MANAFU*

Abonamente Evensys

Concurs de arhitectura si regenerare urbana

Arena Nationala, denumita pana recent Stadionul Lia Manoliu, isi va redeschide portile pentru evenimente sportive si concerte anul acesta. In cazul Arenei, ne asteptam la facilitati sportive de ultima ora, locuri de parcare supraetajate si la unul dintre cele mai interesante concepte de design din Bucuresti.

Dar ce se intampla cu zona din jurul Arenei? Avem un parc, un lac nu prea prietenos, zone semi-verzi, un patinoar si piste de atletism construite cu multi ani in urma, strazi inguste sufocate de trafic si de blocuri etc. Pe acestea cum le integram noului concept al Arenei? Avem solutii?

Ambasada britanica, impreuna cu Primaria Bucuresti si cu cea din sectorul 2, invita studenti si tineri arhitecti sa gaseasca un concept de identitate urbana pentru zona Arenei, pornind de la ideile de dezvoltare a celui mai mare proiect de regenerare urbana din Europa – Parcul Olimpic din Londra. Marele premiu este o vizita de doua zile la Londra, care include un tur al Parcului Olimpic 2012.

Concursul se desfasoara in perioada 15 februarie – 15 martie 2011. Detaliile de participare sunt disponibile la ukinromania.fco.gov.uk.

De ce sa ne ghidam dupa Parcul Olimpic din Londra?
O fosta suprafata industriala degradata, afectata de poluare si izolata de restul Londrei, zona Parcului Olimpic din Londra este in plina transformare, iar in scurt timp va deveni principalul punct de interes al capitalei britanice, dotat cu infrastructura moderna, un parc verde de marimea Hyde Park şi facilitaţi sportive construite dupa concepte arhitecturale unice in lume. Principiul dezvoltarii durabile este aplicat in acest caz 100%: dupa incheierea Jocurilor Olimpice din 2012, Parcul va fi dat in folosinta comunitatii locale, devenind astfel cel mai nou cartier al Londrei.

Parcul Olimpic in cifre ‘regenerabile’:

  • Bazele sportive din Park vor consuma cu 40% mai putine resurse decat in mod obisnuit datorita unor tehnologii inovative care presupun, de exemplu, folosirea apei de ploaie stranse pe acoperişuri pentru curaţarea toaletelor.
  • Peste 430.000 de copaci, arbusti, flori şi vegetaţie de stuf au fost plantate in zona, in cadrul unuia dintre cele mai ample proiecte de acest fel desfaşurate in Marea Britanie
  • Peste 2.000 de cladiri au fost demolate inainte de inceperea lucrarilor de construcţii. 97% din materialele provenite din demolari au fost refolosite pentru crearea Parcului Olimpic. Sute de mii de tone de pamant contaminat au fost curaţate şi refolosite. Au fost trataţi prin tehnici speciale peste 76 milioane de litri de apa subterana extrem de poluata.
  • In cadrul unui amplu program de dragare au fost indepartate din apa 30 000 de tone de reziduuri, de la namol, pietriş, moloz si anvelope pana la carucioare de cumparaturi, cherestea şi chiar un motor de maşina.
  • A fost instalat un nou sistem de gestionare a debitului de apa, care a facut posibila deschiderea unei rute navigabile pentru ambarcaţiunile turistice şi navele de transport.
  • Pentru a reduce numarul camioanelor şi implicit cantitatea emisiilor poluante de CO2, materialele de construcţie şi deşeurile sunt transportate pe apa sau pe calea ferata.
  • Un nou centru şi o noua reţea electrice vor furniza Parcului Olimpic energie şi caldura cu emisii reduse de CO2, prin folosirea unor tehnologii de ultima generatie, de exemplu boilere pe baza de biomasa.

2 comentarii

  1. dunedenisip says:

    Langa stadion, pe strada Serbanica a fost construita acum cativa ani Casa Fotbalului, un complex modern insa au uitat sa asfalteze strada care arata ca dupa razboi.
    Ar fi bine ca dupa modernizare complexului sa inceapa o customizare a blocurilor sau strazilor din jurul complexului.

  2. Gospodina says:

    Acum avem toate conditiile sa jucam fotbal, asa ca asteptam o echipa de aur care sa ne reprezinte in toate campionatele existente.
    Aici ai parerea mea : http://www.gospodine.com/pentru-ca-merit-f66/pentru-ca-meritam-un-stadion-t408.html

Comentează