MANAFU*

Abonamente Evensys

O scurta privire pe piata smartphones dupa lansarea Windows Phone 7

In asteptarea primului telefon cu Windows Phone 7 de pe piata locala, citesc destul de mult despre noul sistem de operare. La noi, au scris din abundenta, ca sa zic asa, Radu Dumitru pe Mobbi.ro si Ionut Balan pe blogul Chip. Urmariti posturile lor! Ce m-a pus pe mine pe ganduri a fost strategia Microsoft de crestere in segmentul smartphones. Nu o cunosc, fireste, insa chiar sunt curios cum va evolua compania din perspectiva de challenger.

In Romania, era o vreme cand Windows Mobile detinea pozitia de lider pe segmentul sau. Si nu a trecut foarte mult timp de atunci. Cu Windows Phone 7, Microsoft a pregatit o desfasurare de forte pentru a ataca frontal acest teritoriu. Va intra in portofoliul celor trei mari operatori de telefonie mobila, va avea distributie si prin reteaua Internity si pe eMag.ro si pregateste “desantul” a 4 terminale (LG Optimus 7, HTC 7 Mozart, HTC HD 7, Samsung Omnia 7).

In acest moment, cred ca marele atu al Windows Phone 7 este experienta oferita utilizatorului, care iese un pic din registrul cu care producatorii de smartphones ne-au obisnuit pana acum. Si spun acest lucru din perspectiva unuia care foloseste telefonul mai mult pentru e-mail, browsing si social media decat pentru convorbiri si sms. Ofera in acelasi loc toate lucrurile care conteaza pentru mine la un telefon si viteza de care am nevoie, specifica unui om always-on pe Internet.

Pe masura ce numarul de smartphones vandute va creste si tot mai multi oameni vor adopta terminale inteligente, batalia intre producatori (de hardware si software) va fi din ce in ce mai apriga. Ce va alege insa consumatorul?

Acum exista tabere intre fanii unui sistem de operare sau intre producatorii de terminale, insa cei mai multi utilizatori nu stiu (si nici nu ii intereseaza) ce au in telefon si adesea migreaza de la o marca la alta incantati de promotii sau advertising. Ce ne va face in viitor sa ne alegem telefonul? Marca, sistemul de operare, experienta oferita, pretul, reclama?

6 comentarii

  1. ludovicianul says:

    Cam acceasi viziune o am si eu. Chiar am scris un articol pe tema asta imediat dupa lansare: http://blog.tipspedia.ro/microsoft-a-lansat-ieri-oficial-windows-phone-7-asa-si/

  2. BANATEANU says:

    cred ca va fi o alegere in stransa legatura-sistem de operare si producator telefon. eu sunt foarte multumit de android-mail, internet

  3. Emil says:

    Depinde de fiecare utilizator in parte. Este clar ca pe viitor smartphone-urile se vor ieftini si o categorie mai larga va avea acces catre sistemele de operare high end in genul Android, iOS, Windows Phone 7, Bada si mai tarziu MeeGo. OS-ul este foarte important si in special numarul de aplicatii ce stau la indemana userului. Android si iOS sunt pe drumul cel bun. Microsoft pleaca cu Windows Phone 7 de pe ultimul loc al grilei si sincer nu cred sa le ajunga din urma Google si Apple.
    Viitorul ne va clarifica traseul WP7.

  4. Istoria a aratat ca deciziile consumatorilor in domeniul telefoanelor mobile se bazeaza pe experienta in principal: experienta touch screen pentru Apple si Android, experienta celei mai simple si intuitive UI la feature phones oferita de Nokia. Pretul, reclama si marca au si ele rolul lor, doar daca sunt insotite de o buna experienta in utilizare. Caderea cotei Microsoft mobile a fost un mix de erori de strategie in pozitionarea sistemului de operare si o experienta insuficient de apreciata de catre utilzatori.

    Nu am vazut review-uri despre stabilitatea WP7, dar asa cum Android a avut nevoie de aproape 2 ani sa devina un sistem stabil si performant, cred ca si WP7 va avea nevoie de timp pentru a fi optimizat. Si spun asta in calitate de utilizator heavy care a testat toate sistemele de operare pe smartphone, iar Windows Mobile a fost (pentru mine) cel mai instabil sistem la testele din 2005, 2007, 2008. Mi-am facut treaba cu el, dar nu m-a convins sa inlocuiesc smartphone-ul pe care il aveam atunci.

    Daca noua versiune va fi suficient de stabila si performanta, cu eforturile financiare pe care trebuie sa le faca Microsoft, WP7 poate recupera cate ceva din terenul pierdut. In rest are toate ingredientele prin care sa revina in forta: nou look atractiv, suportul unor producatori, suportul unor operatori.

  5. SilviuP says:

    Eu cred ca exista sigur o nisa de utilizatori si pentru WP7. Nu se stie inca in detrimentul cui o sa creasca; personal, cred ca o sa fie adoptat de vechi utilizatori de WM si altele care au cam scazut in ultima vreme (RIM, Symbian), chiar si cativa care folosesc Android, dar mult mai putini utilizatori iPhone.
    I stand to be corected 😉

  6. Dan says:

    Cred ca Microsoft este pregatit sa promoveze comercial telefoanele si va face asta in combinatie cu Xbox / Zune si de asemenea in combinatie cu producatorii de telefoane si cu operatorii (subsidii, etc). Au inca lipsuri, cum ar fi un client Twitter decent, apropo de functionalitate.
    In fine, sunt clienti nemultumiti si la Android si la Nokia si la RIM si chiar la iPhone, deci loc pe piata exista.

Comentează