MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum va fi 2011 in blogosfera?

shutterstock_139104815

In ultimii doi ani, m-am tot gandit ca blogosfera isi va gasi curand sfarsitul / transformarea. Acum, la inceput de 2011, sunt foarte optimist fata de evolutia blogurilor, chiar daca Imperiul Facebook “cotropeste” tot in jurul sau. Chiar credeam anul trecut ca multi vor abandona blogul pentru Facebook, asa cum s-a intamplat in 2009 cu Twitter (unii si-au lasat blogurile si au ramas doar activi pe Twitter).

In urma cu un an, cand scriam despre tendintele in blogosfera locala, aminteam ca sunt 1,5 milioane de cititori de bloguri in Romania. Utimele date furnizate de Re:Fresh – la sfarsitul lui noiembrie – arata ca peste 3 milioane de romani citesc bloguri. Un motiv de optimism, nu?

REINTOARCEREA LA BLOGGING SI BLOGOSFERELE LOCALE
Vad asadar in 2011 anul reintoarcerii la blogging. Deja in rezolutiile lor pentru acest an, o serie de specialisti in comunicare si advertising si-au declarat intentia de a investi mai mult timp in blogurile personale. Asa ajung si la ideea ca 2011 poate fi numit cumva si anul brand-urilor personale. Si in acest ultim context, sunt curios sa vad care vor fi celebritatile media ce vor pasi anul acesta in blogosfera.

Blogosferele locale, daca pot spune asa, vor creste semnificativ si vor capata o vizibiliate mai mare. Am vazut comunitati puternice la Timisoara si Cluj, iar Iasiul are o traditie in blogging. Am intalnit oameni interesati si interesanti din Alba, Baia Mare si Brasov. Sper sa cunosc mai multi in 2011.

ALIATUL FACEBOOK
Facebook va fi aliatul blogosferei, nu inamicul. Primesc multe vizite pe blog via Facebook si am folosit reteaua pentru a ajunge cu diverse posturi la si mai multi oameni. Facebook este deci un bun canal de promovare pentru bloguri. In plus, o serie de bloggeri vor opta pentru fan pages pentru blogurile lor sau mai bine zis pentru activitatea lor in social media. Bobby Voicu, Chinezu, Adi Hadean si subsemnatul sunt cateva exemple recente in acest sens.

Blogul ramane un landing page pentru identitatea noastra virtuala, o arhiva a tuturor faptelor noastre mai insemnate, o carte de vizita si un CV, ceea ce inca nu putem spune despre Facebook, de exemplu.

DESPRE NISE NU ACUM!
Mi-ar placea sa vad in 2011 si anul videoblogging-ului, insa sunt destul de rezervat, in ciuda optimismului meu sustinut si de idei precum TraficTube si Viata in 3.

Nu mai spun nimic de blogurile de nisa. M-am hazardat un pic in trecut pe tema aceasta. Astept sa le vad mai intai. Si altele decat cele despre food, care cred ca reprezinta acum nisa cea mai puternica in blogosfera. Corect?

Zoso vorbeste aici despre blogosfera locala in 2010.

FOTO: BLOG VIA SHUTTERSTOCK

Tags:

13 comentarii

  1. motanu89 says:

    Pentru domnul Cristian nu am decat cuvinte de lauda, recunosc ca nu il citesc de mult timp, cam de cand m-a apucat boala cu blogul, daraici am gasit intotdeauna articole bine scrise. Bravo si la mai multe

  2. Adi Hadean says:

    La mulți ani! Cred că nișa food e cea mai bogat reprezentată, deocamdată:) și pare că se dezvoltă bine nișa foto. Ar fi interesant să apară mai multe bloguri despre auto, că și aici sunt mulți pasionați:)

  3. mece says:

    Da, cred ca nisa food e cea mai bine dezvoltata. Eu astept mai multe bloguri pe nisa tech/mobile.. astept si astept..

  4. Darius says:

    Sunt destule bloguri si pe tech. Mai putine pe mobile. Dar, oricum, cred ca problema nu e cantitatea, ci calitatea. 🙂 La asta cred ca speri si tu.

  5. bradut says:

    In zona de nisa, anul 2011 va fi anul blogurilor de calatorii.

  6. E adevarat, Darius, sunt multe bloguri tech si au constituit prima nisa consistenta de la noi. Mi-ar fi placut sa vad insa unul foarte mare. Problema pe care o vad eu e ca terminalele mobile au devenit mai sexy ca subiect si in plus sunt lansate pe banda rulanata. De aici si interesul mai mare pentru blogurile despre telefoane sau despre subiectele pe tema asta.

  7. mi-ar placea sa fie asa. ar insemna ca am iesit din criza si calatorim iar pe unde dorim. oricum, mi-am propus sa ajung anul asta in thailanda. 😉

  8. bradut says:

    eu ma tem doar de o ascensiune a amatorismului in toate domeniile. te-astept cu bere rece.

  9. totul incepe de la amatorism!

  10. bradut says:

    eh, o alternativă ar fi fost şcoala.

  11. omucu says:

    bloguri de nisa sunt si monden.info, tvblog, bookblog, asta ca sa dau niste exemple de succes. eu cred in continuare ca o parte a viitorului acolo e.

  12. Mihai says:

    Prevad aparitia unui numar foarte mare de bloguri anul acesta. Din pacate nu stiu ce calitate vor avea, dar e clar ca e o moda acum sa ai blog. Nu e rau sa fie multe, dar daca ar fi si de calitate ar fi excelent.

  13. Daniela says:

    In blogging se va intampla curand ce s-a intamplat in televiziune. Televiziunile de nisa fac audienta, au clar segmentul lor bine stabiliti de spectatori. Asa si in blogging . Exemplul meu: am un blog http://www.danielalungu.wordpress.com unde postez de la literatura pana la opinii personale referitoare la evenimentul unei zile/saptamani etc , care se taraste si el cum poate spre cateva sute de cititori (care-mi vin din FB in majoritate covarsitoare) si mai am unul de nisa, mai noul si mai proaspatul www. naturistii.wordpress.com care face rating foarte bun la doar 3 saptamani de la lansare. Ii prevad un viitor bun.

Comentează