MANAFU*

Abonamente Evensys

Caut oameni cu talent la oameni buni

M-am intristat un pic citind ieri si astazi diverse reactii pe bloguri, Twitter si Facebook la adresa campaniei “Romanii sunt destepti“: ca nu e o idee buna, ca face mai mult rau, ca si pentru alte natii ies aceleasi rezultate etc.  Citeam si ma intrebam: “De ce in loc sa disece ideea pe toate partile, acesti oameni nu scriu ceva bun despre romani?. De ce sa consumi atata energie pe comentarii si nu pe ceva bun?”.

Evident, nu pot astepta ca toata lumea sa gandeasca la fel. Dar sunt sigur ca pot gasi cateva persoane care sa vada lucrurile ca mine.

Ieri am anuntat ca voi dona cate 10 euro pentru fiecare post scris care va avea titlul “Romanii sunt oameni buni“. De ieri pana astazi am gasit urmatoarele articole:

Pana acum am strans 9 21 23 24 25 de posturi si ma bucur ca oamenii au vrut sa se implice. Am ales sa donez pentru o familie (mama si fiica) pentru care am mai contribuit acum cateva luni. Valentina si fiica ei traiesc in Timisoara si de multe ori abia reusesc sa acopere chiria luna de luna.

In iunie, mai multi oameni din online au “sarit” cand au auzit ca urmau sa fie evacuate in strada. Atunci grupul de oameni cu inima buna a reusit sa stranga contravaloarea chiriei pe cateva luni bune. Insa banii se vor termina in curand.

Valentina isi cauta un job mai bun de atunci, dar nu e foarte usor. Nu e pentru nimeni azi. Mi-am propus deci sa mai strang bani macar pentru inca 2 luni. Asta ar insemna 1.000 de lei sau 250 de euro. Deci target-ul meu este acum sa ajung la 25 de articole despre “Romanii sunt oameni buni“. Ma ajutati?

56 comentarii

  1. Romanii sunt frumosi nu merge? 🙂

  2. Radu says:

    Personal nu-i vad rostul campaniei, din contra, o consider perversa:
    1. dezinformeaza si manipuleaza- ce zic ei acolo de schimbarea imaginii e o prostie…plus ca romanii stiu mai bine cum sunt ei insisi, nu trebuie sa le arate motorul de cautare si nici nu ii influenteaza in vreun fel ce spune motorul acolo, suntem la fel ca celelalte natiuni, cu oameni buni si oameni rai.
    2. cei de la Rom sunt nesimtiti, folosesc de un simbol national, 1 decembrie, in scopuri meschine…ca sa vanda…ceea ce nu-i deloc ok.

  3. multumesc. ma bucur ca multi au intrat in spiritul campaniei! caut sa vad daca reusesc sa gasesc bloggeri care vor scrie ca “romanii sunt oameni buni”.

  4. Andrei says:

    Bravo tie! Asta apreciez eu la unii, faptele ci nu vorbele. Eu cred ca una dintre cele mai mari probleme ale romanilor este mentalitatea lor.

  5. Laura I. says:

    Susțin campania! Sper să fie de ajutor și pentru familia nevoiașă!

    http://inspiredbylaura.wordpress.com/2011/11/18/romanii-sunt-oameni-buni/

  6. Lexis says:

    Si eu am scris.
    @Radu indiferent de campanie in sine, nu cred ca strica sa scoatem in evidenta si latura pozitiva a Romaniei, oricare ar fi ea. Fie ca e vorba despre oameni, locuri sau altele. Eu una m-am cam saturat de lucrurile negative despre care tot aud si citesc in presa si pe internet.

  7. dacă dai 10 euro pentru fiecare articol cu acest titlu… mă apuc să mai scriu vreo 10! 🙂

  8. Alina Voinea says:

    Sper să scrie mâine mai mulţi. Nu cred că e aşa greu să scrii două vorbe de bine, mai ales când cauza… nu e doar una 🙂

  9. Draguta initiativa, mi-a adus aminte sa adaug din nou https://www.manafu.ro in Google Reader.

    Ai putea sustine (nu pe banii tai, dar ai putea sa-i strangi in prealabil din stanga-dreapta) si scrierea de articole relevante, bine informate, descriptive, pe Quora, Yahoo Answers si toate site-urile astea pe care se ajunge cand cineva cauta in zona internationala informatii despre romani.

  10. Elena says:

    Romanii sunt oameni buni

    … dar tu inca nu. Pentru ca tu te folosesti de aceasta idee “de marketing” ca sa castigi “bani din internet”. Din care, cu multa mandrie patriotica, ii dai ceva si acelei mame din Timisoara. Daca tu reusesti sa strangi atatea “argumente” ale bunatatii romanilor, site-ul tau reuseste sa castige multe vizite si clickuri, care tie iti aduc bani…. din care, cu mandrie patriotica ii dai “de pomana” cu titlu de donatie umanitara acelei mame din Timisoara.
    Romanii sunt oameni. Oamenilor le este foame. Le este sete. Le este frig sau cald. Oamenii, animalele, plantele si toate celelalte vii de pe pamant trebuie sa isi satisfaca aceste nevoi ca sa supravietuiasca. Daca tu ai 250 de euro de dat unei femei din Timisoara, ia banii de unde ii tii si da-i acelei mame. Punct. Si fa o campanie in care sa explici oamenilor, nu ca ai dat banii din marinimia ta infinita, ci ca a ajuta, a darui, a imparti sunt actiuni umane firesti. Ca nu trebuie sa astepti nimic in schimb atunci cand dai. Ca nu totul se reduce la bani.
    Vrei argument ca romanii sunt buni?! Uita-te peste gard. Sunt cateva milioane de romani buni, plecati din tara, care ajuta alti romani buni plecati din Romania, sa supravietuiasca in noua tara in care au emigrat. Ii gazduiesc pe cei nou veniti, isi triaza hainele din garderobe si ii imbraca, ii pun la masa, le cauta de munca, isi impartasesc experientele cu ei, au grija de copii ca si cum ar fi ai lor, sunt buni. Chiar si cei care fura, au grija de ceilalti. Fiecare roman plecat din tara, odata ce si-a facut un rost, incepe sa adune in jurul lui alti romani nou-veniti, carora le dau din ce aduna ei. Nu dau inapoi celor care i-au ajutat. Ci dau mai departe celor care au nevoie. Se uita atent si suspicios la nou-venitii care au nevoie de ajutor si cauta argumente ca sa faca acest gest. Argumentele astea sunt subiectul “bunatatii romanilor” din campania ta. Nu marinimia ta infinita. Romanii din afara tarii sunt buni nu pentru ca in noua tara in care locuiesc este raiul pe pamant, tara fagaduintei sau ograda cainilor cu covrigi in coada. Ci pentru ca “se schimba”. Nu mai au tara, strazi cunoscute, prieteni din copilarie, rutina. Au curaj, rabdare, curiozitate, vor sa invete, sa se faca placuti, apreciati, sa dovedeasca ca merita banii pentru ceea ce muncesc. Romanii si ceilalti est-europeni sunt noii sclavi albi ai Europei occidentale care, brusc, devine nationalista. O stiu cu totii, si-o asuma cu totii. Si toti trimit bani in tara. Toti isi ajuta rudele, prietenii.
    Sunt romanii care au facut o alegere si o respecta. Nu le este bine, dar nu se opresc.
    Si toti se lupta cu “educatia” primita de la mama romanca de acasa. Toti, dar absolut toti, vor sa fie mai buni. Toti ii apreciaza pe cei mai buni ca ei, ii invidiaza, incearca sa le fure secretul, ca sa “se imbunatateasca”. Toate mamele invata sa fie mame de la mame mai bune ca ele. Toti tatii cauta cu disperate sa munceasca mai mult si mai bine, ca sa le fie familia feiricita … si sa le ramana si ceva sa dea mai departe. Primul job, si singurul de altfel, pana acum, pe care l-am avut de cand sunt plecata, a fost baby-sitter pentru o mamica. Cand se ducea ea sa munceasca, imi incredinta copilul ei pentru 3 euro pe ora. Imi dadea jumatate din banii munciti de ea. I-am propus de multe ori sa nu-mi dea bani, pentru ca pot face lucrul asta si “gratis”. A refuzat absolut de fiecare data. Nu, nu este o doamna plina de bani. Este o romanca buna. Habar nu ai de cate ori banii ei m-au salvat de infricosatoarea intrebare “ce-i dau copilului meu sa manance azi?”. O alta romanca buna m-a imbracat. La propriu. Fara hainele eliminate din garderoba ei si intrate in a mea, nu as putea sa ies pe strada din septembrie pana in mai. Ca nu as avea cu ce. Alti romani buni mi-au gazduit barbatul “pe degeaba” si l-au ajutat sa aiba ce munci. Unii ne-au ascultat tristetile si spaimele. Altii ne-au imprumutat bani pana cand vom putea, daca vom putea, sa-i inapoiem. Nici unul nu este “un ajuns”. E doar un roman. Fiecare, cate unul bun. Ai citit vreun post pe vreun blog despre toate lucrurile astea bune care ma ajuta pe mine si pe familia mea sa supravietuim aici?! Crezi ca isi verifica vreunul clickurile zilnic sa vada daca i-a crescut audienta in cer, la catastiful faptelor bune?! Crezi ca regreta sau se indoieste vreunul de gestul lui?! Eu sunt sigura ca nu. Si sunt la fel de sigura ca nu voi putea inapoia niciodata ceea ce am primit celor carora mi-au dat de la ei. Dar iti promit ca voi da intotdeauna ceva ce eu am cuiva care are nevoie. Nu exista roman bun. Exista oameni buni. O parte din ei sunt din Romania. Oameni romani buni pentru ca au ales sa fie asa. Pentru ca vor sa fie asa. Si nu fac niciodata un blog in care sa adune clickuri pentru asta. Nu au timp. Muncesc pentru a fi mai buni si a ajuta mai mult, atunci cand pot.
    Imaginea romanilor in ochii oamenilor “de rand” din afara tarii nu mai este de mult timp atat de urata cum credeti voi. Meriti totusi aceasta veste buna.

  11. Elena, din ce imi scrii tu aici, se pare ca nu ma cunosti deloc si nici nu ai mai vizitat acest blog pana acum. Altfel ai fi vazut ca eu nu imi castig banii din click-uri si ca m-am implicat modest in sustinerea familiei din Timisoara. Vedeai asta daca dadeai click pe link-ul din post.

    in continuare, e trist sa vad astfel de reactii de la oameni care sunt doar comentatori si stiu ei mai bine!

  12. Elena says:

    Cristian, esti activ pe internet si premiile si portofoliul de actiuni pe net o dovedesc. Din asta castigi bani. aici nu am gesit prea mult, mi se pare. Ti-am scris un text care iti sustine campania “romanii sunt buni, destepti si minunati”. Ti-am spus ca inca nu esti “bun” pentru ca ai introdus in aceasta campanie numele si situatia unei femei sarace din Timisoara. Pentru ca, din text, am inteles ca nu ai simtit deloc umilinta pe care i-o oferi odata cu donatia. Pentru ca, brusc, femeia saraca devine o paria in ochii celor care o ajuta. Pentru ca ai facut-o diferita de ei prin descrierea pe care i-ai facut-o. Pentru ca i-ai aplicat cu toata bunavointa stigmatul saraciei. Pentru ca nu ai simtit nevoia sa-i acorzi discretie odata cu gestul tau de a o ajuta. Tu, om, organizatie, lider de opinie si formator. Pentru ca aceasta campanie poate functiona excelent si fara aceste detalii. Pentru ca e o campanie buna si pentru ca Romania si romanii trebuie sa inceapa sa se uite in oglinda si sa le placa ce vad. Pentru ca exista o poveste cu talc in care se spune ca mai bine ii dai unui flamand o undita si il inveti sa prinda peste zilnic si, astfel, sa aiba ce manca in fiecare zi, decat sa-i arunci in poala, o singura data, un hardau plin cu peste. Nu-mi dau cu parerea si nici nu cred ca stiu mai bine… e prima oara cand apar cu un post de acest gen si nu cred ca voi repeta asta prea curand. Dar, stiu sigur ca, sa fii sarac, nu este nimic rau. Daca esti sarac, inseamna ca nu stii sa faci bani. Atat. Sunt convinsa ca acea mama din Timisoara stie sa faca o multime de lucruri bune si bine-facute si ca multi oameni din jurul ei pot spune asta despre ea. Nu am vrut sa-ti stric imaginea si bunul renume cu acest post. Dar un text simplu de genul “fiecare contributie la aceasta campanie se va materializa printr-o donatie umanitara in valoare de 10 euro catre un roman care are acum pe loc nevoie de ajutor” avea acelasi efect, dar nu umilea subiectul donatiei in nici un fel. Ai suficienta credibilitate ca sa nu fi banuit de sarlatanie cand lansezi o campanie umanitara. Nu ai nevoie de argumente cu nume si domiciliu pentru asta.
    Si nu, nu e nevoie sa am dreptate, am doar o parere personala despre o campanie publica pe net.

  13. Elena, tocmai am aflat ca Valentina a trecut si printr-o operatie grea. Avea sansa sa munceasca in strainatate si aflata in Italia, a facut acolo o criza de fibrom uterin, a lesinat, au luat-o cu salvarea, au dus-o la spital, au operat-o.

    Iti inteleg punctul de vedere si daca vreodata o voi intalni, ii voi cere scuze pentru ca nu am intrebat-o inainte de campanie. De fapt, trebuie sa recunosc ca nu o cunosc pe Valentina. Abia astazi i-am aflat numele de familie.

    Puteam fireste sa donez acei bani. Am mai donat. Insa am vrut in acelasi timp sa sensibilizez oamenii in campania “Romanii sunt destepti”. Am vrut sa reusesc doua lucruri in acelasi timp. Oamenii au inceput sa doneze pentru Valentina si fara sa scrie posturi, iar pe bloguri apar si lucruri de bine despre romani.

    Cum spuneam, sunt de acord cu tine. Sunt de acord pentru ca ai un punct de vedere normal. Insa trebuie sa fii de acord cu mine cand spun ca oamenii fac lucrurile asa cum le vad ei si cum le simt ei si nu cum cred altii ca ar trebui sa le faca. Iar eu asa am simtit si asa am facut.

  14. Sebastiano says:

    Jos palaria!

  15. Razvan Stan says:

    Tot respectul pentru aceasta campanie.
    Contribui si eu cu ale mele ganduri: http://razvanstan.ro/romanii-sunt-destepti/

  16. Geanina says:

    O fi sau nu o nesimtire din partea celor care produc acea ciocolatica Rom, dar uite asa se aduna din ce in ce mai multi la un acord comun! NOI ar trebui sa intelegem ca numai prin unirea noastra a tuturor am mai putea face ceva!!! DACA NU NOI…ATUNCI CINE??????

  17. Blackwater says:

    Salut! Particip voluntar la campania Romanii sunt destepti. Vezi aici.

  18. Vitalie says:

    Romanii, intr-adevar sunt oameni destepti. Sustin si eu aceasta campanie si as vrea sa-l felicit pe Cristian Manafu pentru frumoasa initiativa de a-i ajuta pe cei mai necajiti decat noi.

  19. giurgiu says:

    M-am alaturat si eu initiativei
    Din punctul meu de vedere romanii sunt inventatori
    http://deniplant.blogspot.com/2011/11/blog-post.html

  20. matei says:

    Am scris si eu ceva pe blogul meu micut: http://www.imatei.com/romanii-sunt-oameni-buni/

  21. Ioana Toma says:

    Multumesc tare mult. Nici ca-ti puteai alege un moment mai bun sa intervii iarasi in viata greu incercata a Valentinei. Desi mai este ceva timp pina atunci iti urez sarbatori fericite pe masura sufletului tau mare. http://www.noisidiabetul.ro/2011/11/20/romanii-sunt-oameni-buni/

  22. anda_elena says:

    @Elena: Cred ca e cazul ca unii oameni sa fie exemple. Pozitive. Ca, de exemple negative ne-am saturat! E ideal sa faci milostenie fara sa te lauzi, dar e cazul ca, uneori, sa vorbesti. Sa-i trezesti si pe cei care pot face o fapta buna, dar nu-si dau seama ca e nevoie de ea/ ca ei pot ajuta!
    M-am saturat sa vad doar rele si impunsaturi. E plin internetul de asa ceva. Si lumea toata… Trebuie sa mai vedem si campanii din astea, in care se misca treburile. Nu-l cunosc personal pe Cristian – dar il admir pentru tot ceea ce a facut, ajutand pe unii si pe altii. Nu-i tine socoteala pentru cata reclama isi face pe aceste postari. Pentru ca si-ar face, oricum! Si, garantat, ar avea mai mult trafic si mai multe reactii daca ar scrie prostii si ar arunca cu noroi.
    Hai, te rog eu, sa fim oameni buni! Nu doar cu aceasta ocazie. Nu doar pentru ca vine Craciunul. Pentru ca, doar impreuna, putem crea copiilor nostri o lume mai buna.
    Nu vreau sa te supar, nici sa te judec. Vreau doar sa sustin cauze bune! Si exemple pe care le doresc in viata fiicei mele!

  23. macanta says:

    inainte sa scriu un articol despre asta,as vrea sa stiu daca ai sta la fel de relaxat si cu o sapca care are steagul romanesc ?!(asta pentru ca n-am sa inteleg niciodata de ce unii opteaza sa defileze cu steagul altor tari)
    ps.Sper sa nu te superi si sa o iei ca pe o ofensa 🙂

  24. Malina says:

    romanii sunt buni si nebuni

  25. Axel says:

    Am vazut articolul tau dupa ce am facut postarea, dar cred ca merge http://blogunimanui.blogspot.com/2011/11/campania-romanii-sunt-destepti.html

  26. Am scris si eu Cristi, iti spun sincer ca m-am emotionat la fel de tare cand am citit, parca am vazut in fata cocioaba batranicii din Mehedinti pe care am ajutat-o anul trecut. [linkul aici, daca nu merge trackback-ul http://www.dorupanaitescu.ro/romanii-sunt-oameni-buni.html%5D

  27. Paul says:

    @Elena: Interesant comentariu si intr-adevar este si el o lectie pentru ceilalti. Nu inteleg, in schimb, care este problema in a face bani din campanii de marketing pe internet. De ce este mai putin meritoriu sa-ti castigi banii din internet/blogging decat din orice alt domeniu( atat timp cat e legal, bineinteles)? Fiecare face ceea ce-i place si mai ales ce se pricepe sa faca. Daca eu nu pot sau nu stiu sa fac un lucru, nu insemna ca trebuie sa-l judec pe cel care poate/stie.
    Nu cred ca ce face Cristian este chiar la indemana oricui si mai ales pot sa-ti garantez ca a muncit mult sa ajunga la acest nivel.

    Si pot sa te asigur ca este un OM BUN si deseori ofera celorlalti neconditionat. Si inca ceva, o facea si cand nu avea bani si nu era celebru.

  28. Mihai says:

    Aici am observat cel mai complex top realizat pana in prezent pe baza datelor acestei campanii. O sustin in continuare, dar eu nu am blog! Dau cautari pe Google in schimb 🙂

  29. Pato Basil says:

    am scris Romanii sunt inteligenti, fiindca am auzit ca Zoso da cate 100 de euro pe articol… e adevarat? 😛

  30. Ideea ta este foarte buna si eu sustin campania Romanii sunt oameni buni, in schimb recomand carcaotasilor care lasa comentari total anapoda… Gura Mica pentru ca sunteti mici si nu ganditi!
    http://myrochat.blogspot.com/2011/11/romanii-sunt-oameni-buni.html

  31. Elena says:

    Revin..

    .. si explic. Conceptul campaniei “romanii sunt destepti” se poate exprima astfel: Ciocolata Rom e buna si face bine cand o mananci, ca-ti produce endorfine, dar stima de sine face si mai bine.
    Ceea ce m-a revoltat pe mine a fost impresia revenirii sindromului “Surprize, surprize”… audienta din mila publica. Sau Dansez pentru tine… fie-ti mila de mine… de el, de ea, de cineva. De pui de catel rahitic in bratele cersetorului, pentru un adaos consistent de mila publica. Mila de sine este, insa, inamicul stimei de sine.

    Am citit in posturile care i-au urmat acestuia, ca ai continuat sa te implici in strangerea de bani pentru a-i rezolva Valentinei problemele financiare. Te rog, dupa ce vor fi stransi destui bani pentru chirie, gradinita si trai zilnic, mai fa un pas si ajut-o pe Valentina sa-si recastige si ea stima de sine. Dincolo de lipsa de bani, cred ca Valentinei i se intampla lucruri si mai triste. Nasterea unui copil, in vremurile noastre, ii provoaca unei mame o serie de neajunsuri… sa le spunem. Grija pentru copil combinata cu grija pentru ziua de maine si cu realitatea zilnica de mama singura sunt o reteta sigura catre depresie, panica si disperare. Nu sunt specialist, dar probabil ca un psiholog bun dispus sa-i ofere consiliere non-profit, o poate ajuta sa inteleaga ca viata e frumoasa asa cum este, usoara sau grea. Sa se bucure de copilul ei si de viata lor impreuna. Sa-si recapete stima de sine si increderea in ea si in ziua de maine. Sa creada din nou in ea si sa poata trece peste aceasta perioada intunecata din viata ei. Altfel, toti banii din lume nu o vor ajuta. Daca nu este ajutata sa se simta bine cu ea si sa-si recastige puterea de a trai, iubi, munci si invata, Valentina se va intoarce in pagina ta peste 3, 6,12 luni.

  32. Elena says:

    Disclamer
    Nu m-am intors sa pun noi piuneze pe scaunul pe care te asezi cand scrii. Am vrut doar sa-ti atrag atentia.. de unde si vehementa, ca schimbarea reala vine din schimbarea de atitudine si ca unghiul de vedere din care privesti o situatie e important si defineste modul de abordare si rezolvare al acesteia. Nu-mi place sa jignesc. Imi cer scuze daca m-am exprimat atat de confuz incat sa-ti provoc acest sentiment.

  33. Elena, eu am pornit de la ciocolata ROM, e adevarat, dar tu vezi unde am ajuns? Oamenii “ies in strada” (pe net) si zic lucruri bune despre ceilalti. Nu omoram capra vecinului, nici macar nu dorim moartea vecinului, ne apreciem cu sinceritate si asta-i mare lucru, nu?!!

    In rest, Doamne, Elena! Valentina are zile in care poate pune pe masa doar paine. O sa isi castige tot respectul tuturor, inclusiv pe al sau, cand va reusi sa gaseasca un job mai bun. Si crede-ma ca sunt oameni acum care incearca sa o ajute.

    Imi doresc sa nu ajungi niciodata sa ai nevoie de ajutor, dar daca se va intampla, sa il ceri, chiar daca simti ca pierzi ceva din tine. Sincer, nu e nimic mai frumos sau mai binevenit decat un ajutor neconditionat din partea celorlalti…

  34. Bine te-am gasit!
    Legat de acest subiect te invit sa citesti, daca-ti face placere, si articolul meu:
    https://gabryellehelen.wordpress.com/2011/12/02/stridiile-si-fasolea/ !
    Eu cred ca-ti va placea! 🙂

  35. Dana says:

    Foarte tare ideea :). Sustin campania si sper sa reusim sa vedem cat mai multe lucruri bune despre romani. Avem din ce in ce mai mult tendinta sa criticam si sa vedem tot ce au oamenii mai putin bun (asta privind prin filtrele realitatii si experientelor noastre). Daca fiecare dintre noi ar vedea la ceilalti, cel putin doua calitati in fiecare zi, cu siguranta am fi mult mai impacati cu noi si cu ceilalti ;-).
    Toate bune!

Comentează