MANAFU*

Abonamente Evensys

Ce ne place sa mai muncim

Vorbim degeaba despre job-uri care nu existau acum 5 -10 ani. Cheltuim degeaba banii UE pentru perfectionarea resurselor umane. Speram zadarnic la dezvoltarea unor noi domenii. Romanul nu isi doreste nimic nou in munca sa.

Conform unui comunicat Best Jobs privind situatia de pe piata muncii din prima jumatate a anului, pe primele cinci locuri in topul celor mai cautate job-uri se afla cel de agent vanzari, reprezentant vanzari, assistant manager, contabil si secretara.

De departe, raman cu un gust amar. De aproape, ma conformez unei realitati. Fie ca vinde piese auto, fie ca produce software, o firma are nevoie si de secretara, si de contabil, si de om de vanzari.

Studiul Best Jobs este deci oglinda organizarii unei companii. Doar ca piata muncii se schimba, iar aceste job-uri au deja replici virtuale. Cred eu ca vor diaparea? Nu, nu in timpul vietii noastre. Insa ne-ar prinde bine sa fim mai deschisi si sa avem aspiratii mai mari sau, cel putin, diverse.

Curios sau nu, in Top 5 nu a intrat job-ul de jurnalist. Nu au fost oare job-uri in domeniu? De candidati nu ne putem plange, judecand dupa concurenta de la Jurnalism din ultimii ani.

4 comentarii

  1. Ioana says:

    Concurenta mare la admitere la Jurnalism nu e data recenta.

    Cind am intrat eu la FJSC in 1998 erau 11 concurenti pe loc. In anul dinainte fusesera 10 (desi examenul era destul de greu si pe vremea cu pricina nu se lua in considerare deloc nota de la bac).

    Asa deci, se cauta (si se gasesc) oameni de vinzari. Ce facultate se cere pentru asta? 🙂

  2. Taraboste says:

    Cred ca structura top 5 reflecta si o alta realitate si anume aceea a faptului ca exista din ce in ce mai multi absolventi de liceu sau facultate care nu isi pot gasi usor un loc de munca, si pentru care cel mai usor este sa-si inceapa viata de “om al muncii” in vanzari, secretariat. Prezinta oferta cea mai bogata si oportunitatea de a incepe de undeva (nimeni nu te instaleaza director de firma din senin) construirea unei cariere.
    Timpul, calitatea omului, interesul sau, capacitatea de a dezvoltare profesionala, vor face ca acest prim job in domeniile din top 5 sa fie doar o rampa de intrare si lansare in “lumea buna”.

  3. s-ar putea sa avem amandoi dreptate! 🙂

  4. Stefana says:

    Concurenta mare la Jurnalism e una. Cati dintre gazetarii cu experienta au chiar studii de profil e alta. Lucrez la o gazeta din Iasi de 13 ani. Jumatate dintre colegii mei sunt absolventi de profil tehnic, unul singur are studii de profil. Eu una sunt pe la mijloc, cu studii filologice. Si cam trei sferturi dintre tinerii care mai veneau in practica la noi habar nu aveau cu ce se mananca meseria.
    In alta ordine de idei, situatia e destul de rea pe piata de profil acum. Publicatiile fac concedieri, nu angajari, salariile fie au inghetat, fie chiar scad. Cel putin deocamdata, sa fii jurnalist nu e mare sfaraiala (asta daca nu esti printre pestii cei mari).

Comentează