MANAFU*

Abonamente Evensys

Care va fi urmatorul iCeva?

New York Times se intreaba daca nu cumva Apple a “dat cu capul de pragul de sus”. Jurnalistul Joe Nocera isi incepe editorialul cu intrebarea: “If Steve Jobs were still alive, would the new map application on the iPhone 5 be such an unmitigated disaster?“. Probabil ca da. Apple a avut un dezastru (cred eu) mai mare cu antena de la iPhone 4, cand Steve Jobs era in viata si nu ne dadea emotii ca ar avea din nou probleme cu sanatatea.

Apple fara Steve Jobs
Am tot vazut reactii de genul “Apple nu mai poate fi ce a fost fara Steve Jobs”. Unele argumentate, cum e cea a jurnalistului de la New York Times, altele fara substanta, doar niste comentarii de dragul de a comenta.

Dar hai sa ne oprim un pic. Hai sa ne gandim pentru un moment ca poate Apple inca nu si-a atins nivelul de incompetenta, ca sa parafrazez principiul lui Peter. Hai sa ne imaginam ca Apple va trebui sa inoveze din nou, nu doar pentru a ne surprinde pe noi, fanii, ci pentru a rezista pe piata la nivelul la care este acum.

Unde e viitorul Apple?
Apple are in momentul acesta 3 mari succese cu care si-a crescut afacerea in ultimii 10 ani: iPod, iPhone si iPad. Toate trei produsele au fost si sunt best sellers.

Multi se intreaba acum daca iPhone va mai fi multa vreme o “vaca de muls”. iPhone 5 este pe cale sa bata noi recorduri in vanzari (daca nu cumva a batut cel putin unul in primele zile de lansare), iar iPhone 6 se preconizeaza ca va fi cu adevarat revolutionar. Anul viitor sau peste doi ani, daca vom avea si 5S in 2013.

Bun, la ce ar trebui sa ne asteptam?

Apple nu mai poate creste doar cu ce are pe piata in acest moment. Parerea mea. Si desi va “inova” la capitolul aplicatii mobile (vezi Siri, Maps, Panorama), pentru a suplini / completa lipsa de noi features (in comparatie cu Samsung si Nokia), are nevoie de noi produse pe piata. Are nevoie probabil de un iPad Mini (in fata ofensivei Amazon, Google si iar Samsung), dar mai mult decat atat, are nevoie de noi produse.

Sa ne gandim un pic la marii producatori din electronice. Niciunul nu a facut cota de piata si miliarde de dolari doar cu o mana de produse. Fireste, Apple a demonstrat ca se poate, dar nu va mai rezista mult timp doar cu ce are acum. Si pentru ca portofoliul e foarte mic, si pentru ca memoria lui Steve Jobs va piere putin cate putin, si pentru ca tehnologiile si chiar designul (pe care a mizat in procesul cu Samsung) nu vor mai conta (pentru cei multi), si pentru ca piata ii favorizeaza pe cei care se misca repede si ieftin (din nou Samsung la smartphones si tablete, dar si Lenovo la PC-uri, de exemplu), Apple are nevoie de un nou iSomething.

Pe ce pariati?

14 comentarii

  1. Laurentiu says:

    De 22 de ani aud ca Apple va scoate (in curand) ceva revolutionar. Si inca nu o face. Sunt doar produse judicios proiectate din punct de vedere tehnologic. Atat. Dar nu sunt singurii care proiecteaza astfel de produse.

  2. Bogdan says:

    Sunt sigur ca au deja pregatit noul iDevice si ca e in teste de ceva timp insa nu cred ca il vor lansa pana in 2014. Nu ma refer aici la iPad mini ci la urmatorul gadget care ne va invada vietile cu mai multa informatie 🙂
    Posibil Apple TV dar mai dureaza pana semneaza contractele cu operatorii de cablu din SUA.

  3. Citeşte şi asta. Acum e la modă să bagi clişee, mai ales pe aia cu “dacă ar fi trăit Steve Jobs…”
    E ceva mai simplu de-atît şi, în acelaşi timp, mai complicat.

  4. Laurentiu, de ce nu a scos altcineva iPod, iPhone sau iPad. Cred ca Apple chiar a scos ceva bun in ultimii 10 ani. As pune si MacBook Air aici, produsul pe care il apreciez cel mai mult la ei… de pe care iti scriu acum! 🙂

  5. Gabi Boaca says:

    Cristi, eu SPER ca Apple nu ii va simti lipsa lui SJ in perioada care urmeaza. Totusi, dupa ce am citit biografia acestuia am inteles ca lupta pentru detalii duse pana la perfectiune era a lui si a lui jony Ive. Si in lipsa lui Steve nu cred ca Tim Cook va avea tupeul si incapatanarea acestuia. Si nici obsesia pentru detalii. SPER, inca o data, sa ma insel.

    La intrebarea daca Maps ar fi aparut asa daca SJ ar fi fost in viata raspunsul meu este: sincer nu. Ar fi preferat sa amane lansarea, sa gaseasca alte solutii pentru a nu livra un device incomplet. Motivul pentru care AppStore-ul are atatea si atatea limitari este pentru ca Steve a insistat ca experienta utilizatorilor cu aplicatiile sa fie controlata, pentru a se putea asigura o calitate buna. Nu ar fi permis ca o aplicatie atat de slaba sa fie pe prima pagina a unui device Apple nici daca aceasta era produsa de terti, daramite daca ar fi facuta de Apple.

  6. Imi place cum ai scris articolul dar trebuie sa mai adaug ceva. Ai uitat de MACBookpro/air si de iMAC MACmini si MACPro. Se vand foarte bine si se vor vinde foarte bine. Macbookair a revolutionat piata ultrabookurilor care nu prea existau pana nu a aparut. In 2-3 ani va aparea filmul despre viata lui Steve Jobs si iar o sa creasca vanzarile. Si sa nu uitam moda. Am vazut pe strada un Hipster cu un Pegas (din 80′) care avea pe portbagaj pus un Ipad si o cutie de bere…..

  7. matei says:

    baterie

    un smartphone cu touchscreen care sa dureze mai mult fara sa se aproprie de prize – macar 2 zile cu 3g pornit mereu – cred ca va rupe

    pt ca restul feature-urilor sunt prea putin diferite

  8. sorin neagu says:

    ma gandesc ca ar putea fi revolutionari cu bateriile, dar si cu laptopurile, gen folding laptops sau o experienta regandita cu computerul personal – ceva bazat pe ce a inventat microsoft dar nu a dus la adevaratul potential: kinect

    totusi, apple nu aduce tehnologie noua, dar regandesc tehnologia disponibila intr-un mod revolutionar. Mp3 playere au existat mii, pana a venit ipod-ul facut cu eleganta si bun simt.. la fel si cu iphone-ul sau tableta…

    ei nu inventeaza roata, dar au o imagine de ansamblu mai inovatoare si folosesc roata respectiva in cat mai multe moduri posibile

  9. mac-urile nu au ajuns sa fie mainstream precum iPhone si iPad, ca sa zic asa. deci mai au aici de castigat teren.

    apple nu a facut doar un player mp3 mai frumos, l-a legat de itunes si vanzarea de mp3-uri, aici e smecheria! asa cum iphone nu a inventat touch-ul, nici macar aplicatiile, dar ne-a oferit aplicatii cu kilogramul si posibilitatea de a le face, vinde, cumpara, instala gratuit…

    deci apple are nevoie de ceva gen: hardware – aplicatii (soft, audio, video) – store. lucrurile asa trebuie sa se lege.

    pariul meu e pe televizoare si conectivitate wireless. televizoarele vor mai fi aici multa vreme…

  10. Diana says:

    AppleTv exista de prin 2006-2007.
    Uite ce zicea Jony Ive prin May 2012:
    http://www.foxnews.com/tech/2012/05/24/apple-to-release-most-important-product-weve-done/

    Whatever it is…IWant!:))

  11. […] intreba saptamana trecuta “Care va fi urmatorul iCeva?” si se gandea ce vor mai lansa cei de la […]

Comentează