MANAFU*

Abonamente Evensys

Problema financiara, caut rezolvare!

Dupa o zi “pe teren”, am gasit in inbox o problema de la Scoala de Bani. Ziceam eu ca vreau sa iau si eu lectii! Se pare ca cineva mi-a ascultat dorinta si mi-a servit o tema pentru acasa. Am de rezolvat o problema financiara. Iata despre ce e vorba:

Problema: Luna aceasta familia ta are la dispozitie 3.500 lei provenind din salarii, bani incasati intr-un cont bancar. Cheltuielile casei, deja planificate sunt:

  • rata la casa: aproximativ 300 EUR (credit ipotecar pe 30 ani, in valoare de 30.000 EUR, dobanda variabila 8%/an si dobanda anuala efectiva DAE 12%, contractat in urma cu 5 ani, din care mai aveti de achitat 25.000 EUR)
  • intretinere: 250 lei
  • energie electrica: 45 lei
  • alimente: 1.000 lei
  • carti: 80 lei
  • telefon mobil: 50 lei
  • cablu si internet: 55 lei

Cerinta: Analizati-va bugetul. Tineti cont ca obiectivul vostru pe termen scurt l-ati stabilit deja: cumpararea unui autoturism. De asemenea, v-ati propus sa petreceti impreuna cu prietenii un revelion frumos. Nu uitati de cheltuielile pentru locatie si pentru garderoba.

Am pus pe blog problema, ca poate imi da cineva pe mail vreo sugestie desteapta. Am eu ceva in cap, dar nu refuz ideile bune!

SOLUTIA GASITA: O parte o aveam in minte, insa Dan mi-a sugerat-o mult mai clar in comentarii: refinantarea creditului pentru o optimizare a ratei. Astfel pot lua in calcul sa fac si un imprumut de nevoi personale pentru a achiziona masina dorita. As putea, de asemenea, sa accept vreo doua propuneri de colaborare part-time in social media, platite pe drepturi de autor. Cred – daca nu gresesc – ca inca mai conteaza in fata bancilor!

Mi-am adus aminte ca cineva de la o pensiune montana mi-a propus un schimb de servicii recent, asa ca o sa dau curs invitatiei si voi petrece Revelionul acolo. Sunt sigur ca voi obtine un discount bun pentru prietenii mei.

Nu am ignorat nici taierea costurilor. Tot imi zic sa fiu si eu putin “neamt”. Renunt la pachetul HBO, ca tot nu ma uit de vreo doi ani, fac un nou contract la telefon cu o oferta mai buna, renunt la carti, pentru ca nu am mai citit nimic de un an. Cred ca pot face o reducere de 200 RON cel putin daca la cumparaturi de acum inainte voi alege private labels (marci lansate de hypermarket). Calitatea este in unele cazuri chiar foarte buna!

Una peste alta, reusesc sa imi iau si masina, chiar mai repede decat am crezut, si sa am un Revelion frumos. Daca v-a placut rezolvarea acestei probleme, va invit sa imi dati o nota in widget-ul alaturat.

Urmeaza o problema legata de antreprenoriat social!

UPDATE: Nu uitati ca pana pe 8 noiembrie va puteti inscrie aici la Scoala de Bani, pentru a invata despre finantele personale si a castiga si premii in valoare de 9000 RON!

10 comentarii

  1. Solutia e simpla:

    Renegocierea creditului, 12% DAE la Euro e mare. Daca nu accepta banca de la care s-a luat creditul se gaseste sigur alta banca sa preia finantarea in conditii mai bune, mai ales ca trebuie adaugat si un credit pe 3-5 ani pentru masina si are tot interesul ca rata sa se incadreze in zona de risc acceptat. Astfel se reduce rata la creditul ipotecar si va permite o noua rata la creditul pentru masina din veniturile obisnuite.

    Pentru revelion daca nu ajung banii se poate folosi facilitatea pe care o ofera majoritatea bancilor de a accesa un credit pe termen scurt echivalentul a cateva salarii (care se aplica la salariile platite in contul bancar, deci facilitatea e usor de obtinut)

    Alternativa de a reduce cheltuielile ar insemna sa faci foamea ceea ce nu e recomandat pentru ca vei cheltui mai tarziu pe doctori si medicamente. Sau te mai poti finanta de la asociatia de locatari si nu platesti intretinerea, o practica uzuala la romani, dar nu recomand nici asa ceva.

    Bonus – ar fi cazul de gasit un job part time sau unul mai bine platit, cam mici veniturile pentru ambitia de a avea locuinta si masina personala.

  2. Pato Basil says:

    incearca o renegociere a contractului cu banca, pentru al face mai usor de platit pentru tine daca nu tine, incearca o reesalonare a ratelor astfel incat sa platesti mai putin lunar, dar sa te intinzi din nou pe un termen mai lung.
    momentan iti mai raman in jur de 700 de ron lunar .
    Vad ca cheltuiesti foarte mult pe alimente ai putea sa reduci costurile la sa zicem de la 1000 ron la 700 de ron fiindca se poate astfel vei pune deoparte cate 1000 de ron lunar cu banii pe luna asta si pe decembrie cred ca poti sa iti faci revelionul dorit.
    Faza cu masina la leasing este sa nu ai de plata la banci mai mult de 30% din salariu din cate stiu si tu deja cam ai suma aia depinde cat reusesti sa reduci cu banca la casa ratele lunare, practic ti-ai permite sa platesti leasingul daca pleci cu o perioada de gratie de 2-3 luni pentru a te bucura si de revelionul dorit

  3. dan necsa says:

    Solutia lui Dan este buna in cazul in care poti scoate o refinantare de 8-9%. Tot ce depaseste nu te ajuta prea mult. Cat priveste contractele de colaborare, presatari servicii, etc acestea nu mai sunt luate in calcul decat de IFN-uri, asa ca poti opta si pt varianta de refinantare prin IFN si unde poti sa scoti un DAE relativ bun. Pentru revelion sau alte cheltuieli urgente poti folosi serviciul descoperire card(se aproba in 24 de ore) si are o dobanda anuala de 12-13% si pentru cumparaturi mici poti folosi cardurile de cumparaturi.:)

  4. Bazilide says:

    :)) rezolvarea cea mai simpla era un extrajob, poate ceva mai solicitant decat o combinatie financiara dar asa se puteau adauga niste caluti la masina, se putea muta revelionul in Austria si eventual face un abonament la Net, ca lipseste din ecuatie etc.
    dar se pare ca tu tii cu banca 🙁

    Foarte tare asta cu ,,scrie ce vezi,, x10

  5. Tudor says:

    Ar fi frumos sa marchezi posturile cu publicitate platita sau nu ca atare.

  6. Sunt de acord cu tine, de aceea mi-am anuntat de la inceput implicarea in aceasta campanie si am pus tag-ul Blog Campaigns posturilor.

    Mi-ar placea sa aud insa argumentul tau fata de ideea “ar fi frumos”!

  7. Tudor says:

    “Ar fi frumos” – in sensul sa iti respecti cititorii. Blogul tau e parte integrala din brandul tau personal. Faptul ca nu iti marchezi posturile induce ideea de necinste. Cam ca atunci cind la o emisiune TV vad un produs plasat fara sa mi se spuna inainte ca emisiunea poate contine asa ceva. Am vazut posturi legate de “Scoala de bani” pe alte site-uri romanesti marcate in titlu cu (P).

  8. Adesea se fac comparatii cu practicile din media traditionale. In blogosfera, fiecare persoana isi defineste propria politica de advertising.

    Eu ti-am expus-o pe a mea si o sustin si printr-o pagina dedicata ce arata toate campaniile in care am fost implicat si forma implicarii.

    Din punctul meu de vedere, respect prin aceaste practici audienta blogului. Am totodata convingerea ca ei, cititorii, nu au nevoie de semne distinctive gen (P) – care de altfel mai mult dauneaza demersului – pentru a separa un post dintr-o campanie fata de unul obisnuit.

    Pe blog nu prezentam texte primite de la companii! Cel mai adesea, ne implicam in realizarea lor si prezentam o perspectiva personala. Acel (P) ar trebui sa marcheze doar publicitatea copy / paste. Asta e pararea mea.

  9. Tudor says:

    Este parerea ta si ti-o respect. Asa cum ai zis, sunt perfect de acord ca fiecare are dreptul sa isi faca regulile lui pe blogul propriu.

Comentează