MANAFU*

Abonamente Evensys

Bine ati venit in Era Trollilor!

In urma cu o saptamana, la Radio Guerrilla, Liviu Mihaiu dezbatea problema “trollilor si haterilor” in emisiunea sa de pranz. Am intrat in direct prin telefon si am povestit cateva cazuri celebre. Subiectul este foarte actual.

Am scris pe blog prima data despre trolls in 2007 si incheiam postul cu intrebarea: Avem si noi blog trolls? De atunci, am vazut multi viteji pozand in trolls, insa de fiecare data le-am dat prea mult credit. Erau fie persoane frustrate, plictisite, plangacioase, fie apelau la atacuri personale. Am vazut insa cazuri mai rele in alte parti.

Cazuri celebre
Descopeream in The Sun, in aceasta vara, un caz din UK. O mama isi pierduse fiul in mare, iar cineva postase pe Facebook, in numele copilului, un mesaj de genul: “Va iubesc pe toti din cer”. Presa britanica a reactionat, iar pagina de Facebook a fost stearsa.

O adolescenta din Canada s-a sinucis in urma cu doua saptamani, dupa repetate abuzuri pe Facebook. Cu trei zile inainte de tragicul eveniment, tanara posta pe YouTube un clip in care denunta tratamentul la care a fost supusa. Cazul a fost amplu mediatizat, insa a tras si reactii neasteptate si nedorite din partea unor indivizi care intinau memoria fetei, continuand atacurile pe pagina comemorativa.

In aceeasi perioada, unul din cele mai mari bloguri din US, Gawker, dezvaluia identitatea celui mai mare troll de pe Reddit”, un barbat de 49 de ani, ce incuraja violenta, posta remarci rasiste si pornografie cu adolescente.

Aceste doua ultime cazuri au adus subiectul “trolls” in atentia opiniei publice, mai toate publicatiile majore dezbatand subiectul si astazi. S-au emis diverse idei de a opri acest fenomen cand inca este la inceput, fara a stirbi libertatea de expresie, si se trag semnale de alarma fata de ce poate deveni acum cand retelele sociale sunt atat de populare la nivel mondial.

Trolli in filme si muzica
Cei care au urmarit serialul The Newsroom isi amintesc probabil de episodul in care personajul interpretat de Dev Patel incearca sa se dea drept troll pe Internet. A fost unul din subiectele dureroase actuale, pe care serialul HBO le-a adus in prim plan. Vedeti mai jos o secventa. Ieri am descoperit si o piesa dubstep despre trolli. Nu dati sonorul prea tare in casti.

Si trollii isi cer scuze
Povesteam intr-un post ieri cum un brand a facut o promotie cu ocazia uraganului Sandy. De prost gust, insa nu iresponsabil precum un american care a “trollat” cu diverse stiri false pe Twitter pana cand si-a dat seama de impactul pe care il au vorbele sale inventate si si-a cerut scuze.

Nu as vrea sa imi imaginez cat de departe se poate ajunge in trolling, insa cu siguranta vom auzi din ce in ce mai mult despre astfel de cazuri.

5 comentarii

  1. Andi says:

    Este interesanta si povestea asta: http://www.traynorseye.com/2012/09/meeting-troll.html

  2. cotos says:

    Cred ca la noi s-au inmultit..Si vor fi de ce in ce mai violenti..Ca si societatea in care ne pierdem orele…

  3. Antoan says:

    Multora chestiile astea li se par amuzante din pacate…unele chiar sunt daca nu esti tu victima.

  4. Avem foarte multi si cred ca cei mai multi dintre ei sunt bloggeri ai partidului!

  5. Am citit undeva, pe un blog cred, ce se poate face in privinta trollilor:
    ● Singurul mod de a trata cu trollii e sa va limitaţi reacţiile, reamintindu-le celorlalţi sa nu le răspundă trollilor.
    ● Cand incerci să te intelegi cu un troll, aceasta castiga.
    ● Cand insultaţi un troll, acesta castiga.
    ● Cand ţipaţi la un troll, acesta castiga.

    ● Singurul lucru pe care trollii nu-l suporta e să fie ignorati.

Comentează