MANAFU*

Abonamente Evensys

Turist in Romania: Muntii Apuseni

Am calatorit destul de mult, zic eu, in ultimii ani, dar am luat mai mult calea strainatatii. In tara, am consumat foarte putin combinatia clasica Mare (Mamaia, Vama Veche) & Munte (Sinaia, Poiana Brasov, Predeal). De anul trecut, am inceput sa mai ies putin si prin tara: Cluj, Iasi, Timisoara. Acum o saptamana, am pornit catre Muntii Apuseni, prima calatorie in zona dupa mai bine de 25 de ani, cred.

De obicei, merg cu avionul. E mai comod si apoi nu ma dau un mare conducator auto si nu ma pasioneaza sofatul la drum lung. Acum insa mi-am luat inima in dinti si m-am avantat intr-o calatorie cu masina, ce trebuia sa dureze vreo 6 ore (via Google Maps). A fost de 10 ore, cu tot cu o oprire mai lunga in Sibiu. Destinatia finala era Gîrda de Sus, o localitate situata la 100 km de Alba Iulia.

Pentru o persoana care nu conduce mult de obicei si nu iese in tara, un asemenea drum vine cu tot felul de descoperiri. Pentru cei care fug de orase si se aventureaza prin cotloanele patriei de fiecare data cand au ocazia, ce am descoperit eu nu reprezinta nimic nou.

Este o idee foarte buna sa iesi din Bucuresti cat mai devreme. Recomand ora 6AM. Spre orice destinatie si pe orice drum, mai ales pe cele cu o singura banda pe sens si “pline” de localitati. Castigati timp valoros.

Daca nu ati mai fost in zona, e mai bine sa a) consultati un prieten care o cunoaste (de preferat din zona), b) luati o harta adevarata cu voi, c) nu va luati dupa Google Maps in afara localitatilor, d) nu va bazati pe indicatoarele din orase (lipsesc de cele mai multe ori), e) daca nu ati luat in considerare punctele anterioare, opriti si intrebati un localnic (uneori chiar dau indicatii bune).

Vorba aia cu “socoteala de acasa..” se aplica foarte bine la (mai) orice calatorie prin Romania. De la cele 6 ore preconizate de Google Maps, am estimat ca voi ajunge totusi in 8 ore. Nu conduc cu viteza, nu ma angajez in depasiri si de obicei fac o oprire. De data aceasta, am ramas in Sibiu o ora. M-am plimbat putin prin centru, ca nu vazusem orasul de ceva vreme. Mi-a luat apoi aproape o ora sa ies din oras spre Alba Iulia. Pe drumul corect. Incredibil!

Am ajuns, dupa aceasta calatorie mare pentru mine si obisnuita pentru altii, sa acord maxim respect echipei din Redescopera Romania si sa il declar pe Sebi eroul al drumurilor nationale, clasa I.

Ma pregatesc acum pentru un drum in Delta, la Crisan.

7 comentarii

  1. Cristian says:

    Interesant ! Eu si sotia mea ne pregatim de un “traseu” prin Ardeal .Am stabilit pe Google Maps principalele obiective si, impreuna cu o harta rutiera luata din benzinarie, ne vom porni la drum . Alte sfaturi?

  2. Instaleaza aplicatia celor de la Redescopera Romania. Ei au marcat cam tot ce e de vazut in tara.

  3. Cristian says:

    Multumesc mult pentru pont !

  4. Roby says:

    datoria lui Sebi am descoperit destul de multe locatii unde se poate merge si te poti simti bine..!

  5. Intr-o calatorie harta este cel mai bun prieten si bineinteles oamenii locului desi de multe ori am ramas suprinsa sa vin de la sute de kilometrii sa caut un obiectiv turistic iar cei care stau in zona nici sa nu stie de el. In ceea ce priveste durata calatoriei, atat in tara cat si in strainatate, mai adaug la timpul dat de google maps sau viamichelin cel putin doua ore. Spre disperarea prietenului meu, ma opresc destul de des fie la o cafea, fie sa admir peisajul. Adevarul este ca dupa ce in timpul saptamanii am obiective, action plan si termene fixe, in week end sau in concedii ma razvratesc impotriva oricarui orar fix. Calatorii frumoase in continuare.

  6. DevHell says:

    Că veni vorba de Google Maps, nici după GPS să nu vă luați, am pățit să mă ducă pe drumuri inexistente (de 2 ori într-o zi), drumuri care pe harta GPS-ului erau, dar în realitate nu. România…

  7. LNR says:

    Recomandare: Zona Bucovinei 🙂
    Zona Sucevei, etc

Comentează