MANAFU*

Abonamente Evensys

Responsive Design, un buzzword pentru 2013 si atat?

“Tema e responsive?”, am intrebat eu in intalnirea dintre client si agentie. “Nu, dar o putem face”, a raspuns agentia. “Ce este responsive design?”, a completat clientul. Oamenii implicati in design si dezvoltarea web stiu ca responsive design nu e un topic nou, insa nu e inca foarte vehiculat.

Mashable.com chiar a “decretat” ca 2013 va fi anul Responsive Web Design, subliniind cresterea adoptiei tabletelor si aratand drept exemplul noul sau design. Cititi articolul.

Responsive Web Design se refera la abordarea prin care un site este gandit si conceput pentru a oferi utilizatorilor o experienta optima (usor de citit, usor de navigat) pe orice platforma (computer, tableta, smartphone) (via).

RWD completeaza un alt trend in design, Mobile First, prin care un site este desenat pentru a arata si functiona cat mai bine pe browser-ele mobile.

Va prinde in Romania? Poate nu in 2013, dar va fi un buzzword, cum spuneam, in orice prezentare la client, in conferinte si pe bloguri. Oricum, primul val de site-uri responsive va veni, cel mai probabil, din media online si bloguri. La clienti mai avem de asteptat.

Responsive Web Design

10 comentarii

  1. Marius Sescu says:

    Eu am făcut tema responsive de câteva luni, când am schimbat-o. Feedback-ul de până acum e foarte bun, cititorii care intră de pe tabletă sau smartphone s-au bucurat. Cred că va prinde ușor ușor și la clienți, pe măsură ce crește și rata de adopție a tabletelor.

  2. radhoo says:

    Buna Cristi, eu lucrez intr-o companie software pe partea de webdesign. De vreo 7-8 luni realizam situri folosind RWD in mod standard, Daca un client nu doreste asta nu facem, dar daca nu mentioneaza nimic, siturile sunt responsive. De mentionat ca acesti clienti sunt 100% din SUA. Se folosete mult inca de la inceputul anului.

  3. Ariel says:

    si eu am implementata o tema de wordpress tip responsive de cateva luni. Chiar daca nu am cine stie ce trafic, observ in statistici ca numarul celor de pe device-uri mobile revin mai mult decat cei din gama PC

  4. Dan says:

    Salut Cristi,

    Infograficul are 2 informatii care ar trebui corectate/completate:
    – la nivel global numarul celor care se conecteaza la internet folosind un telefon mobil se apropie de 2 miliarde, depasind de ceva vreme numarul celor care se folosesc de un PC pentru accesul la internet (cercetarea Morgan Stanley e cam veche si neactualizata)
    – cota de piata pentru browsere nu e la nivel global, cum s-ar putea deduce din pozitionarea sub graficul cu utlizarea internetului. Raportat doar la smartphone iOS (si aproape implicit Safari, pentru ca nu toti utilizatorii iOS folosesc Safari la accesarea internetului de pe mobil) inseamna sub 20%, iar la toate telefoanele care acceseaza internetul cota de piata e in jur de 10.5% Prin urmare Safari nu poate atinge 55% cota de piata la browsere mobile la nivel global, eventual pentru piata nord americana.

    Cu responsive design in Romania la momentul actual e mai complicat. Cam doua treimi din telefoanele folosite aici pentru navigarea pe mobi site-uri sunt feature phones sau smartphones de generatie mai veche, fara suport HTML5.

  5. Silviana says:

    Discutiile despre Responsive Design se poarta de mai bine de un an la modul serios (si anume, am vazut conceptul implementat bine de multe ori). Au aparut lucrari pe aceasta tema cu ceva timp inainte.

    Personal, lucrez cu clienti din afara care stiu acest concept. In Romania, inca observ probleme in definirea unui website: de la obiectiv, pana la structura si mod de prezentare. Ma indoiesc sincer ca o sa prinda aici cu exceptia unor nume mari care sunt fortate de audienta sa se imbunatateasca in permanenta.

  6. Silviana, te invit sa scrii un guest post despre ce trebuie un client sa stie despre responsive design cand vorbeste cu agentia / designer-ul. Cred ca aici e de lucrat mai intai. Clientii nu stiu ce sa ceara.

  7. Silviana says:

    Cu mare drag.

  8. Radu says:

    Descopera.ro este facut responsive de vreun an…

  9. Horatiu says:

    Eu mi-am facut un site de afiliere cu teme de wordpress si toate sunt responsive. Faza e ca trebe sa fiu putin nebun sa nu profiti de asa ceva.
    Te ajuta mult ca sa ti se intoarca vizitatorii pe site, cei conectati de pe mobil si tablete. Chiar arata bine indiferent de rezolutie. Si in plus ajuta si la SEO. Algoritmii google tin cont de lucrul acesta cand verifica un site

  10. Reprezint WebVenture, o agentie de interactive si pana acum am avut cateva proiecte de responsive design pentru piata din Romania. Ideea e ca noi incercam sa educam piata si sa explicam clientilor care sunt avantajele unui design responsive. Efortul fiind mai mare bugetul necesar pentru un design responsive este mai mare, dar in general incepe sa devina un subiect interesant pentru firmele din Ro. Sunt de parere ca pana la sfarsitul anului o sa se regaseasca intr-o buna parte din brief-uri si aceasta cerinta.

Comentează