MANAFU*

Abonamente Evensys

Internetul ne deschide

Ma uitam la mini-documentarul “Internetul se inchide” si ma intrebam cand vom ajunge oare sa ne cream singuri muzica, filmele, hainele si chiar masinile. Cand vom ajunge creatorii propriilor noastre produse si chiar servicii. In 5 ani? 10 ani? 20 de ani? Mai mult?

Sa ne uitam la media, pana acum 10 – 15 ani, cand Internetul a prins teren, totul era controlat de grupuri de presa traditionale, iar micile initiative personale nu aveau o voce. Web-ul a deschis media catre tot poporul, iar toata revolutia social media (blogging, video sharing, social networks) e cea mai buna dovada ca putem deveni acum usor creatorii continutului care ne intereseaza si ii intereseaza pe cei de langa noi.

Ma gandesc cu foarte mult optimism la ziua in care voi crea cu usurinta produse fizice, pe care sa le vand sau sa le consum, dincolo de continutul pe care il produc acum. Deja unii creatori independenti isi pun in aplicare ideile pe platforme gen Kickstarter si primesc sustinere de la oameni interesati de proiectele lor (crowd funding). Vorbim deci de un prim pas catre consumatorul-creator.

Si ca sa raman in zona documentarului, visez la ziua in care voi avea si tehnologia si banca de continut prin care voi crea eu muzica artistului preferat sau filme cu actorii favoriti. Asadar cand credeti ca vom putea face toate astea? In 5 ani? 10 ani? 20 de ani? Mai mult?

8 comentarii

  1. Nelu Mirea says:

    Tehnologia exista, costurile pentru mass-usage sunt inca foarte mari. Eu zic ca in 5 ani vor fi in rafturi 🙂

  2. Max says:

    E greu de estimat un termen exprimat în ani. Dar şi eu cred că tendinţa aceasta este. Un exemplu: imprimarea 3D a devenit realitate şi în viitorul apropiat tehnologia este posibil să devină accesibilă.
    Eu mă uit pe piaţa de publishing, care are o dinamică uluitoare, în ciuda opoziţiei manifestate de marile trusturi de presă, asociaţii ale publisherilor şi a celor care se ocupă cu gestionarea drepturilor de autor.
    În opinia mea însă, ar mai fi o problemă: până nu se face o reformă a sistemului patentelor (la ei, că la noi…) vor exista “frâne” în continuare.

  3. Valentina says:

    Initiative de acest gen exista deja, vezi proiectele de pe Fundable: http://www.trendwatching.com/trends/10trends2013/?presumers
    Custowner este unul dintre principalele trenduri ale anului 2013.

  4. Alex Marinescu says:

    Exista tehnologia sa-ti creezi si propria varza, dar nu inseamna ca e eficient sa faci asta. Desi exista tool-urile necesare pentru a ne crea propriul continut, nu este intotdeauna eficient, nici dpdv al costului (chiar daca el inseamna timp), nici dpdv al calitatii.
    Cu toate ca am la dispozitie toate uneltele prentru a-mi crea propria muzica, prefer sa dau drumul playlist-ului.
    Crearea unui continut propriu, de cele mai mult e ori ar cere specializarea si constientizarea nevoilor.

  5. Alex, nu e o chestiune de eficienta, iar varza se face de zeci / sute de ani in productie proprie, nu?

  6. Alex Marinescu says:

    Ma refer la faptul ca, desi am capacitatea de a-mi creste singur varza, nu am cultivat o varza in viata mea. Cu toate astea o consum.
    E un proces relativ simplu, nu am nevoie de lucruri prea complexe ca sa o cultiv si probabil ca as reusi sa o fac.
    Insa, daca compar procesul de invatare si ingrijire a ceea ce cultiv cu timpul si banii necesari cumpararii unei verze, cu siguranta ies in pierdere.

    Productia in cantitati mai mari asigura un procedeu mai eficient.
    Cand vine vorba de arta (la modul general) si procese creative nu putem vorbi de cantitate=calitate, insa sansele sunt destul de mari ca cineva care are o pregatire specializata si experienta sa produca o piesa mai melodioasa, decat cineva care are doar instrumentele la dispozitie si face cateva incercari.

  7. Priveste de cealalta parte… Oamenii invata mai mult ca oricand sa gateasca lucruri fine, care sa concureze cu farfurile scumpe din restaurante. Oamenii fac diverse lucruri hand-made pentru ei sau chiar sa le vanda. Oamenii fac mash-ups sau creeaza emisiuni pe YouTube. Oamenii si-au facut bloguri si din perspectiva unei alternative la media traditionale. Niste lucruri se schimba…

  8. Alex Marinescu says:

    Cum ziceam, tool-urile exista :)) si intradevar, unii fac lucruri misto cu ele

Comentează