MANAFU*

Abonamente Evensys

Parcare cu telefonul mobil

Inca din 2006, in Timisoara, a fost implementat sistemul de plata prin sms pentru locurile de parcajele orasului. TPark exista acum in Timisoara, Oradea si Satu Mare, In plus, propune si o varianta de plata prepay. Mi-am adus aminte de el citind un post la Andi Moisescu.

Cand am auzit prima data de TPark, acum cativa ani buni, mi-am inchipuit ca nu va dura mult pana il voi intalni si in Bucuresti. Au trecut 5 ani si eu nu cunosc o asemenea implementare in capitala. Nu imi dau seama daca piedicile tin pur si simplu de adoptarea tehnologiei, de “specificul” afacerii in Bucuresti sau de civilizatie.

13 comentarii

  1. Claudiu says:

    Apropo de TelPark, exista si o aplicatie Android http://goo.gl/Rkqqy
    Din pacate serviciul e utilizabil doar pentru Orange si Vodafone.

  2. vladut_v says:

    TPark reprezinta cel mai avansat sistem de plata a parcarii din cate am vazut eu pana acum. Ma gandeam a voi gasi ceva la fel de usor de folosit in Austria sau Elvetia, insa sistemul asta implementat de firma din Timisoara este aproape de perfectiune in domeniu.

    Un sistem asemanator este deja disponibil si in Targu Mures, dar nu stiu daca s-a mers pe compania TPark sau s-a ales un drum paralel.

    In Oradea, desi ajung doar ocazional, eu folosesc TPark-ul chiar de la lansare, de acum cativa ani.

    Cu regret stau si ma minunez de municipiul Brasov ca nu este in stare sa implementeze programul asta si trebuie sa umblii cu saculetul de fise dupa tine (si nu de oricare), chiar si acum in 2011. NU mai vorbesc de Bucuresti.

    In domeniul parcarilor, “bataia” pe asemenea contracte este probabil cam ca razboul din Afganistan. NU oricine are curasul si potenta sa se bage. Este trist pentru noi si laudabil si extrem de comod pentru “vestici” (Oradea, Timisoara, Satu Mare). Nu-i vom ajunge in veci 🙂

  3. Tudor says:

    Vreau sa evidentiez si o latura comerciala a parcarii cu telefonul mobil – advertising.

    De ex, in TM, dupa ce ai trimis SMS cu numarul masinii, primesti imediat un mesaj de confirmare in care am vazut de curand un text de genul “convinge 15 prieteni sa parcheze si intri in cursa pentru a castiga un iPad”. Geniala idee de a educa populatia.

    Iar posibilitatea de speculare a nisei este imensa, advertising in functie de zona in care ai parcat in oras (oferte la baruri din zona respectiva spre exemplu pentru turisti etc.)

  4. vladut_v says:

    Era vorba de un simplu concurs organizat de TPark, pentru mediatizare, si finalizat la inceputul lui Iulie.

    Pentru advertising pe zone este nevoie de implementarea suportului de localizare prin GSM (aGPS) si GPS, ori nu cred ca este nevoie. Pana la urma municipalitatea locala este beneficiara serviciului. Este greu sa amesteci statul cu privatul (comercialul).

  5. sibiu says:

    mi se pare foarte util si normal sistemul, as vrea sa il vad implementat si in sibiu

  6. Cristina says:

    Da, o idee superba, care ne scuteste de statul la cozi interminabile, dar….cam greu cu implementarea!

  7. ciudat ca in afara este serviciul asta implementat de ani de zile, insa e cam aiurea zic eu, mai simplu mi se pare cu femeia care imi ia banii, nu mai stau sa pierd timp cu telefonul, uneori nici nu imi iau telefonul cu mine cand plec undeva prin oras ca sunt in graba si uit.

  8. Claudiu says:

    Telpark e minunat…NOT! Tot orasul e impanzit de telpark, dar parcari mult prea putine iar tarifele cresc pe an ce trece; au luat parcarile din zona centrala si le-au facut cu plata (chiar daca ai abonament telpark, tot platesti parcarea; iar de bon, ce sa discutam, ca nu prea primesti).

  9. vladut_v says:

    Telpark nu face subiectul acestui topic. Este un sistem de parcare total diferit, dar care in Timisoara, functioneaza in paralel cu TPark. Cel putin eu asa am inteles citind specificatiile serviciului.

    Pentru TPark prepay primesti chitanta de plata, nu numai bon fiscal, iar pentru serviciul postpaid, primesti la adresa de domiciliu factura lunara, ca la electrica, gsm, sau la gaz !

  10. Claudiu says:

    @vladut_v: TPark e serviciul de plata a Telpark prin intermediul telefonului mobil, atata tot; nu e nici un sistem de parcare diferit de parcare, e un sistem diferit de plata a parcarii Telpark

  11. T-park says:

    De la 1 ianuarie o sa existe un proiect pilot de plata a parcarii prin SMS si in Bucuresti. Speram sa placa cetatenilor.

  12. vladut_v says:

    Este comod de utilizat, asa ca o sa le placa Bucurestenilor, insa nu stiu daca au infrastructura necesara, oferita de primariile de sector.

  13. T-park says:

    @vladut_v Aveti dreptate. In Bucuresti nu exista o situatie clara privind adminstrarea parcarilor. Speram ca acesta sa fie un prim pas spre o adminstrare mai buna.

Comentează