MANAFU*

Abonamente Evensys

Daca angajatorul iti cere parola de la Facebook, ce faci?

In Maryland (US), pentru un post in Department of Corrections (cred ca e vorba de ceva gen Aministratia Penitenciarelor), anul trecut, omul de HR cerea aplicantilor sa noteze numele de utilizator si parola contului de Facebook. Pentru ca au fost cateva plangeri, anul acesta, cere candidatilor sa intre in cont in timpul interviului pentru a verifica alaturi de ei ce fel de poze au, ce au postat, cu cine sunt prieteni etc.

Am vazut ca acest caz a fost scos in fata intr-o serie de articole care duc problema in zona companiilor. S-ar putea intampla, daca nu s-a intamplat deja, la angajarea unei persoane intr-o companie privata.

Jeremiah Owyang, unul dintre cei mai cunoscuti analisti ai social media, recomanda companiilor mai degrab aun program educational in randul angajatilor decat practici care sa atenteze la intimitatea acestora. Planul propus de el ar include:

Social Media Policy – dezvoltarea unui set de bune practici usor de inteles si a unei liste cu acele lucruri pe care compania le asteapta de la angajati atunci cand folosesc social media.

Training – atat pentru angajatii actuali, cat si pentru cei care vor mai veni, ar trebui sa existe un program de training.

Rewards – cei mai activi, cei mai implicati, cei mai “saritori” angajati trebuie incurajati si recompensati.

Mi-ar placea sa aflu care sunt raspunsurile cititorilor acestui blog la intrebarea din titlu. O reiau in cadrul unui mic si rapid sondaj.


15 comentarii

  1. Arhi says:

    daca mi-o cere, i-o dau cu martori, eventual si cu un mic film, dupa care il dau in judecata. contul este ceva privat, ce nu are legatura cu jobul. probabil as obtine ceva despagubiri

  2. razvanbb says:

    Facem un cont special pentru angajator. 🙂

  3. Mack says:

    Nu pot sa concep cum cineva are nesimtirea sa ceara asa ceva, si cam cat de tantalau e ala care o da. Adica nu-i dau la femeia care mi-e iubita/nevasta si s-o dau la serviciu?

  4. ruxa says:

    contul meu e public, poate sa vada ce postez. dar parola… la ce i’ar putea trebui angajatorului parola?! no way, si chiar mi se pare abuziv sa’ti ceara asta.

  5. Daca angajatorul iti cere parola de la Facebook- ce faci- – Social Media Training…

    In Maryland (US), pentru un post in Department of Corrections (cred ca e vorba de ceva gen Aministratia Penitenciarelor), anul trecut, omul de HR cerea aplicantilor sa noteze numele de utilizator si parola contului de Facebook. Pentru ca au fost cateva…

  6. Şerban says:

    Mi se pare un abuz şi sub nicio formă nu aş da vreuna din parolele mele nimănui.

  7. n-are absolut nici o logica

    daca am cont public atunci poate sa-mi ceara un simplu friend si sa vada tot ce am publicat, iar daca am cont privat si nimeni nu poate vedea ce scriu, atunci ce mai conteaza?!?!

    e ca si cum ar vrea sa-mi vada jurnalul meu personal de acasa

  8. Andreea says:

    Sunt uimita sa observ cat de multi (conform mini sondajului tau) l-ar lasa pe angajator sa se uite in contul lor cu ei de fata. Oare noi chiar nu suntem constienti de drpturile pe care la avem?!

  9. Se pare ca asta ar fi solutia de compromis. Dar cum ar fi sa iti spuna seful: “Trebuie sa fim prieteni pe Facebook!”. Ce faci?

  10. Anda says:

    Nu am profil de Facebook, doar pagina pentru blogul meu, asa ca daca ar fi interesat de ce poze public din vacante, de exemplu, poate vedea acolo. Eu am avut o alta problema cu medicul de familie, cu o problema legata de asigurarile de sanatate, care mi-a cerut sa-i arat conversatia de pe e-mail! pe care am avut cu angajatorul meu (mentionez ca lucrez de la domiciliu). Tot o chestiune de intimitate si, evident, ca am refuzat.Cum as refuza sa dau orice parola de la orice cont.

  11. Lotus says:

    Primo, ce-i ăla Feisbuc? Secundo, voi aţi fi interesaţi să lucraţi în subordinea unor oameni la aşa nivel de prostie şi intoleranţă? Doar mă întrebam şi io…

  12. […] Daca angajatorul iti cere parola de la Facebook, ce faci? […]

  13. mOntecOre says:

    i-as spune sa facem un troc: I’ll show u mine you show me yours.

    In alta ordine de idei, i-as spune ca nu apreciez cerinta si nu consider ca activitatea mea de pe vreo retea sociala are vreo relevanta cu atat mai multa parola. Internetul este mare si public, daca doreste sa se documenteze o poate face singur.

    Or intr-un moment de enervare maxima l-as ruga sa astepte sa aduc si jurnalul de acasa, a.i sa aiba tacamul complet.

    omfg e pe bune treaba asta?

  14. Alex says:

    Nu ca as ascunde ceva pe facebook (ca daca nu vrei sa se stie, nu postezi:)), insa ma gandesc ca daca azi imi cere parola, maine o sa vrea sa-mi citeasca mesajele din telefon, iar luna viitoare sa am o poza cu el in dormitor.

Comentează