie, ci de profesionisti ca tine, Cristi, Manac si altii.

  12. Cristi tata, tu astazi te-ai trezit? Inseamna ca prea ti-a mers totul bine pana acum.
    Solutia: apasa butonul intern pe care scrie IGNORE. Realizezi cati neuroni ti-ai omorat numai incercand sa cauti mail-uri si sa pui pe ecran tot textul acesta?

  13. The Fan says:

    E un comportament tipic omenesc (nu zic romanesc pentru ca se observa si in alte tari, la alte natiuni): te linguseste pana are nevoie de tine, iar dupa aia ti se c*ca pe cap.
    Eu unul n-as avea incredere in asemenea oameni…

  14. Draga Vali Petcu,

    Nu ma asteptam ca tu sa intelegi. Conform celor mai recente interactiuni ale noastre am realizat faptul ca iti lipsesc cu desavarsire concepte precum “profesionalism”, “eleganta” si “rafinament”.

    Punctual:

    1. Fals.

    In primul rand nu am injurat. Am facut aprecieri asupra activitatii nu asupra persoanei. Faptul ca tu nu stii care este diferenta nu este problema mea.

    Oricum, indiferent daca as fi injurat sau nu, asta nu-mi invalideaza dreptul la intimitate. Punct.

    2. Repet, nu ma cunosti. Habar nu ai ce merit si ce nu.

    3. Vom vedea.

    4. Da. Tentativele de frauda au fost tratate abrupt atat timp cat eu am condus trafic.ro si am convingerea ca lucrurile nu s-au schimbat.

    Si da, ca manager al trafic.ro am batut ocazional cu pumnul in masa (chiar prea des conform unor surse), insa dupa un timp a inceput sa ma doara mana si am realizat faptul ca pumnul de la celalalt capat al mesei era mai rezistent…

    Dar apropos de pasiunea ta pentru trafic.ro si de valoare adaugata – le-ai oferit vreodata feedback de calitate si nu ti-au multumit? Le-ai dat sugestii pertinente si te-au ignorat?

    Cat timp eu am fost manager, cu siguranta nu.

    5. Ba se pare ca pot.

    Cheers,
    Mihai Alexandru SEREA

  15. zoso says:

    imi lipsesc multe, depinde pe cine asculti.

    1. “pseudo vedeta care nu creeaza valoare” e egal cu “e prost, da-l in ma-sa”. sigur, e spus mai elegant si mai cu rafinament. dar tot injuratura e.

    2. discutia am avut-o si cu actualul sef de la trafic.ro. poate esti un tip misto, poate esti un fiu minunat si un tata senzational. nu asta ma intereseaza. eu te judec pe baza actiunilor tale din online. si aprecierile mele se limiteaza la online. cand spun ca esti un dobitoc, ma refer la persoana ta din online (si nu la clona de bamse). credeam ca se subintelege.

    4. nu e vorba de tentativele de frauda. reciteste scurta mea fraza si incearca sa o intelegi.

    5. teoretic poti, practic lumea te va cataloga drept agramat. ideea era sa te limitezi, stiind ca esti prost. dar la noi, prostul e si fudul. insista.

  16. Ariel says:

    yes, we did.

    şi am lăsat un comment pentru că am impresia că se aseamănă puţin cele două reacţii ale lui Cristi. it’s called overreacting.

  17. adspedia says:

    Simplu: cheama-l intr-o dezbatere LIVE, pune-o pe ustream si anunta-ne cand e emisia.
    Pune-i o singura intrebare: DE CE MA? DE CE?

  18. Adi says:

    @Zoso, toata exprimarea ta online este plina de injuraturi. Normal ca interpretezi totul in lumina asta.

    De la o greseala de ortografie pana la a fi agramat e cale lunga. Nu cred ca lumea il va cataloga in niciun fel fiindca nu toti se grabesc sa stigmatizeze pentru o mica greseala de scriere. Cei care o fac sunt ipocriti pentru simplul motiv ca nu sunt nici ei impecabili.

    Omul a spus pe bune ceea ce crede. Termenul ‘pseudo-vedeta’ nu este cel mai potrivit, mai ales fiindca o sa tot dati nas in nas.

    Injuraturile si atacul la persoana, atat de frecvente, spun insa multe despre cat de mediocra este situatia.

  19. @Adi

    Comentariul tau este ultimul anonim pe care il permit, chiar daca are un limbaj decent. Nu sunt pentru cei care nu isi asuma ce spun.

  20. VasileB says:

    Draga Mihai, nu scuipi unde ai pupat. Nu iei pe cineva cu “draga maestre” si dupa aia zici “o scarba”…

    AI uitat ceva, ca pe online se pastreaza si ce ai zis ierim si ce zici maine.

    Pentru cineva care pretinde ca lucreaza in online, le cam incurci tata…. Iti propun sa te impusti. Salvezi niste biti degeaba.

  21. @Zoso: repet, atitudinea ta spune mai multe despre tine decat sespre mine.

    @Ariel: multumesc.

    @Adi: multumesc. Oricum, ceea ce pierzi din vedere este faptul ca am facut o apreciere generala, nu l-am numit doar pe Manafu pseudo-vedeta – voua vi se pare putin, mie mi se pare esential.

    @VasileB: nu am pupat si nu am scuipat. Ideea e simpla: da, i-am cerut ajutorul lui Manafu (si nu doar lui), odata in numele companiei la care lucram si de inca doua ori in nume personal. Raspunsul pe care l-am primit a fost sub asteptari. Dealtfel, dintre cele trei mesaje pe care i le-am adresat lui Manafu, la 2 nu am primit raspuns deloc, iar la cel de-al treilea am primit un raspuns pe care l-am considerat superficial. Am concluzionat faptul ca nu pot conta pe ajutorul lui Manafu in particular si nici pe cel al altor lideri din topul influentei online, in general. De aici si concluzia generala ca topul este lipsit de reala valoare si relevanta.

    q.e.d.

    Cheers,
    Mihai Alexandru SEREA

  22. Bobby Voicu says:

    Astazi am vazut si eu postul de-aici :)) Vazusem comentariul de pe FocusBlog, dar l-am ignorat.

    Anyway, azi am cautat si eu prin email dupa numele Mihai Alexandru Serea. Am si eu aceleasi 3 emailuri pe care le are Cristi, exact cum le are Cristi. Eu nu le-am raspuns, pentru ca nu raspund mailurilor trimise in masa, scrise la persoana a doua singular, ca si cum mi s-ar adresa mie direct (cum ar proceda un pseudo-spammer, de exemplu).

    Oricum, la obiect, nu stiu cine e omul, nu am idee daca ne-am intersectat vreodata, nu ma intereseaza parerea lui, nu inteleg de ce te ataci tu asa de tare. Ti-am mai zis, intotdeauna cineva va avea ceva cu ceea ce faci. Poate ca ei ar fi facut mai bine in locul tau, dar nu vom afla niciodata, nu? :))

    Mihai (ti-as fi zis dl. Serea, dar mi-am dat seama ca si tu mi-ai zis Bobby), iti multumesc pentru interventia de pe FocusBlog. Daca nu ne-ar vorbi oamenii de rau, inseamna ca am face numai lucruri caldute 🙂 De retinut. Sunt sigur ca vei gasi ceva de zis si in cazul comentariului meu, legandu-te de alte aspecte decat cele despre care e vorba. Cum ar fi faptul ca imi permit sa am barba, ca nu am sapca sau ca nu fumez…

  23. Manga says:

    L-am cunoscut pe acest autointitulat “domn” , Alexandru Mihai Serea si am si acum un gust amar, as fi preferat sa nu am de-a face cu el dar asa a fost contextul. Este din Focsani si de aici se inteleg multe, mentalitati de oras mic in care toata lumea cunoaste si birfeste pe toata lumea, invidii si vorbe aruncate in vint. Dumnealui foloseste mult romengleza, ii place sa arate ca nu-si mai aminteste cum se vorbeste in limba materna, atit de bine stie engleza… Poate fi vorba de frustrare oare? E chiar ridicola treaba asta dar e posibil sa nu-i fi placut materia Limba Romana la scoala, se mai intampla, nu toti suntem de premii. Venit el din Focsani cu trenul la Bucuresti, a constatat aici ca e la moda sa fii mitocan si tupeist. Dar sa si dai din coada pe linga cine ai interes. Dumnealui nu are cuvint, nu stie ce-i ala respect fata de alti oameni. Deja vad ca are si o reputatie in acest sens. Pe online e bine sa fii moderat, sa cumperi carti de maniere si sa le citesti in caz ca la Focsani nu s-a predat ca, uite, se duce vorba si la un moment dat usile ti se vor inchide in nas daca nu stii sa te porti. Ocoliti personajul, veti avea surprize neplacute cu el.

  24. Manga says:

    Sa mai adaug ca dl. Serea are viziuni complet deformate despre persoana lui pe care si-o imagineaza a fi de leader, de facator de lucruri, de superior? Am citit si aici cum raspunde oamenilor.
    In fapt, e la mare mare distanta. Cum se numeste oare boala aia cind iti imaginezi ca esti altcineva, mai mare, decit esti? Imi scapa acum numele ….

  25. andu says:

    ce pupatura frate ! 🙂

Comentează