MANAFU*

Abonamente Evensys

Turistii strica turismul romanesc

Weekend-ul trecut “deplangeam” goliciunea statiunilor de pe Litoral. Vineri, dintr-un impuls de moment, am decis sa merg la mare din nou. Dupa aceasta noua vizita, mi-am dat seama ca pe langa lipsa unei strategii coerente de promovare a turismului, vina pentru starea actuala o poarta oamenii. Si nu ma refer la cei pusi sa conduca turismul romanesc sau la antreprenorii din domeniu. Vorbesc despre oamenii care merg pe Litoral.

Am nimerit, din intamplare, la un hotel de 4 stele peste orice asteptari in Venus, o statiune care pare parasita ca si celelalte. Am trecut deci peste prejudecata ca in Romania nu poti gasi ceva bun pe Litoral. Nu am putut insa sa trec peste mojicia turistului roman. De la aversiunea unei doamne asupra unui chelner (pentru ca probabil credea ca are acest drept ca turist) pana la nesimtirea de a arunca ambalaje si sticle in apa marii si de a umple plaja cu mucuri de tigara.

Ne aflam astazi intr-un cerc vicios: avem servicii proaste si oameni nepregatiti in turism pentru ca avem turisti prost crescuti. Si totul tine de oameni, nu? Care e rezolvarea?

Cititi la Doru Panaitescu si Dan Dragomir cum se face turism in alte parti.

7 comentarii

  1. Bbcversus says:

    Normal ca turistii sunt de vina in majoritatea cazurilor, dar dupa cum se stie, vina cea mare vine de la proasta aplicare a legii.

    Este simplu sa indrumi oamenii sa faca anumite lucruri si sa se opreasca sa faca altele, este ca la o turma de oi, legea fiind cainele ce indruma oile pe fagasul mult dorit: in afara tarii daca ai aruncat pe jos, ti-ai luat-o de nu te vezi, daca ai trecut pe rosu sau pe unde nu e zebra la fel, se stiu lucrurile acestea…

    Nici acolo nu poti sa zici ca oamenii sunt mai “civilizati” de voie, ci pentru ca sunt constransi de mana de fier a legii ce nu face discriminari si care te taxeaza de la prima abatere fara sa stea pe ganduri…

    Asadar, a cui e vina? A turistilor, da, la o prima privire, dar daca se rumega un pic situatia, vina este a celor ce nu aplica legea.

  2. Flori says:

    Daca s-ar trece la razii serioase si amendarea usturatoare a prost-crescutilor cu siguranta nu ar repeta gestul. Constiinta civica are la baza jugul legilor.

  3. Bbcversus says:

    Exact! Peste tot!

  4. gabi says:

    care este numele acelui “hotel de 4 stele (…) in Venus” ?

  5. Sunshine says:

    Am scris si eu despre greci, m-au suprins placut cu organizarea si comportamentul lor.

  6. Adrian says:

    Eu sunt fumator si fumez pe plaja. Dar imi iau un pahar de bere si cand termin berea nu il arunc pe plaja, ci il tin si scrumez in el. Cand plec de la plaja merg si il arunc la cosurile de gunoi care de obicei sunt pline. Oamenii arunca gunoaiele langa tomberoane si vantul le imprastie pe plaja. (asta pe langa faptul ca sunt nesimtiti cu nemiluita care arunca gunoaie pe plaja si in apa)

Comentează