MANAFU*

Abonamente Evensys

De ce cred eu ca turismul e salvarea tarii noastre

Acum cateva saptamani, Andra mi-a cerut o parere despre Redescopera Romania. Cum nu aveam o experienta a calatoriilor prin tara noastra, am refuzat invitatia politicos. Intre timp, unele treburi si un rest de vacanta m-au scos din capitala noastra aglomerata, dar foarte draga.

Scriu aceste randuri din Bran, un loc despre care aud mereu ca e sold out iarna si pe care il frecventeaza multa lume in timpul anului. Cum poti sa ai un loc asa de bine pus la punct cum e Castelul Bran si niste imprejurimi jalnice, cu strazi proaste, turism facut dupa ureche si comert de balci?

Drumurile prin tara din ultima luna si cele doua zile petrecute la Bran mi-au trezit in minte trei reactii: a) avem o tara foarte frumoasa, b) nu stim sa valorificam acest lucru, c) turismul ne poate salva tara.

Daca mai exista cineva care are dubii fata de punctele a) si b), il invit sa viziteze site-ul Redescopera Romania. Va gasi acolo multe marturii de pe blogurile participantilor in acest program.

Punctul c) insa merita o dezbatere publica (pe bloguri macar), asa ca iata de ce cred eu ca turismul ar rezolva cateva din problemele cu care ne confruntam.

  • Ar salva efectiv unele zone – Acolo unde nu se mai produce nimic, acolo unde somajul are cote mari.
  • Ar crea locuri de munca – Pentru cei care sunt someri, dar si noi job-uri care vin la pachet cu noi servicii sau nevoi specifice turismului.
  • Ar imbunatati serviciile – Caci turismul facut bine cere niste standarde si apoi un serviciu bun chiar face diferenta.
  • Ar creste productia locala – Pentru sustinerea consumului in turism si generarea de noi servicii si produse specifice.
  • Ar educa populatia – Pentru ca avem nevoie sa invatam sa facem turism si sa fim turisti.

Pentru a realiza toate aceste lucruri, avem nevoie de oameni cu cap si infrastructura. De fapt, e de ajuns sa avem oameni cu cap, infrastructura ar veni de la ei by default.

In toate tarile in care am ajuns, am simtit ca pot face turism in locurile respective inca de la coborarea din avion si apoi in orice alt punct as fi oprit. Cand si unde ati simtit voi ultima data acest lucru in Romania?

Andra, te rog sa imi retrimiti intrebarile!

12 comentarii

  1. In primul rand Bran-ul e un loc deosebit, m-am intors de-acolo acum o saptamana.
    In al doilea rand… SE POATE! Nu stiu unde te cazezi tu cand mergi la Bran, dar iti recomand complexul Vila Bran. E un model de urmat pentru cei care vor sa duca turismul la un alt nivel decat cel cu care suntem obisnuiti in Romania!

    Da, s-ar putea ca turismul sa fie salvarea noastra, dar numai cand se va face asa cum trebuie. Cu cap, cu investitii, strategii pe termen lung!

  2. Tocmai la Vila Bran stau! 😉

  3. 🙂 Super! Comentariul acesta l-ai scris in timp ce alunecai pe tiroliana? 🙂
    Singurul minus la ei mi se pare timpul cam mare de asteptare la restaurant. Noi am stat si in weekend si in timpul saptamanii, dar cam la fel era… 30-45 de minute de asteptare. Sau am nimerit eu o saptamana mai slow? 🙂

  4. Turismul implica existenta urmatoarelor lucruri:

    1. Infrastructura (practic ne-existenta).
    2. Civilizatie (stim cu totii in ce stadiu suntem).
    3. Branding de tara (momentan foarte dificil din cauza rasei color).
    4. Competitivi ca pret si oferta, fata de toate celelalte tari ce au punctele de mai sus.

    Nu turismul poate salva Romania. Nu te poate salva nimeni de tine insuti. 🙂

  5. Nu, in timp ce se blocase traficul pe strada de acces facuta cu o singura banda! Cine face un club cu 11 vile si o strada lata cat pentru o masina?

  6. da… la asta nu m-am ganidt (poate pentru ca atunci cand am fost eu n-a fost aglomerat si nu m-am lovit de problema).
    insa… daca bine-mi amintesc eu, straduta asta cu o singura banda se intersecteaza cu principala… intre 2 case. asa ca daca cei 2 proprietari nu vor sa vanda cate 1 metru fiecare, pentru a se putea largi straduta…
    o alta ulita pe care sa se ajunga la complex si care sa poata fi amenajata ar putea fi o solutie, nu stiu daca fiabila.

  7. NetuLiber says:

    In aces caz scuza politicienilor ar fi ca acel castel nu mai apartine statului roman, deci de ce ar asfalta strazile alea? Vinovat este binenteles primarul: http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/primarul-din-bran-a-primit-un-an-si-jumatate-inchisoare-cu-suspendare.html care mai are un pic si isi termina pedeapsa. Si uitandu-ma pe datele de pe site-ul primariei, de unde lipseste organigrama, aflam ca sunt cheltuieli cu personalul de 3.000.000 pe an. Asta inseamna 250.000/luna. Cati oameni pot lucra pentru 5.000 de locuitori? 50-100? Tot ajungi la o medie de minim 2.500 lei pe luna pentru un functionar dintr-o comuna la o adica. Dar avem ong-uri garlaaaaaaa….si o societate civila foarte activa.

  8. While I do not think that your thoughts are without merit entirely, I do think this is a rather optimistic look at things. More here should you be interested: http://www.bucharestlife.net/2011/09/04/the-idea-that-tourism-can-save-romania-is-too-simplistic/

  9. Diana says:

    iata ce-am primit pe email de la musafirii mei polonezi aflati in Bucuresti pentru 2 zile in tranzit cu masina din Polonia spre Bulgaria:

    ”Frankly speaking, after visiting Hungary, Romania, Bulgaria and Serbia, we may say that we felt best in Romania – beautiful country and such warm, open people. It felt very natural and real, not as commercial as Nesebar, not as depressing as in Sofia, not as posh as Hungary and proud as in Serbia. Felt almost exactly as what we like and look for during our trips.”

    La sfirsitul lunii octombie voi avea muz=safiri australieni, nu doar in Bucuresti ci ii voi duce si in Brasov, Sibiu si Sighisoara.
    Am sa-ti trimit si impresiile lor de calatorie in Romania imediat ce le voi primi.

    Deci da, si eu cred ca salvarea Romaniei e in turism, daca punem umarul fiecare cu cite putin. Nu tb sa asteptam de la guvern sa faca tot.

  10. Epigonii says:

    Romania e o tara frumoasa, si sunt multe de vazut si de vizitat, pacat k nu prea apreciem ce avem, pt k avem detoate.

  11. Dan C says:

    Ca sa faci turism iti trebuie oameni specializati. Si nu ma refer doar la hotelieri sau proprietari de pensiuni. Ar trebui sa inceapa de la la ministrul turismului, cel de la transporturi si infrastructura, etc etc.

  12. […] general, aplicat in toate zonele de interes. Am mai zis si cu alte ocazii, turismul poate fi salvarea noastra. Posturi similare:De ce cred eu ca turismul e salvarea tarii noastreTestez litoralul […]

Comentează