MANAFU*

Abonamente Evensys

Prea multa informatie, ce ne facem?

Cititi randurile de pe poza de mai sus si meditati apoi. Vorbele ii apartin lui Eric Schmidt, CEO Google. Iar eu nu stiu cum o a ne descurcam cu si mai multa informatie de acum inainte. Ma uit la mine, de exemplu. Stochez o gramada de informatii atat online, cat si pe hard. In urma cu vreo 5 ani, cred ca adunam si pastram pe an vreo 1,5 GB de informatie (nu includ aici muzica). Acum, eu sa fiu sanatos cati GB adun!

Si pana la urma nu e vorba de “greutate”, ci de volumul in sine. Cand voi citi tot ce am stocat? Mai bine zis, cand voi avea timp macar sa aranjez continutul din Downloads sau de pe desktop?

Si problema nu e legata doar de volum. Cu cat primesc mai multa informatie, cu atat este mai mare frustrarea ca nu o pot asimila. Ba mai mult, ma frustrez ca e posibil sa ratez vreo noutate si sa nu fiu la curent cu ce e nou si ar trebui sa stiu.

Va intreb pe voi acum: Voi ce faceti? Va chinuie volumul asta de informatii sau sunteti zen si duceti o viata fara astfel de batai de cap? (foto)

20 comentarii

  1. Sorin Spanu says:

    Acum cateva zile avusesem o mica depresie deoarece nu reusesc sa asimilez toata informatia care apare in fiecare zi.
    Documentatie, stiri, filme, muzica … legat de muzica, am gasit o dezvoltare …
    Am renuntat sa mai descarc … am gasit un radio de profil si il ascult online … legat de restul?
    Pentru carti am un kindle si readerul de pe HTC Desire, care le deschid in momentele “moarte” (in care nu sunt la PC)… si tot e prea mult …

  2. cristian says:

    Eu unul, nu imi fac griji cu volulul de invormatie.
    Daca apus sa citesc ce nou este bine, daca nu apus iara este bine.
    Nu are rost sa ma stresez cu asa ceva, sunt alte lucruri mai importante cu care sa ma stresez.

  3. zen, just zen 🙂

  4. Silvia says:

    Am trecut și eu prin perioada în care îmi făceam procese de conștiință pentru că nu reușeam să citesc complet revistele Money Express și Business Magazin, că alegeam să ascult muzică într-o seară în loc să ascult știrile. Mi-am dat seama că ajungeau să îmi mănânce mult timp și mă și frustram (că nu făceam alte lucruri sau nu acopeream tot).
    Dar e normal să nu acoperi tot, e normal să uiți. Trăgând linie, mă simt mai bine dacă frunzăresc zf.ro și citesc ce îmi atrage atenția decât dacă „o iau sistematic dintr-un colț”.
    Iar în ceea ce privește stocarea unei informații pe care vrei să o citești? Fac asta numai cu cărțile. Nassim Taleb, în Lebăda Neagra, a scris că cu cât amâni mai mult să faci un lucru cu atât perioada de timp până când îl vei face crește. Adică cu cât amâni mai mult cu atât nu o să faci. Mi s-a făcut pielea găină când am citit și de atunci, change of plans.
    Nici nu cred că o să ajungi să citești ce ai stocat. Așa că fă curățenie în memorie, ia-o de la zero și împacă-te cu ce poți să faci!… Zic.

  5. vizy says:

    Manafu, ne frustram si noi! Eu unu fac eforturi sa-mi canalizez energia cat mai uman! Altfel o iau razna. Nu stiu ceva si imi tebuie, imi dau timp cateva zile, , ma documentez, asimilez si aia e! Altfel ma duc cu sorcova si plang pe strazi ca se mareste frustrarea!

  6. Andrei says:

    E adevarat ca suntem bombardati cu informatie din toate directiile si toate domeniile. Destul de recent (nu mai tin minte unde) am citit o chestie cat se poate de adevarata care suna cam asa: “problema nu e volumul mare de informatii cu care suntem bombardati, ci filtrele care le aplicam”. Si personal mi se pare o chestie corecta: primesc zilnic sute de linkuri pe RSS, pe Twitter urmaresc destui oameni si cele 2 sunt doar o parte din sursele mele de informatii. Uneori gasesc chestii utile, alte ori nu… Oricum incerc sa culeg esentialul si doar ceea ce mi se pare util, nu de alta, insa vreau sa raman cu timp si pentru alte activitati.

  7. Haotik says:

    Filtre si iar filtre, intai am scapat de spam-uri, apoi am bagat feed-urile, apoi am scos din feed-uri anumite forumuri si bloguri.

    De ex zoso.ro, l-am scos din feed reader doar pentru motivul ca era prea multa informatie care mie nu-mi era utila.

  8. E de ajuns sa ma uit la volumul de linkuri pe care le stochez zilnic pe chrome si care niciodata nu pare a se diminua. Da, e o frustrare ca nu am cum sa acopar, sa citesc si sa acord atentia necesara la atatea lucruri grozave pe care le gasesc zilnic si la care pe deasupra se mai adauga si unread din google reader.
    Cred ca devine o problema tot mai mare pe zi ce trece cu overloadul de informatie si singura solutie pe care o vad este sortarea si organizarea continutului. Am inceput sa folosesc tot mai des Evernote si sper sa mai duca din tensiune. 😉

  9. bbcversus says:

    Interesant subiectul, si destul de cutremurator quote-ul domnului Schmidt daca ar fi sa gandim la rece. Numai eu tin minte cum ma descurcam cu HDD-ul meu de 8 Giga acum cativa ani, acum iau un film de 8 Giga haha.

    La ce solutii de stocare exista pe piata totusi, nu ar trebui sa ne facem vreo grija, totul este in regula, sa curga gigaii si tera-ii si toata lumea o sa fie fericita.

  10. Denisa says:

    Prea multă informație, prea puțin timp. Aceeași frustrare o simt și eu. Prea multe chestii de citit, prea multe mailuri la care nu am răspuns, prea multe filme la care nu apuc să mă uit. Și totuși, ce fac cu timpul meu, că pe ceva s-o duce el?!

  11. Milogul.SRL says:

    Cred ca toata lumea are problema asta, e aceeasi care o are si bunicul meu, posibil sa fim rude indepartate cu totii. Bunicul meu nu vrea nici in ruptul capului sa arunce arcurile ruginite(suspensia) de la Volga lui de acum 30 de ani ca in caz de nevoie de unde mai gaseste el altele??Mentionez ca masina nu o mai are de 10 ani.

  12. Alice says:

    Mda, si eu sufar de problema asta.. si cred ca devide o chestie generala, cel putin pentru cei care vor sa fie informati si sa se dezvolte cat mai mult pe diverse planuri. Zilnic gasesc tot felul de info pe care as vrea sa o aprofundez, dar realizez ca nu exista timp fizic sa le fac pe toate cate as dori, asa ca incerc sa ma multumesc cu cititul esentialului si incerc sa nu mai salvez gramezi de link-uri si de doc-uri, pana cand nu mai diminuez din lista deja existenta. Si da, e frustrant, pentru ca ai vrea sa cunosti, sa asmilezi, sa inveti, sa descoperi.. iar nesuferitul asta de timp nu te lasa 🙂

  13. bogdan says:

    spun si eu la fel: filtre, curatenie, stergeri periodice – cred ca daca as stoca toata informatia care mi se pare interesanta sau relevanta la un moment dat cred ca as umple foarte rapid toate hardurile, indiferent de cati terra dispun.

    Walter Benjamin spunea ca proprietarii de biblioteci mari ajung in medie sa citesca 10-15 la suta din totalul lor… si asta nu insemna ca ei erau inculti, ci doar ca volumul de informatie este mare iar noi ajungem sa ne cultivam gusturi, preferinte etc.

    iar daca vrem sa fim foarte eficienti trebuie sa ne limitam la un volum mai mic de informatie… voi va dati seama de cata informatie dispunem, si cat de facil ajungem acum la ea? it’s mind blowing. astfel ca eu periodic fac fara mila cate o exterminare in masa printre subiectele si foldere stocate, pastrand dar ceea ce consider absolut esential… si cand am dubii incerc sa-mi amintesc ca reuseam sa lucrez foarte bine si pe vremea cand primul meu calculator avea un hard de doar 250 de mega 🙂

  14. alina says:

    De vazut filmul The Mindscape of Alan Moore pe aceasta tema.

  15. Harvi says:

    Subscriu si eu. E o chestie de prioritizare.

    Si mai adaug ceva: nu trebuie sa fim specialisti in toate, trebuie sa stim exact ce vrem si sa actionam in acel sens.

  16. Daniel says:

    Cati dintre cei care au raspuns ar fi interesati de sfaturi (sau mai bine spus remindere) in privinta organizarii, atat a informatiei digitale, cat si a timpului si uneltelor noastre?

    Sunt curios daca knowledge workers de la noi isi doresc sa (simta ca) se organizeze mai bine?:)

  17. dragos bunea says:

    tot ceea ce stochezi trebuie filtrat periodic pentru ca altfel risti sa detii o enciclopedie de care nu ai nevoie

  18. “There’s a whole bunch of things I don’t know a thing about. I just stay away from those. I stay within what I call my circle of competence. Tom Watson [IBM founder] said it best. He said, ‘I’m no genius, but I’m smart in spots, and I stay around those spots.’” Warren Buffet

    Este un fenomen documentat in psihologie, nu ii mai stiu exact numele, despre frustrarea si anxietatea pe care o provoaca prezenta prea multor optiuni din care sa alegi. Se aplica in majoritatea situatiilor si de cele mai multe ori chiar aplica o presiune puternica, care creste nivelul de stress.

    Legat de comunicare, plecand de la fenomenul a fost dezvoltata si o regula: sa nu oferi niciodata intr-o situatie data prea multe optiuni complet diferite unui consumator.

  19. Valentin says:

    Trebuie sa amintim si faptul ca pe langa abundenta de informatie asistam si la un adevarat razboi informational, cu multa informatie contradictorie (in functie de cel care o emite).
    Sa nu mai vorbim si despre manipulare prin media (de toate tipurile) sau doar prin declaraţii făcute beneficiind de o anumită poziţie socială (vezi fluctuaţiile la bursă), pe dezinformare (voită sau involuntară).
    Asadar, pe langa filtrele de care se mentiona mai sus este nevoie si de alinierea informatiei cu propriile convingeri. Frustrari vin si de aici.

  20. […] a redeschis cutia Pandorei legata de informatiile pe care le primim si stocam zilnic. E adevarat, volumul de informatie creste de la o zi la alta, iar uneori ne vine sa renuntam cand […]

Comentează