MANAFU*

Abonamente Evensys

De ce le este teama angajatilor din Romania sa ceara o marire de salariu?

Un studiu recent derulat de BestJobs.ro arata ca celor mai multi dintre angajatii din Romania le este teama sa ceara mai multi bani, in contextul in care considera ca eforturile depuse la locul de munca nu sunt rasplatite conform asteptarilor. Iata ce a gasit BestJobs:

  • 22% dintre respondenti sustin ca nu au cerut o marire de salariu in ultimele sase luni si le este teama sa poarte astfel de discutii cu superiorul lor direct.
  • 43% dintre romani sustin ca depun un efort mult prea mare la locul de munca, comparativ cu remuneratia financiara.
  • 8% dintre romani au marturisit ca au primit mai multi bani chiar si fara sa ceara
  • 20% si-au infruntat temerile si au cerut o crestere a salariului, fara, insa, prea mult succes.
  • 8% dintre cei chestionati sustin ca sunt bine platiti
  • 2% sunt chiar de parere ca primesc mai multi bani decat merita.
  • 12% dintre romani sunt multumiti de salariu, dar si considera ca muncesc foarte mult pentru banii pe care ii primesc.

Cu totii stim ca, in comparatie cu alte tari, salariile de la noi chiar sunt mai mici. Depinde insa la cine ne raportam si mai ales cum. Vedeti aici fata de ce tari stam mai bine. Ca o paranteza, BMW a livrat 1.227 de masini in Romania in primele sapte luni ale acestui an, in crestere cu 15% fata de perioada similara din 2011.

Sa ne intoarcem la subiect. Avem doua provocari aici “teama” si “perceptia ca lucram mai mult”. Cum le putem invinge?

9 comentarii

  1. karmapolice says:

    schimbind mentalitatea de sclav

  2. a angajatilor?

  3. FocusSpeak says:

    Într-adevăr muncesc mai mult decît mi se cere? Șeful meu știe acest lucru? Ce am facut în ultima perioadă pentru a îi dovedi sefului meu că merit o mărire salarială? Ce ar avea de pierdut șeful meu dacă voi pleca la concurență? Dacă seful meu este un încuiat eu cum sînt acceptînd să lucrez pentru el?

    Cred că răspunzînd la aceste întrebări fiecare angajat nemulțumit ar afla cum să scape de teamă, de impresia că e plătit prost în comparație cu randamentul pe care îl dă sau chiar de sefii imposibili care nu merită să conducă o companie.

    Din fericire pentru șefi, majoritatea românilor nu sînt obișnuiți să gîndească, deci, să-și pună întrebări.

  4. Gabriela says:

    Nu stiu cum putem invingea teama pentru ca si eu sunt in aceeasi situatie.Consider ca muncesc mult si am multe responsabilitati,dar din pacate,acest lucru nu se observa si in salariu.Am cerut in ultimele 6 luni o marire de salariu si nu am primit nici un raspuns negativ,nici pozitiv:).Cum ar trebui sa reactionez la indiferenta superiorului?Voi citi si astepta cu interes comentariile de la aceasta postare.

  5. Marius C. says:

    In Romania, trebuie cautat mereu de lucru, in mod activ. Asta atunci cand ai deja un job.
    Cand ai trei oferte mai bune (financiar si din alte puncte de vedere), mergi la seful direct si ceri o marire de salar si ii pomenesti de cele trei oferte.
    Daca esti bun, o sa primesti marirea, daca nu…
    In rest, in Romania, nu esti promovat la locul de munca – nici in multinationale. Te angajezi pe o pozitie si ai toate sansele sa ramai acolo in urmatorul cincinal.

  6. Şerban says:

    Teamă de concediere.

  7. Daily Gossip says:

    Sunt foarte multe temeri pe care noi ca si angajati le avem. Din nefericire nu am fost crescuti sa ne impunem ci sa fim supusi. Acest lucru ne dezavantajeaza.

  8. Reborn says:

    In compania unde lucrez eu s-au cerut mariri de salariu in mai multe randuri in ultimii 2 ani de angajati si mai vechi decat mine si de fiecare data ele eu fost ignorate pentru ca pe directori pur si simplu nu ii intereseaza de noi si merg pe ideea ‘nu-ti convine nu mai sta’ , pentru ca ei vor gasi oricum pe altcineva dispus sa vina pe salariul asta. Eu personal am nevoie de acest venit fix pana in februarie, dupa care am sa plec. Si in pozitia mea sunt si alti colegi. La un moment dat seful direct a intrebat la o sedinta “daca aveati salarii mai mari munceati mai mult” la care raspunsul nostru -a celor care au indraznit sa raspunda – a fost da. Reactia lui a fost sa rada si sa mearga cu sedinta mai departe , din nou fara sa ne bage in seama. E pacat ca o firma atat de mare nu recunoaste meritele angajatilor.
    P.S. Si da, sunt reticent in a-mi da numele real pentru ca am avut colegi care au fost dati afara pentru mai putin de atat. Abia astept sa vina luna februarie.

  9. Cand vom intelege ca a munci “mai mult” nu inseamna a fi “mai productiv” vom face un mare pas inainte. Si daca vom fi mai productivi atunci vom fi din ce in ce mai importanti intr-o firma iar cresterile salariale fie vor veni de la sine fie vor fi usor acordate in urma cererilor.
    Dar e greu sa ceri asta intr-o tara cu gandire socialista, ca mai toata Europa

Comentează