MANAFU*

Abonamente Evensys

De ce nu evolueaza designul laptop-urilor?

Am vazut acest laptop Samsung pe Mashable si m-am bucurat. Nu sunt fanul marcii, deci nu o sa il cumpar, insa a fost una din putinele ocazii in care am apreciat design-ul unui PC.

Chiar daca sunt un utilizator al computerelor Apple de mai bine de 10 ani si am ajuns deja la al patrulea laptop Mac, ma uit adesea la PC-urile pe care le intalnesc. Le studiez design-ul cel mai mult. Ce este sub carcasa ma intereseaza cel mai putin (la ele, la PC-uri). Si ma intreb de multe ori de ce in toata aceasta revolutie tehnologica prin care trecem de cativa ani buni, ele arata mai toate la fel, sunt foarte grele, groase si neatragatoare.

Ce tine producatorii sa inoveze sau mai bine zis sa evolueze, caci unii (Dell, Toshiba etc) au deja modele slim sau cu un design deosebit? Si scriu aceasta intrebare de pe un MacBook Air, pe care il folosesc o luna si care nu inceteaza sa ma uimeasca zilnic. E compact, foarte usor si  frumos construit.

27 comentarii

  1. Adi Dragoș says:

    cei de la apple merg pe un adaos mare. nu cred că sunt mai scumpe pentru că ar fi neapărat mai grozave, ci eventual invers. de la bun început au optat pe cota cât mai mare de profit și pentru a cere prețuri mari au nevoie de inovație. inovația, la rândul ei, e întreținută de profitabilitatea mare.

    PC-urile sunt pe o piață mult mai competitivă. prețurile sunt mai joase și produsele sunt cu mult mai ușor subtituibile. adaosul și profutirile sunt mai mici iar producătorii fac tot posibilul să mulgă vaca până la ultimul ban. când piața nu va mai accepta laptopurile grosolane, vor generaliza variante cu un design mai nou.

  2. Exista laptopuri (PC) mai scumpe decat cele de la Apple. Deci pretul nu cred ca e cea mai buna scuza, desi iti inteleg punctul de vedere.

    Cred ca exista un numar foarte mare de utilizatori de PC-uri care s-ar bucura in fata unor laptop-uri usoare, compacte si cu un design modern.

    Bravo celor de la Samsung care au facut acest pas!

  3. Alex says:

    “Ce este sub carcasa ma intereseaza cel mai putin.”

    Wow, propozitia asta spune toate despre tine. Unfollowing Manafu…

  4. Alex B says:

    Cum sa nu te intereseze ce are sub carcasa, nu vrei performanta, sau vrei sa stai 5 ore sa ti se deschida 2 tab-uri in browser?

  5. Presupunand ca pentru un utilizator care face browsing, blogging, editare de documente si streaming multimedia performanta nu mai este o problema, Cristi are dreptate. Diferentierea ar trebui sa apara la cat de placut este sa folosesti un device (design, greutate, etc etc).

    Laptopurile noi lansate care nu ofera maximul de performanta (procesor, memorie, etc) nici nu ar trebui luate in calcul.

  6. Alex says:

    Pai Mac-urile sunt laptop-uri care nu ofera maxim de performanta. Ci doar maxim de design, asta daca esti gay…

  7. @Alex B

    Serios acum, chiar crezi ca stau 5 ore sa se deschida 2 tab-uri? Nu ma intereseaza ce e sub carcasa PC-urilor pentru simplul motiv ca nu imi voi lua unul curand. Voi ramane cu Apple. Iar Mac-urile nu sunt chiar cele mai slabe la capitolul performante.

  8. Daca tu atat ai inteles, atunci te rog sa unfollow!
    Altfel, un calculator rapid nu te va face pe tine mai istet!

  9. Cum spuneam mai sus, nu esti deloc istet!

  10. Alex B says:

    Laptopurile noi.. hmm, aproape toate care au aparut in ultimi 2 ani au cel putin dual core, sa nu mai zic de cele din ultimul an, prezente cu i3,i5, i7.. s.a. sa nu zici ca nu ofera maxim de performanta, memorie si procesor..
    Care ar fi acelea care nu ar trebui luate in calcul.
    Eu zic ca lapropul ti-l alegi in functie de ceea ce folosesti, daca vrei doar web browsing, editare de documente si streaming multimedia, iti este indeajuns dual core.
    Iar la chestia cu greutatea, am un del inspiron 1525, de mai bine de 2 ani, cantareste 2,5 – 2,7 nu mai stiu exact.
    , pus in ghiozdan aproape ca este insesizabil, nu stiu poate m-am obisnuit eu cu el.

  11. Adi Dragoș says:

    de-acord, utilizatorii de PC-uri vor cere în perioada următoare modele slim și compacte. mă aștept ca într-un an doi să se petreacă și schimbarea asta, deja designul mediu actual e perimat rău și se simte asta.

  12. Alex B says:

    In fine, nu mai are rostul sa contiunui pentru ca parerile sunt impartite cand vine vorba de mac-uri si simple sisteme mult mai ieftine si mai performante decat multe mac-uri.

  13. laurentiu says:

    Primul si singurul mac l-am avut in 1992.era un Clasic II. Arata suberb, avea monitor cu tub trinitron de 13″, era impecabil construit . Procesor Motorola 80030, O NEBUNIE. Ejecta discheta cu un mecanism servo cand o trageai in trash ceea ce era kinky pentru vremea aia. in utilizare insa era groaznic. l-am dat inapoi dupa 2 saptamani. nu-mi oferea nimic in utilzare care sa justifice pretul enorm pentru acea epoca. al doilea (nu a mai fost al meu dar era in famlie) a fost in 2000. designul era grozav, constructia era corecta dar nu ma mai impresiona iar utilizarea era la fel de groaznica. Acum in 2011 nici designul nu mai ma face sa tresar.

  14. laurentiu says:

    Pentru acuratete vreau sa corectez mai sus: procesorul Motorola 68030. iar la al doilea Power care era RISC.

  15. cred ca ai tu forta mai multa! 🙂

  16. Articolul meu nu era despre performante, ci despre design. O sa completez, caci se pare ca nu s-a inteles!

  17. Cum ii spuneam si lui Alex B, nu e un post despre performante, ci despre design. Toate laptopurile arata la fel de ani buni!

  18. Alex B says:

    Am inteles ca este vorba despre design, dar daca am design vreau sa am si performanta.

  19. Hai ca pana la urma cred ca ai aflat de ce nu evolueaza laptopurile chiar daca raspunsurile nu au fost punctuale 🙂
    Si pana la urma e si normal sa fie asa. De ce sa ma chinui, sa investesc, sa fac lucruri misto si utile cand marea masa a oamenilor vor astfel de produse?

  20. k3rgy says:

    Doamne, ce gălăgie pe aici. Nici nu am curaj să zic ceva, am impresia că orice aş spune, îmi sar câţiva băieţi în ceafă. Omul voia doar să zică că i-ar plăcea să vadă mai multă creativitate la construcţia unui laptop, s-a plictisit să vadă aceleaşi tractoare anoste, chiar dacă sparg norii la teste de tot soiul. Ce e rău în asta?
    Uite, aş vrea şi eu la fel. Am văzut de curând un Toshiba cu Android, cam neinspirat pentru OS-ul portat (cred că era 1.6 şi a primit update la 2.0 de curând, dar tot groaznic e), însă la capitolul design era de-a dreptul simpatic, o plăcere să fie al tău. De atunci tot urmăresc să văd ce mai scoate Toshiba, poate pun alt sistem de operare, dar pe acelaşi design. Am voie, nu?
    E corect, dom Manafu?

  21. Sylverstar says:

    Salut Cristi, problema pusa de tine este una foarte interesanta. Putini stiu ca in lumea producatorilor de laptopuri exista doar cateva firme (7 sau 8, si nu sunt nume mari) care dezvolta arhitecturi pentru aceste aparate, inclusiv designul. De la aceste 7-8 firme cumpara toate celelalte designurile “de-a gata”, ca sa spun asa. De asta ti se pare – si pe buna dreptate – ca multe aparate seamana intre ele. Daca vrei, asta apropie industria IT de ceea ce se petrece in industria orologeriei de mare precizie. Doar cateva firme elvetiene inventeaza si produc mecanismele, ceilalti le cumpara de la acestea.

  22. Laurentiu says:

    Nu am vorbit (zic eu) despre performanta. Am apreciat designul care si acum 20 de ani era foarte inspirat si am blamat lipsa de, in fine nu gasesc acum alt cuvant, uzabilitate. Niste masini misto cu un soft de kk si acum 20 de ani si azi. Pentru mine au fost si sunt inutile, pentru cei ce faceau DTP o vreme erau (aproape) singura alternativa si asa mai departe. E loc pentru toata lumea sub soare.

  23. Corect! Totusi cei 8 ar putea sa evolueze.

    Nu tin partea Apple, nu imi plac dezbaterile pe tema Apple – restul lumii, doar ca ei s-au gandit sa faca un pas inainte de ceva vreme si pe un anumit segment, din care fac si eu parte, au primit aprecieri.

  24. Andrei M. says:

    poate vrei sa spui ca nu au evoluat cum ai vrea tu sau orice utilizator apple. fiecare producator are cate un model slim reusit, si la bani decenti + performanta.

    Nu am putut sa nu rad cand am pus un MacAir pe masa si se balansa minunatia lui Jobs, 🙂

  25. Claudiu says:

    Dar un laptop care pe care dai 1500 – 2000 euro iar suma componentelor din interior nu depaseste 300 euro + sa zicem OS de vreo max. 200 euro……te face pe tine mai istet? Ma indoiesc……de acord cu Alex, unfollow. Tocmai ai demonstrat un grad imens de superficialitate + necunostiinta in domeniul respectiv + pitiponceala care nu te deosebeste de tipul ala cu “clima bizonica”. Sorry, asta e ultima data cand te mai citesc. Crede-ma, am lucrat foarte mult timp pe Mac si pe multe PC…lucrez in domeniu, nu spun “ce am auzit si eu la prieteni”
    P.S Pacat, aveam impresie buna despre tine.

  26. ce pot sa iti spun? sa iti spun ca si reactia ta te incadreaza intr-un anumit grup de persoane, ca sa fiu eu mai elegant.

    e asa de greu de raspuns la o intrebare aparent simpla fara sa ne atacam si sa ne facem in fel si chip?

    las la o parte faptul ca pe blogul cuiva, incerci macar sa ii intelegi intai punctul de vedere.

    da, nu ma intereseaza ce e sub carcasa! ce, nu am voie?…

  27. OnLaptop says:

    Nu putem compara nici un laptop cu Apple. Celalti producatari au intradevar laptopuri performante, dar calitatea in timp lasa de dorit. Carcasele sunt niste plastice ordinare care arata bine la exterior care se rup, sparg, cad suruburi din ele. Si totusi daca vrei un Acer, Asus, Lenovo etc. care sa fie comparabil cu un Apple nu e chiar acceptabil la pret, este la fel de scump poate chiar mai scump. Apple nu a prins foarte mult la noi din cauza sistemului de operare.

Comentează