MANAFU*

Abonamente Evensys

Putem sa nu mai vorbim de rau despre noi?

Ieri, la Digital Marketing Forum, am incerca sa fac o gluma despre calitatea programelor TV de la noi fata de cele din Italia. Pe scena era Sabrina de la Omnicom Italia, care ne spunea ca 80% dintre italieni stau zilnic in fata televizorului cate patru ore. Mi-am dat apoi seama ca e foarte usor sa spunem ceva rau despre noi. Romanii sunt asa si pe dincolo. 

Mai rau din partea mea. Galvea, un alt speaker de la eveniment, mi-a spus ca se muta in Romania. “Pentru cat timp?”, am intrebat. “Sper ca pentru totdeauna!”. Imi aduc aminte ca acum trei luni, cand am intalnit-o prima data, mi-a spus ca s-a indragostit de Bucuresti, iar eu am incercat sa o descurajez.

Ce vreau sa spun e, pe langa acest autodenunt, ca am vazut in multe ocazii ca noi vorbim rau despre noi. De ce? – ma intreb acum. Si cum ar fi ca intr-o zi sa ne oprim din remarcile peiorative si sa aratam partea frumoasa a lucrurilor?

12 comentarii

  1. zvoner says:

    Adevarul e ca daca zappezi pe canalele TV italiene te iei cu mainile de cap. Nu stiu daca sunt mai proaste decat ale noastre – ca nu ma uit – insa sunt ingrozitor de stupide. Big Brother cat cuprinde, dezbateri ‘furtunoase’, niste varietati ponosite ramase blocate in anii ’90, concursuri cu femei in bikini care dau cu capul in pepeni (literalmente) samd.

    Eu nu m-as muta in Romania daca as fi italian, dar as incerca macar sa fiu un pic mai putin nemultumit de ce am aici 🙂 Ca nemultumirea vesnica si spiritul plangaret de la ei l-am mostenit.

  2. Ar fi o scuza sa vorbim noi rau despre noi, doar daca am face fiecare ceva concret sa schimbe acel rau pe care-l vede. Daca nu, personal nu vad de ce?
    Succes!

  3. Gabi says:

    Eu cred ca suntem structurati sa fim asa.. sa “bash” totul… (scuze de englezism), sa vorbim rau de tot.. Probabil pentru ca traim aici, iar fiecare natie e intr-o oarecare masura nemultumita de tara lui. Iar la noi probabil ocaua e mai mare..
    Ar fi frumos ce propui tu. Pe principiul: energiile si gandurile pozitive atrag lucruri pozitive. Nu, nu m-am tampit 😛 Ar trebui incercat, pentru exemplificare 😉

  4. Chipuc says:

    Ma indoiesc ca ce se intampla in Italia ori in alte tari de aiurea, mai mult sau mai putin evoluate decat Romania, ar putea fi o scuza pentru acceptarea unor lucruri care ne fac sa ne simtim neplacut.

  5. carla says:

    Ai foarte mare dreptate!

  6. Iulia says:

    As putea sa imi public o carte pe aceasta tema in casuta de comentariu, dar nu.

    Legat de intrebarea ta raspunsul meu ar fi: Nu.

    Nu deoarece: Ca si specie – suntem vesnic nemultumiti de conditia actuala, iar ca si romani din nenumarate motive (mai putin personale… sau nu).

    Putem lua drept exemplu faptul ca suntem tara cu diferenta cea mai pronuntata intre pretul cosului zilnic si nivelul salariilor din UE, sau putem sa ne uitam la fetele incrancenata si atitudinea negativista a oamenilor pe care ii intalnim si totodata sa observam multitudinea si gama high-class a automobilelor strazilor noastre si lista poate continua la nesfarsit.

    Dar uitam ca rezolvarea acestor probleme, neplaceri (whatever you want to call it) vine din noi, astfel vrei o schimbare, devin-o tu acea schimbare si din pacate, la capitolul asta ca si societate dam un mare fail.

    Putem sa tambitam exemplete negative cu mare patos, dar cele pozitive (asa cum sunt ele, mici si rare) nu reprezinta un “subiect de interes”.

  7. E o moda. Va trece cu siguranta!

  8. smilo says:

    Sunt de acord cu tine!!!

  9. Gabriel Popp says:

    Bunicul m-a învățat, pe lângă bancul cu politica internă și cea externă, faptul că în familie se fac mustrările iar în afara ei se aduc laudele.
    Este OK să ne criticăm între noi, la fel de OK cum este să ne susținem în fapte bune în fața străinilor. Lauda de sine (ca grup) nu este rușinoasă decâât atunci când nu are acoperire. Haideți să nu ne rușinăm a ne lăuda când avem cu ce. Și avem!
    S-auzim numai de bine!

  10. mArius says:

    Eu cred ca se vorbeste PREA PUTIN despre lucrurile rele.
    Si la lucruri rele nu trec jos Basescu marca Antena 3, ci aratatul cu degetul CLAR, ARGUMENTAT si cu DOVEZI despre relele din tara asta.
    Deci nu vorbim rau despre noi, insa ne plangem difuz de diverse lucruri, iar in restul timpului ne uitam la Capatos.
    Ideea e sa schimbam tara asta si atunci cand schimbam ceva in bine sa spunem lucrul asta.
    Personal, cred ca doar o interventie divina ar putea schimba semnificativ tara asta intr-una mai buna.

  11. escutoma says:

    cred ca datoram totul televiziunii in special si mass mediei in general
    de acolo pleaca idei pe care ajungem sa le credem.
    iar voi bloggerii,printre altii, demonstrati ca nu stau lucrurile chiar asa
    site-uri ca http://www.romaniapozitiva.ro , lumebuna.ro arata ca exista o multime de romani de calitate ,
    tematica blogurilor aflate in top, arata ca de fapt sunt romani atrasi de alte subiecte , nu de cele intalnite in mass media

  12. […] pornind de la întâmplarea lui Manafu am decis că acum ar fi cel mai potrivit moment să lansez subiectul la apă. Evident, nu […]

Comentează