MANAFU*

Abonamente Evensys

Care va fi deznodamantul protestelor?

Am trecut pe la 5 (PM) prin Piata Universitatii. Lumea era stransa deja pentru proteste pe ambele trotuare in zona Inter – TNB – Universitate. Cred ca erau pana in 1.000 de oameni. Am trecut cu masina si incercam sa citesc pe fetele manifestantilor motivele pentru care erau acolo. Nu am reusit. Mi-a venit repede in minte clipul de mai sus, vazut mai devreme la Zoso, un montaj care a surprins mult mai bine tot ce au dat televiziunile aseara.

Sunt multe motive pentru care oamenii nu trebuiau sa iasa in strada, dupa cum sunt altele care ii indreptatesc. Daca ne uitam putin in urma, anul tocmai incheiat a fost plin de iesiri in strada in toata lumea. Ca stam acasa si privim la TV ori comentam in social media, ca iesim in strada si strigam, conteaza deznodamantul. Din pacate, acesta nu va fi – ca in alte cazuri – determinat nici de demostranti, nici de consumatorii de Twitter si Facebook.

Au zis si altii. Nu (mai) avem lideri, nu avem o opozitie sanatoasa si nu mai avem vointa – unii dintre noi – de a lupta pentru cei care au votat inconstient in ultimii nu-mai-stiu-cati ani.

7 comentarii

  1. Razvan says:

    Nu sunt deacord cu protestele violente, in care se vandalizeaza masini, magazine si alte bunuri ale unor oameni nevinovati (cum a fost aseara in Bucuresti). In mare parte vina este a Mediei, ca arata doar probleme si viata grea a romanului, in toate stirile.

    In piata au fost aseara o mana de suporteri care s-au mutat de pe stadion in strada. As fi fost curios sa vad daca ar mai fi stat in piata sa protesteze si sa vandalizeze, uzi, daca s-ar fi pus tunurile de apa pe ei.

    Multi nu stiau de ce protesteaza, unii erau pentru Arafat, altii contra Basescu, altii pentru Rosia Montana. Cei care ies in strada vor alegeri anticipate, in conditiile in care la toamna oricum vor fi alegeri.

    Ma deranjeaza atitudinea asta de nepasare si recompensa imediata. De ce sa investesti in ceva durabil si o crestere pe termen lung, cand poti vandalizezi, sa provoci pagube si sa ceri alegeri anticipate pe banii… nostri.

    Trist!

  2. Dan C says:

    seamana usor melodia cu cea din 28 days later :))
    intentionat oare?

  3. Raki says:

    In totalitate de acord cu ceea ce ai scris tu, dar de ce violenta? Fara ea nu se rezolva nimic? Chiar am ajuns sa fim mai ceva decat hienele?
    Unii au inteles gresit democratia, dar asta e alegerea lor.

  4. Gabriel Popp says:

    Spui că s-a votat inconștient, dar în același timp spui că nu avem lideri, nici opoziție. Cu partea a doua suntem de acord, nu avem lideri, și cel mai grav, nu avem cu cine îi înlocui pe aceștia. Dar dacă suntem de acord cu partea a doua, atunci cum anume putem fi de acord cu prima parte? Nu, nu s-a votat inconștient. Pur și simplu nu am avut ce vota, ori am votat stabilitatea chiar dacă nu ne mulțumea deplin.

  5. Cosmin says:

    M-ati omorat fratilor cu mesajele anti-violenta. Voi credeti ca lu’ nenea Base` ii pasa ca iese lumea in strada, sta in frig, tipa si il injura? Nu prea. Cel putin eu, daca as fi in locu’ lui, mi-as bea şpriţul uitandu-ma la tv si razand.

    Este evidenta ca violenta, nu neaparat este solutia, dar este o cale. Desigur, ea momentan nu este canalizata corect, dar fara asta, nu am reusi deloc sa atragem atentia frumosilor astora care stau la caldurica si beau şpriţul.

  6. Te citesc zilnic şi deseori gândim la fel. Azi nu sunt de acord cu nicio afirmaţie din articolul tău! Liderii se nasc din (şi în) momente de criză, momente puternice. Avem lideri şi o să-i vezi apărând în zilele astea. Iar violenţa face parte din revoluţie, nu poţi schimba ceva dacă stai în pat şi vorbeşti în şoaptă.

  7. Robert says:

    Ramane de vazut ce se va intampla pe plan politic si economic, cred ca la noi in tara este mai mult o criza politica decat economica. In timp ce o parte din romani protesteaza impotriva lui Basescu si ai lui, o mare parte din romani dau navala in supermarketuri si magazine sa vaneze reducerile de sezon.

Comentează