MANAFU*

Abonamente Evensys

Probabil cea mai mare inovatie a urmatorilor ani pe Internet si nu numai

The Pirate Bay, cel mai cunoscut si controversat site de torrente, a lansat recent o sectiune prin care utilizatorii pot descarca obiecte fizice. OK, de fapt e vorba de physibles, cum le numeste TPB, date, informatii care pot fi transformate in obiecte fizice cu ajutorul tehnologiei 3D Printing. Vedeti in clipul urmator in actiune cum functioneaza imprimanta 3D Replicator, prezentata de MakerBot la CES 2012.

Tehnologia este inca la inceput, dar putem sa ne imaginam ca peste cativa ani – poate un pic mai multi – ne vom descarca cumparaturile de pe Internet si nu le vom mai primi la usa.

9 comentarii

  1. bubbles says:

    mai putin si vom avea teleportor, sunt neagra de invidie ca nu voi prinde acele vremuri 🙂

  2. RaduM says:

    Tehnologia de printare 3D nu este la inceput, este de foarte mult timp pe piata, abia acum devine accesibila tuturor.

  3. mynsc says:

    “dar putem sa ne imaginam ca peste cativa ani – poate un pic mai multi – ne vom descarca cumparaturile de pe Internet si nu le vom mai primi la usa.”

    Asta-i o concluzie cat se poate de eronata. O imprimanta 3D nu face altceva decat sa dea o forma unui material, nu poate realiza si functionarea interioara a unui obiect. Poate doar daca o transformi intr-o mini-uzina ce sa-ti ocupe macar 2,3 camere din casa… insa si asa va putea realiza doar un singur tip de obiect. Mai mult, sa zicem totusi ca vrei sa “downloadezi” un obiect gen vaza. Ok, acesta poate fi modelat de catre o imprimanta 3D, dar tot trebuie sa te duci la cumparaturi pentru a achizitiona materialul necesar. Iti trebuie un anumit tip de ceramica, iti trebuie mai multe culori de vopsea, etc. In alte cuvinte, pentru orice obiect pe care vrei sa-l “downloadezi”, trebuie sa ai materialul necesar. Deci pana la urma nu rezolvi absolut nimic.

  4. Ionut says:

    Ma gandesc cat va costa MakerBot-ul acela pentru a ne crea singuri ce dorim sa downloadam de pe TPB

  5. Deocamdată ne oferă la download niște stickere și niște logo-uri. Suntem departe de ne ’descărca’ adidași sau mașini, gândește-te că nu e gratuită construcția unui lucru fizic, vei avea nevoie de materie primă! Care probabil va fi extrem de scumpă la început, ca la orice început.

  6. RaduM says:

    Ba poate sa ii faca si functionarea interna, daia am zis mai sus ca nu e de azi tehnologia asta desi in articol scrie ca e la inceput, cautati si o sa vedeti cate se pot face.

  7. RaduM says:

    Materia prima poate sa fie de la banalul plastic pana la tot felul de polimeri, fiecare cu costul lui. Dar daca ma gandesc ca plasticul este pe toate strazile si se poate recicla, costul aferent materiei prime nu este asa mare, depinde ce vrei sa produci.
    Si da sunt doar niste logo-uri si stickere, sunt multe alte siteuri pline de resurse 3D in formatul necesar pentru o masina 3D sa le poate reproduce.

  8. Haotik says:

    uite ce poate face o astfel de imprimanta, oare cat costa, ne bagam sa luam una?
    http://haotik.ro/2011/08/22/imprimanta-3d-continua-sa-evolueze.htm

  9. va invit sa fiti deschisi la minte. nu se va intampla nimic major in urmatorii ani, dar peste 10 – 20 de ani, ce credeti?

    iar the pirate bay va ramane un pionier, un initiator.

Comentează