MANAFU*

Abonamente Evensys

Tu cati angajati ai?

Daca titlul va sugereaza un articol despre management, angajari sau orice alt lucru legat de resurse umane, treceti peste acest gand. Este despre o tendinta pe care probabil o vom experimenta peste cativa ani si care deja a prin niste radacini. Este despre a angaja pe cineva sau o firma sa faca lucrurile in locul tau.

OK, a angaja pe cineva sa faca lucruri pentru o companie nu e ceva nou. La nivel personal, deja multi au oameni angajati pentru curatenie, diverse comisioane sau plimbatul cainilor. Exista insa tendinta de a “externaliza” si mai mult.

De exemplu, PPTsalon iti face design-ul prezentarilor tale pentru 99$. Amazon a lansat un marketplace pentru diverse munci (Mechanical Turk). Freelancer.com spune din prima pagina ca poti face outsourcing pentru orice.

Coffee and Power are pagini de oferte si pagini de cereri. Unii deci isi anunta disponiblitatea. De exemplu, cineva cere 100$ pentru a gasi altcuiva un job. TaskRabbit pare sa fie orientat catre treburile casnice. Vreti sa faca cineva cumparaturile in locul tau?

Ma gandesc ca in 2022, o conversatie intre doi amici, pe o terasa, la o bere, ar fi ceva de genul: “Ai facut ceva azi?”, “Noooo!”, “Cati muncesc acum pentru tine?”, “Vreo 12!”. Intr-un exercitiu de imaginatie, va invit sa imi spuneti in comentarii ce ati subcontracta (din ce faceti astazi) imediat daca s-a pune problema. De ce vreti sa “scapati”?

9 comentarii

  1. andressa says:

    deocamdata am doar menajera, dar visez la ziua (ce probabil nu va veni niciodata) in care voi avea sofer personal!
    culmea luxului mi se pare sa angajezi un bucatar si un antrenor personal.
    n-ar fi rau sa am si niste copywriteri sa imi scrie pe blog si la serviciu :)) dar atunci eu din ce as mai castiga bani ca sa platesc soferul??

  2. 'mnealui says:

    PPTsalon o avea angajati? Dar Amazon? Dar Freelancer? Angajez o firma care are angajati sau angajez o persoana, angajati vor fi totdeauna.
    Eu nu mai am angajati, sunt la varsta la care are fi-miu. Doar 10 din 20 cati avea ca deh…

  3. Bbcversus says:

    Ohooo! As angaja pe cineva sa imi faca multi cartofi prajiti a la MC, si sandvisuri seara si in weekend… Si sofer personal, cu masina proprie. Si menajera. Si un instalator bun la toate valabil 24/24. “Doar” atat deocamdata, hmm…

  4. un bucatar personal mi-as dori si eu, poate si un gradinar…

  5. dojo says:

    Lucrez cu content editors si traducatori din cand in cand. Probabil, daca voi avea prea mult e munca pe web design, voi externaliza ‘codatul’ de pagini HTML/CSS.

  6. Aș angaja un spiriduș care să-și asume visele mele vinovate, un elf-monstru blând care să-mi ducă gunoiul și eventual câteva păsări gălăgioase (dar neapărat sincere) care să stoarcă prosoapele de duș. Probabil că aș putea să-mi cumpăr o mașină de spălat, dar care-ar mai fi farmecul? Imediat după angajare i-aș ruga pe toți să-mi spună pe nume, să-și țină salariul secret și eventual să nu copieze cheia de la apartamentul vecin.

  7. claudiu says:

    Avem deja o menajera, iar daca ne-am permite probabil am mai angaja un bucatar si pe cineva sa ne faca piata.

  8. daniel says:

    Sunt mai excentric, si nu as angaja pe nimeni (exceptand situatia cand va trebui sa fac angajari pentru o firma) ma voi stradui sa fac totul de un singur, pana acum imi reuseste voua?

  9. Cosmin says:

    Intrebarea corecta e “cati robotei muncesc acum pentru tine” 🙂

Comentează