MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum putem sa ne optimizam comunicarea?

Ne suparam cand cineva nu ne raspunde la telefon. Nu miram de ce nu am primit raspuns la mail-ul trimis acum trei zile. Ne intrebam de ce mesajele pe Facebook si LinkedIn au ramas fara raspuns. Se intampla tuturor. Nimeni nu a scapat nevatamat din meandrele comunicarii.

Ne asteptam ca mesajele noastre sa fie considerate importante sau daca punem o intrebare simpla, sa primim rapid raspuns. Nu se intampla asa. Si ne enervam un pic, asa cum a facut si Andra astazi.

Rezonez cu frustrarea ei, dar in acelasi timp raman un pic pe ganduri. Ne obliga ceva / cineva sa raspundem? Si de ce ar trebui sa raspund astazi si nu maine. E mai important sa raspund la un mail decat sa stau pe Facebook?

Fireste, nu exista un raspuns universal. Exista o eticheta optionala si mult bun simt, in general, care iti spune fie ca nu ai nimerit intr-un moment oportun, fie nu ai formulat corect mesajul ori acesta e total neinteresant, fie nu exista un raspuns deocamdata, fie – de ce sa nu recunoastem? – adresantul nu ne place sau nu are chef de noi.

Sunt curios sa aflu cum vedeti voi “situatia” Andrei. De aceea am pus intrebarea din titlu. Eu, de multe ori, aleg sa scriu pe blog sau sa citesc bloguri in loc sa raspund la e-mail-uri, chiar la unele importante. Alteori, imi zic ca voi raspunde mai tarziu si ma trezesc dupa o saptamana sau mai chiar mult ca nu am trimis nimic. Imi propun insa sa scap de acest narav.

La final, cred ca mai rau ar fi sa iti spuna secretara ca seful ei e in sedinta, iar el sa fie de fapt pe Facebook. Cui i s-a intamplat asa ceva?

3 comentarii

  1. Andra Iacob says:

    Frustrarea mea vine, de fapt, dintr-o observatie generala legata de mutarea comunicarii preponderent pe Facebook si efectul acaparator care il are aceasta retea asupra vietii noastre 🙂 Si ca tindem sa uitam de alte canale, sau sa reactionam mai greu la un mesaj venit prin ele. E un efect pe care il resimt si eu, din pacate.
    Sunt complet de acord cu tine, ca exista multe situatii in care mesajul cuiva este inoportun, neinteresant sau nu este formulat clar. Si totusi, sunt situatii si situatii, mai ales in care stii sigur ca nu se pune problema de cele mentionate si atunci e chiar neplacut sa nu ti se raspunda. Fie a uitat si atunci de cate ori sa-i aduci aminte pana sa nu incepi sa te simti tu prost? Sau cum sa reactionezi daca destinatarului nu-i place/ n-ar chef de tine intr-un context in care nu ar trebui sa se puna problema in felul asta?
    Clar, situatia e foarte discutabila, si depinde enorm de context. Chiar sunt curioasa sa aflu cum mai reactioneaza oamenii in astfel de intamplari 🙂

  2. Sabina says:

    Offf da greu cu raspunsul la mailuri si mesaje importante. De cele mai multe ori prefer sa stau pe fb si blog decat sa raspund la chestii importante. Inseamna sa ma concentrez, sa scriu mult, sa gandesc etc. In timp ce uneori pe FB totul e asa de rapid, te uiti la poze, dai like share etc si nu trebuie sa faci mare lucru. Si da, de cate ori nu mi s-a intamplat sa stau o zi intreaga pe net si totusi sa nu raspund la mailuri. Sper sa scap si eu de asta

  3. Mistocareala says:

    Uneori moate treci cu vederea si nu-ti dai seama de ceea ce a scris persoana in mail, sau poate te gandeai la altceva . . si ai trecut mai departe din obinsuinta de a citi mai multe lucruri. .

Comentează