MANAFU*

Abonamente Evensys

Ai plati pe cineva sa caute pentru tine?

Bradut Florescu scrie un ghid util pentru cei care vor sa gaseasca bilete de avion. Zoso il recomanda pe Twitter, iar eu il citesc pe telefon, asteptand la un semafor. S-a potrivit de minune, caci cautam optiun de zbor bune pentru o calatorie lunga. Ii spun deci lui Bradut, pe Twitter, ca mi-ar prinde bine un pic de ajutor. Zoso vede si sugereaza ca ar trebui sa platesc un comision. Bradut decide ca amicitia noastra merita intretinuta si se ofera sa ma ajute prieteneste.

Am ramas insa in minte cu ideea lui Zoso. La cel mai practic mod, ar fi fost in avantajul meu sa platesc un comision pentru cea mai buna oferta. Stiu ce inseamna un pret bun si mai stiu cat costa in mod normal un zbor spre o destinatie indepartata. Diferenta de pret este considerabila. Si mai stiu ca nu am fost niciodata genul de om care sa caute, sa fie atent, sa vaneze oferte. Deci la final, as fi iesit in castig.

Ideea postului nu tine doar de turism si zboruri. De exemplu, unele persoane ocupate apeleaza la un personal shopper. Acesta cauta pentru tine ce ti se potriveste, dupa ce in prealabil te-a consultat precum un doctor psiholog. Ba chiar, ti se face un profil vestimentar, pe baza caruia au loc toate sesiunile de shopping ulterioare.

Mai aveti exemple in care cineva este platit pentru a gasi cele mai bune oferte sau ce ni se potriveste cel mai bine? De fapt, platim pentru cunostintele acelor oameni si abilitatile lor de cautare, caci este clar ca nu oricine poate fi un personal seeker.

10 comentarii

  1. vali says:

    cititorii mei mă plătesc pe mine să le găsesc cele mai noi şi mişto chestii.

  2. Loredana says:

    eu mai fac pe personal shopper-ul cateodata, contra unor alte servicii. bine, la un nivel destul de mic.
    unii oameni, pur si simplu, n-au rabdare sa umble prin magazine si le este mult mai simplu sa apeleze la o persoana “calificata” in acest sens.
    sau, de multe ori, nu stiu ce haine ii avantajeaza cel mai bine.

  3. Vlad says:

    Exista un serviciu prin care poti plati oameni sa caute bilete de avion ieftine pentru tine si se numeste FlightFox. Bradut este prezent si acolo 🙂

  4. Corect! Insa eu in comoditatea mea, as plati pentru anumite lucruri.

  5. timon says:

    Interesanta idee. Sa facem un site unde in orice domeniu sa fie minim un personal shopper care sa isi expuna serviciile si costurile.
    Vrei o barca, intri pe site, cauta categoria potrivita si gasesti omul potrivit. Daca nu gasesti iti listezi oferta si cineva te va cauta.
    Site-ul traieste din abonamente ale personal shopper-ilor probabil.
    Ideea e simpla, usor de pus in aplicare insa destul de greu de promovat ca sa aiba succes!

  6. Bogdanch says:

    La noi piata e mult prea mica, dar in US exista flightfox, un fel de crowdsourcing/ outsourcing pt travel. Expertii care ofera ruta castigatoare pot primi intre 19$ si 1000$ conform siteului lor. Interesant!

  7. Bogdan says:

    Exista consilieri in achizitionarea de masini second-hand: http://www.auto.ro/cauta-experti
    Si un post de pe blogul unui astfel de consilier unde isi descrie meseria:
    http://masinapotrivita.wordpress.com/2012/03/02/intrebari-exist/

  8. Nu e vorba de comoditate dar daca nu ai suficient timp pentru asa ceva sau timpul tau l-ai putea folosi la lucruri mult mai folositoare de ce nu? Pana la urma daca ar da rezultate mai bune decat ale tale in cazul in care ai fi cautat, de ce nu.. ” sa manance si gura lui o paine, ca munceste nu fura” :d

  9. Alex says:

    Si eu imi ajut prietenii sa-si gaseasca cele mai bune variante de zbor atunci cand vor sa plece pe undeva. Mai noi chiar si cazare. La inceput o faceam pro bono, insa cum deja devenise o obisnuinta ca unii dintre ei sa tot apeleze la mine, m-am gandit ca ar fi ok sa stabilesc o mica taxa de serviciu, ca sa folosesc limbajul agentiilor. Oricum cea mai mare bucurie a mea e ca multi dintre acesti prieteni imi permit sa zic ca mi-au devenit intre timp chiar clienti fideli 🙂 Sunt multumiti de variantele de zbor si cazarile propuse.

  10. Bradut says:

    A fost odată Flightfox, un site care făcea exact ce zici tu. Am colaborat și eu cu ei ca flight hacker și am câștigat câteva sute de dolari. Din păcate modelul nu a funcționat, mulți clienți găsind chichițe ca să nu plătească respectivele comisioane (nu erau mari, între 10 și 25 de dolari per soluție). Și Flightfox s-a închis. Anyway, Cristi, poți apela la mine oricând. An nou fericit.

Comentează