MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum vedeti voi dezvoltarea tabletelor?

Dupa seria de tablete anuntate de eMag saptamana trecuta, Vodafone a anuntat recent Samsung Galaxy Tab 10.1v, un model special creat pentru operator. In clipul de mai sus, il vedeti in “actiune”. Un articol de pe DailyBusiness.ro vine cu niste cifre interesante: Grupul FIT comercializeaza peste 50 de tablete, iar la eMag 13% din PC-urile vandute in 2011 sunt tablete, iar anul trecut s-au vandut in Romania in jur de 10.000 de unitati.

Punand cap la cap toate aceste informatii si faptul ca exista si producatori locali – cati, 2-3? – de tablete, ma intreb daca la finalul acestui an tabletele chiar vor deveni un fenomen de masa si pe plan local, nu doar in randul grupului de early adopters. Desi detin o tableta de mai bine de jumatate de an, tot nu i-am gasit o utilitate clara in activitatile mele. Stiu deja foarte multe persoane “indragostite” de iPad, insa eu momentan ma multumesc cu tot ce imi ofera laptopul. Alte pareri, experiente?

9 comentarii

  1. I-am luat prietenei mele un Galaxy Tab 7 inch ca înlocuitor pentru laptopul ei vechi. Pentru ce face ea în majoritatea timpului (FB, Twitter, bloguri, google search, word text, jocuri, poze) e mult mai folositoare decât un laptop, și mai ușor de folosit. Sunt foarte puține lucruri pe care nu le poți face pe laptop, care de vine astfel un înlocuitor pentru desktop, și astfel desktop-ul dispare…
    Acum am un Motorola Xoom în teste (mulțumesc 🙂 și această tabletă chiar înlocuiește complet un laptop performant! Nu-i trebuie decât un keyboard, când/dacă vrei să scrii mail-uri lungi….

  2. Costi says:

    Desi sunt la curent cu tehnologiile si le-am incercat mai pe toate, nici eu nu vad o reala utilitate a tabletelor, prefer zona de mail, social media s.a.m.d. sa le am la indemana oricand de pe un smartphone, iar munca sa o prestez de pe un notebook pe care mai poti face si alte minunatii. In orice caz viitorul ne va lamuri in privinta utilitatii tabletelor,iar eu il astept cu nerabdare :).

  3. Haotik says:

    Eu am spus-o mereu, telefonul maxim cat galaxy tab de 7 inci, dar poate si ceva mai mic cu dockstation v-a inlocuii cu adevarat pc-ul.

    Ai nevoie de el ca tableta il folosesti ca tableta, ajungi acasa sau la job, il bagi intr-un docstation, se aprinde monitorul mouse tastatura normala. Ai plecat de la computer nu faci alceva decat sa iei tableta sau telefonul cu tine.

    Cred ca asta e viitorul atat al computerului cat si al telefonului.

    Probabil marimea ecranului va stabilii doar nevoile pe care le ai, sau preferintele.

    De asemene peste inca 10 ani vad si mai departe, unu cardul-telefon, tot cu telefonul platesti si de asemenea in unele zone ca vor fi stalpi de pe strada, ca vor fi “internet cafe-uri” vei avea posibilitatea sa iti montezi terminalul si sa ai un monitor, tastatura si mouse normal.

    Cu alte cuvinte vei avea terminale la care iti conectezi telefonul.

  4. Costi says:

    @Haotik:
    Asta cu docking-ul e buna ca idee de serviciu pentru un pub/cafe-bar/etc dar atunci cand or sa fie standardizate pentru ca nu e rentabil sa ai pentru toate modelele. Eu as merge cu placere intr-un astfel de cafe-bar :D.

  5. Andrei says:

    Eu cred ca aceste tablete sunt inca un produs intermediar si un pas inainte catre “computerul portabil”. Un computer care este dotat cu o inteligenta artificiala si poate proiecta holograme (see star wars).
    Eu detin momentan un amazon kindle si sunt foarte multumit de el pentru ca imi permite sa fac ceea ce imi doresc cel mai mult: sa citesc.
    Avand in vedere ca la servici am computer, acasa am computer, prietenii au laptop … cred ca a lua o astfel de tableta inseamna sa vrei sa fi mereu “conectat” (si asta nu-i neaparat un lucru bun).

  6. Tabletele vor deveni din ce in ce mai puternice, din ce in ce mai mici ( nu neaparat) mai usoare, cu mai multa putere de calcul. Ce am vazut in filmele SF, in curand va fi realitate. Incet, incet totul se muta online, si nu va mai fi nevoie de spatiu de stocare fizic.

  7. mvphotomag says:

    Nu prevad o mare nebunie cu aceste tablete iar aici ma refer in Romania. Afara da , oamenii stau la cozi pentru a le cumptara , insa aici nu se intampla asa ceva.Nu pot sa zic , ca nu sunt bune , dar personal prefer un laptop.Nu imi pot face treaba dupa o tableta , decat in proportie de 60% sa zic.Am avut un iPad , prima generatie , nu l-am cumaprat ci l-am primit de la cineva.La prima impresie pare draguta jucarioara asta mica , insa , usor , usor , te plictisesti foarte repede de el.
    Concluzia mea este: batranul Laptop , inca mai face legea si o sa o tot faca.

    Te Salut!

  8. Alv says:

    Am un iPad si un MacBook Pro de 13″ Diferenta de marime nu e mare, dar totusi iPadul este mult mai usor si rezistent. Laptopul devine cea ce era desktopul si tableta devine cea ce era Laptopul.

    Imi place marimea la iPad cand il folosec dar este inpractic, nu incape in nici un buzunar si este prea complicat sa ai o geanta numai din cauza iPadului. Degeaba marim noi Telefoanele mobile la marimi de mini-tablete pentru ca noi inca vrem tastaturi adevarate si nici o tableta nu o sa rezolve asta. Chiar cred ca tastatura la iPhone e mai practica pentru ca e mai mica decat una largita la Galaxy S/Tab care e prea mare pentru doua degete si prea mica pentru 10

    Poate un MacBook Air cu Touchscreen care se roteste ca Laptopurile/Tab alea vechi ar rezolva problema si chiar ar inlocui un laptop dar pana acum iPadul este aceea chestie care sta intr-un colt si asteapta sa fie folosita in timp ce scriu comentul asta.

  9. Eu unul cred ca desktopul va ramane ceea ce este, desktop. Probabil in urmatorii 5 ani, un iMac va putea sa intre cu totil intr-un monitor la fel de subtire cat un iPad.

    In schimb, nu sunt asa convins in privinta laptopurilor. In principiu, a avea o tableta inseamna sa fii mobil. Cred ca vor ajunge utilizatorii sa decida intre laptop si tablete, pentru unii nefiind necesar un laptop, pentru altii fiind insuficienta o tableta.

    Un smartphone isi are si locul lui in aceasta poveste pentru ca incape in buzunar. Cu alte cuvinte, desktop, smartphone – totul va continua sa evolueze ca si pana acum.

    Tablete, laptop – astept cu nerabdare sa vad cum evolueaza mai departe. Poate vom putea sa folosim iPad-ul + tastatura si mouse, ca un laptop. Cine stie? 🙂

Comentează