MANAFU*

Abonamente Evensys

Doar 4% dintre romani folosesc Internet banking

România are una dintre cele mai mici rate de penetrare a serviciilor bancare prin Internet din ţările CEE – 4% faţă de 42% în Cehia, 34% în Austria sau 13% în Croaţia, arată un studiu al GfK.

Dintr-o medie de 4,5 activităţi derulate pe Internet, 4,2 sunt pentru informare, comunicare şi amuzament, un număr foarte redus de utilizatori accesând Internetul pentru tranzacţii.

Astfel, dintr-un total de 9,6 milioane de români “bancarizaţi”, doar 4% îşi verifică contul prin Internet banking şi 3% fac tranzacţii folosind acest serviciu online. Un procent asemănător face plăţi online cu cardul (3%, faţă de 9% în Austria) sau plăţi de pe telefonul mobil (1,6%, faţă de 29% în Austria) și doar 3% au achiziționat un serviciu financiar prin intermediul Internetului.

Peste jumătate dintre români folosesc Internetul săptămânal, 80% folosesc telefonul mobil, iar 13% au un smartphone. Mai mult, aproape o treime se declară entuziaşti ai noilor tehnologii, iar altă treime, deşi nu este formată din entuziaşti, arată deschidere spre adoptarea acestora.

4 comentarii

  1. abia de curand am intrat si eu in randul celor 4%… si e super fain si comod 😀

  2. mihai toader says:

    Pentru ca nici bancile n-au o oferta foarte buna.
    La Raiffeisen nu poti plati toate utilitatile, dar mi-am facut la ING, unde pot.
    Am platit niste chestii pe site-uri de reduceri, de 2 ori mi-au luat mai multi bani. Initial m-am panicat, dar in 3-4 zile mi-au returnat banii, de ambele dati.

    Cea mai intalnita intrebare pe care o primesc cand zic ca platesc utilitatile pe net e, si comisionul….?!

    In afara de taxa de 1E (cred) pe luna pentru activare (la studenti e 0) nu e niciun comision. Nu mai exista spatiu de incasari, caldura de platit, oameni la ghiseu.
    Din punctul meu de vedere ar trebui oferite discount-uri la plata pe net a utilitatilor. Pana acum n-am avut probleme cu sistemul.

  3. DannielPH says:

    Nu ma regasesc in aia 4%. Nu simt nevoia sa am internet banking.

  4. mvphotomag says:

    E adevarat foarte putini comaprativ cu celelalte state din U.E insa multi romani nu prea au incredere in sistemul asta de plata on-line iar altii nu prea se pricep la acest lucru.In timp , probabil ca vom urca de la 4% la 10% ( spun asta pt. ca sunt optimist de fel ).
    Salutari!

Comentează