MANAFU*

Abonamente Evensys

Poate mai avem timp sa reparam o greseala in blogosfera

Am ramas cu un gust amar dupa ce am citit postul lui Arhi despre “bloggerii pe bani”. Blogosfera isi pierde repede din frumusete. Am fost si eu in cateva orase din tara, unde am vorbit despre blogging, despre cate lucruri se pot naste in comunitatile locale si cum pot interactiona bloggerii cu companiile. Am gresit. 

Am decis de aceea sa nu mai abordez subiectul “bani din blog” nici pe acest blog, nici in evenimentele pe care le organizez. Cred ca discutiile despre blogging au pornit pe o panta gresita. Si sper ca vorbitorii invitati adesea in conferinte sa vada, la fel ca mine, ca acum e mai important sa incurajam scrisul, pozitionarea, nisarea, crearea de comunitati si consecventa decat “monetizarea”.

Sau putem mai simplu sa ne vedem de treburile noastre.

UPDATE: Chinezu vine si el cu un punct de vedere.

20 comentarii

  1. Arhi says:

    s-a vorbit mult prea mult de bani din blog. nimeni nu mai face nimic, nimeni nu isi mai face blog, nimeni nu mai scrie despre nimic, daca nu primeste bani. noi ma scris gratis ani de zile, pana am vazut primii bani. acum e invers. cred sincer ca blogosfera ca identitate merge spre dezintegrare.

  2. Cristi, cred ca ai intuit bine problema. Oamenii din esalonul 2 vor sa fie ca A-listerii. Despre ce vorbesc A-listerii? Despre bani.
    Ai atins radacina problemei. A-listerii au ridicat asteptarile.

  3. Tu ai vorbit la subiect de multe ori. Te urmaresc de ceva timp. Pb este ca fiecare intelege ce vrea. Prima data poti sa iti creezi o comunitate, sa-ti maresti comunitatea, sa te faci prezent, sa faci ceva proiecte, … si pe urma sa vezi si de bani. Altii au luat-o invers. Nu-i de mirare, toata lumea vrea sa scoata bani din orice, dar munca putina, sa-l cunoasca toata lumea ca cel mai … bun, o vedeta locala, dar fara prea multa transpiratie. Nici nu-i de mirare, am citit pe blogul lui Cabral cum cineva il intreba cum sa devina vedeta, asa peste noapte, pasi marunti si repezi, dar respectiva nu stia sa scrie corect romaneste.
    Cine vrea cu adevarat sa faca bani, v-a transpira pana sa ajunga la linia de plutire. Am vazut si comparatia facuta de catre cineva intre Arhi si acei bloggeri locali, normala comparatia, dar mare diferenta in orice, cheltuieli, km, lipsa de acasa, nu mai vb de valoare.
    Deci tu scrie cum ai mai scris pana acum ca scrii bine. Vb de bani, de tot ce misca, cine vrea sa inteleaga intelege perfect, daca nu, mai citim de doua trei ori articolul si facem notite. In viitor cand scrii despre BANI, scrie cu litere mari.

  4. Nu cred ca se dezintegreaza, doar se cerne. Cine vrea sa faca ceva, face in timp, cu o fundatie, respect, corect si tot ce trebuie. Cine nu, asteapta tolanit la colturi sa prinda gasca cea grasa.

  5. Nimeni din blogosfera nu a avut experienta dezvoltarii unei piete de la zero. OK, erau cativa de prin online, putini insa si nemotivati sa creasca o piata de blogging. Am promovat mult cresterea blogosferei cu orice pret fara sa stim ce ne asteapta. Poate ce se intampla acum e o evolutie fireasca desi nu am cu ce sa o compar.

    Problema pe care o vad eu e ca blogosfera e in regres sau cel putin asta e impresia mea.

  6. Semanticus says:

    @Cristian,
    cum determini regresul blogosferei ?

  7. Gabi says:

    E ca si cum un GM al unei companii n-ar mai vorbi despre profit.. cat ar intelege o concentrare pe clienti in loc de profit iti aduce profit… asa si la ce zici tu…

  8. Marius says:

    povesti. bla bla. nu mai vreti sa auziti de bani din blog. bine ca umpleti blogurile de advertoriale si de reclame ascunse. Si va prefaceti ca nu aveti nevoie de bani din blogging si nu puneti si problema banilor.

    Abia astept sa vad momentul cand toti bloggerii scriu mult ( si de preferabil de calitate) si le chioraie matzele , inclusiv tie. Sa fim realisti..nimic nu mai e gratis in ziua de azi. Aproape nimic. Si tu sti asta foarte bine, Nu va mai prefaceti.

  9. vali says:

    marius, tu munceşti pe bani?

  10. nwradu says:

    Cristi, cred ca problema a inceput tocmai de la lipsa de transparenta si nu ascunderea banilor este o solutie, ci sinceritatea. “Da, e pe bani” sau “Nu, nu e pe bani”.

    Din perspectiva mea, oamenii care umbla doar cu manevre si cer bani se vor cere singuri afara. Eu chiar ma bucur cand aud astfel de exemple, nu ma simt facut de ras de altii, ci din contra, prin comparatie cu astfel de cazuri bloggerii normali la cap par mult mai buni.

    E ca atunci cand auzi ca vreun super-barbat-fotomodel e homosexual. Super, mai multe femei pentru mine!

    Incurajatul altora pentru a-si dezvolta bloguri ar putea fi facut aratandu-le si ce poti castiga daca te tii de treaba si daca scrii bine, des si competent.

    Cred ca s-a mers prea departe cu tot felul de glume de crede toata lumea ca acum orice post e scris pentru bani. Poate aici ar trebui lucrat, dar revin la ideea de sus, transparenta e mai buna.

  11. CM says:

    Semanticus, sunt parca din ce in ce mai putini bloggeri activi (care scriu cu o anumita frecventa), iar implicarea oamenilor e foarte scazuta. E un feeling personal sustinut si de observatii recente.

    Marius, nu ai fost atent! Subiectul nu este despre publicitatea pe bloguri. Exista si in media traditionala institutii care functioneaza pe baza publicitatii si institutii care cer bani pentru orice.

    Subiectul este despre a cere bani. In publicitate, corect e sa ti se ofere bani. Si te rog sa nu te inflamezi pe aceasta ultima propozitie, ca subiectul nu e nici ala la care esti gata sa sari acum!

  12. Marius says:

    Nu Vali, o fac “voluntar” ca tine…incercand(visand) sa vand reclama pe blog cu 100 Euro/zi.

  13. vali says:

    bun, te-ai prins de ce “să scrie bine, să scrie mult, să scrie util” e o tâmpenie.

  14. Vilma says:

    Uite, pentru mine e simplu: bloggerii s-au impartit mai demult in amatori si profesionisti. Pentru mine, “amatori” sunt cei care (ca si mine) scriu despre ce vor si pot ei pentru prieteni sau cunostinte virtuale. “Profesionisti”, tot in aceasta categorisire a mea personala, sunt cei care se ocupa de asta constant. Printre ei se numara multi jurnalisti de profesie, care au preferat sa scrie pentru ei decat sa stea prin redactii si sa scrie urmand o politica de companie. Si au avut succes.
    Doar dupa ce au avut succes si pentru ca oamenii revin la blogul lor in numar mare, a aparut si cererea advertiserilor de a obtine spatiu publicitar pe aceste bloguri.Bani poti sa ceri, insa ti se vor da doar daca ai valoare. Cei mai buni nu au nevoie sa ceara, li se ofera.
    Asta asa, din punctul de vedere al unuia de pe acea parte a baricadei care ofera bani.

  15. Vilma says:

    Nu stiu de ce, insa mi se pare ca in comentariile voastre de mai sus a aparut problema eticii bloggerului.

    Mie nu mi se pare o problema de etica a face blogging (si) pe bani, pentru ca suntem mari si vaccinati (ca si consumatori) si stim ca la televizor, daca ne vorbeste cineva despre un produs, acea persoana face reclama produsului. Si in ziare la fel. As spune ca situatia blogurilor se aseamana mai curand cu cea a PR-ului in alte medii (pe vremuri, insa nu foarte indepartate): continutul unu blog e perceput ca fiind mai “onest”, mai sincer, mai personal, drept urmare fiind mai credibil decat publicitatea traditionala. Un alt motiv pentru advertiseri sa ravneasca la a intra intr-un blog foarte citit. Insa si un motiv, pentru blogger, sa fie foarte prudent in ce si cum promoveaza pe blog, pentru ca isi poate altera iremediabil propria imagine. Daca la ziar nu prea conteaza, pentru un blogger e vital sa isi pastreze credibilitatea/simpatia. Iar asta echilibreaza cumva situatia.

    Una peste alta, cei care citesc merg inspre continut, pe care si-l aleg singuri conform preferintelor personale, deci cine vrea sa faca bani, sa se puna pe gandit si pe scris. Pe mine, ca cititor, nu ma deranjeaza ca un blogger castiga bani pentru ca scrie bine sau ne intretine buna dispozitie – e o munca ce trebuie apreciata si, de ce nu, sustinuta material.

  16. Laci says:

    Am intrat in contact cu mai multi bloggeri sa ma ajute sa promvez o competitie pe care o sustin din buzunarul meu pe blog. Evident aveam ceva de oferit, dar pe pagina principala a blogului. Majoritatea raspunsurilor a fost ca o fac doar pe bani, dar a fost unul care a pus capac la toate. A zis ca degeaba scrie despre competitie ca cititorii lui nu sunt interesati, dar poate posta despre contra sumei de 50 de euro. Sa inteleg ca atunci cand e pe bani cititori blogului respectiv vor fi mai interesati?

  17. @Capitanu Burcea, ai dreptate in ceea ce spui dar :
    *inca nu stim parerea acelor bloggeri locali despre care este vorba
    *este diferit cand esti in deplasare pe banii tai si sa mergi pe gratis, sau sa fii din localitatea respectiva
    *fiecare are dreptul sa aleaga ce face
    *in momenul cand sunt la inceput de drum, ma gandesc ca merg gratis la evenimente,
    *in momentul in care ai ceva valoare locala, ca si blogger, ma gandesc ca nu participi la toate, faci o selectie dupa … bunul plac
    Parerile sunt impartite, poate aflam mai multe despre motivele bloggerilor locali.

  18. Pt unii da, totul se rezuma la bani. Cateodata simti pur si simplu ca un articol despre … ceva, nu merge pe blogul tau. M-am simtit penibil, ca si incepator sa mi se ceara o mana de ajutor pt un articol, desi nu prea mergea pe blogul meu am rasucit-o cumva si am postat articolul, binenteles fara interes. Eu sunt de parere ca unii dinte noi, vrem prea repede sa ne ridicam sau sa facem bani. Normal, cine nu vrea sa castige ceva bani dupa munca lui, dar unii dintre noi vor prea repede si nu ne uitam la cei care sunt in varf ce veghime au in spate.

  19. Nu-i de mirare că se discută acestă temă, așa am fost educați de societatea modernă – trebuie să cheltuim! Cântecul Meja – A’ll Bout The Money abordează aceeași problemă, căci este mult mai globală de cât doar în mediul online.

Comentează