MANAFU*

Abonamente Evensys

Vacanta in Boracay (Part 2)

tricycle

Daca te gandesti sa mergi in Boracay, iti recomand sa incepi “cautarea” cat mai devreme. Cineva imi spunea ca pentru perioada Craciun – Revelion a facut rezervarea la hotel inca din iunie. Boracay este o destinatie hot acum, mai ales ca recent a fost declarata de Travel + Leisure drept “Best Island”, iar Trip Advisor a pus-o in fruntea listei “Asia’s Best Beaches”.

Drumul spre Boracay
Din ce am cautat noi si din ce mai stim de la altii, ai doua variante de a ajunge la Boracay. Prin Manila sau din Hong Kong. Sunt cele mai cunoscute puncte de tranzit. Pana acolo ai variante via mari aeroporturi europene sau prin Istanbul (aici nu sunt foarte sigur) ori Doha. Depinde, la urma urmei, cu ce linie aeriana vei zbura si mai ales cum iti configurezi drumul (vrei mai ieftin, mai rapid, mai comod etc).

Noi am zburat intai spre Hong Kong. Am ramas 3 nopti in Kowloon, caci e pacat doar sa treci prin celebrul oras al filmelor copilariei noastre. De aici, am plecat spre Manila. Din mai multe pareri auzite si din propria experienta, nu iti recomand sa ramai in Manila. Mi-a dat un puternic sentiment de nesiguranta.

Cum de la Manila a trebuit sa alegem Airphil Express, o linie aeriana low-cost (foarte buna, de altfel), dupa ce am aterizat la Terminalul 1 am luat un taxi pana la Terminalul 3. E ceva de mers intre cele doua terminale, insa nu imi dau seama daca distanta este mare sau aglomeratia din trafic ne-a tinut prea mult in masina. E un oras ciudat.

Iti recomand sa cauti – inainte de iesirea din terminal – zona taxiurilor cu pret fix. Vei plati pana la jumatate din suma pe care o cere un taximetrist parcat in fata aeroportului.

Cand iei acest Fixed Fee Taxi, vei primi o chitanta cu numarul de bagaje, numarul de persoane, destinatia si tariful. Chitanta ajunge la sofer. O copie ramane la cel care te-a urcat in taxi.

Costul transferului a fost de 650 PhP (53 lei), iar cel care s-a ocupat de preluarea noastra a cerut de la obraz sa ii lasam si lui restul pe care il datora. Deci inca 50 PhP (4 lei).

Sfatul meu este sa ai mereu cash la tine cand esti in in Filipine. In bancnote de 20, 50, 100 PhP. Mai ales la plecare. Daca ai bagaje multe sau voluminoase, peste tot vei gasi oameni saritori”, care te vor ajuta, si isi vor “bate buzunarul”, semn ca trebuie sa le dai si lor ceva.

In Filipine, totul se petrece rapid. Sau cel putin, vei simti ca esti luat uneori pe sus, mai ales in momentele in care faci legaturi / transferuri. Dupa exeperienta de acum, eu m-as opri un pic inainte de a merge mai departe. I-as pune pe hold pe cei care vin sa te intrebe, sa iti ofere servicii etc., si as face lucrurile mai incet. Incet inseamna costuri mai mici.

Kalibo sau Caticlan?
Spre Boracay nu exista zboruri directe. Va trebui sa zbori catre un aeroport din zona. Ai doua variante: Kalibo sau Caticlan.

aklan-boracay-kalibo-caticlan

Varianta Kalibo in acest moment este cea mai buna pentru cei care vin cu bagaje multe sau nu au, in general, probleme cu zborul. Aici aterizezi pe un aeroport international, desi vei merge pe jos de la avion pana la controlul pasapoartelor. De aici insa va trebui fie sa iei un taxi (1500 – 1700 PhP), fie un microbuz (250 PhP/ persoana) pana la Caticlan. Cred ca ambele modalitati de trasport iti ofera si transferul cu barca intre Caticlan si Boracay. Sa nu te bucuri prea tare, drumul cu barca e doar 25 PhP / persoana.

Optiunea comoda este cea cu taxiul sau microbuzul inchiriat (il iei pe “tot” cu 1500 PhP). Drumul dureaza intre 90 si 120 de minute. Seara am facut peste 2 ore intr-un microbuz plin cu turisti. La plecare, dimineata devreme, am inchiriat un microbuz doar pentru noi si am ajuns in o ora si 20 de minute.

Varianta Caticlan e “mai directa”. Scapi de drumul de la Kalibo, insa aici exista un aeroport civil, pe care vin avioane mai mici, ce impun o anumita limita la bagaje. Oricum, in Boracay e bine sa vii cu un bagaj cat mai mic. Niste romani si-au lasat bagajele cu hainele de iarna la hotel in Hong Kong pana termina sejurul pe insula. Smart!

Uneori avioanele nu pleaca la ora stabilita sau nu mai pleaca deloc spre Caticlan. Din cauza conditiilor atmosferice. Am auzit ca se lucreaza (sau urmeaza) la ceea ce va fi probabil Aeroportul Boracay (din Caticlan), un terminal international.

Ajuns la Caticlan fie direct, fie via Kalibo, vei fi nevoit, ca sa zic asa, sa iei feribotul catre Boracay. E un drum pe apa de vreo 10 – 15 minute. Doar ca feribotul nu e ce te astepti. E o banala barca cu 40 – 50 de locuri. Nu am avut timp – am fost luati pe sus de multime – sa ne uitam dupa ceva dintr-o clasa superioara, dar sunt sigur ca veti gasi optiuni.

Revin asupra sfatului cu cash in portofel tot timpul in Filipine. Desi ai drumul pe apa inclus in pretul microbuzului, va trebui sa platesti cateva taxe inainte de a te urca in barca: Environment Fee – 75 PhP si Terminal Fee – 100 Php. De persoana.

Pastreaza bani si pentru taxa de terminal la aeroportul din Kalibo (40 PhP), cand pleci catre Manila. Si pentru cea din Manila, cand zbori spre destinatii externe (500 PHP). De persoana. Taxele de aeroport se aplica si in cazul pasagerilor copii.

Tinutul moto-tricicletelor
Finalul aventurii drumului din Boracay este dat de calatoria cu moto-tricicleta. Te asteapta imediat dupa ce ai coborat de pe barca. Pe insula, nu vei vedea multe masini mici. Cred ca am vazut doar doua sau trei in cele 11 zile petrecute pe insula. In rest vezi masini de transport (persoane, marfuri), motociclete, putine scutere si multe moto-tricicletele.

In alte tari (Cuba, Thailanda) am mers cu tuk-tuk, in Boracay taxiul tau va fi the tricycle, o motoreta legata de un atas cu locuri in fata (2-3) si in spate (4). Se poate circula si pe motocicleta, in spatele soferului (2). Drumul de la port pana la D’Mall (zona centrala) este 100 PhP.

Cand ai intrat in sfarsit in camera ta, ai impresia ca ai ajuns la capatul lumii. Bea o bere-doua, mananca ceva si apoi mergi la somn. Vacanta ta incepe a doua zi dimineata.

3 comentarii

  1. Intotdeauna mi-am imaginat Filipine ca fiind un Mexic sau un Bahamas mai sarac si mai nesigur. Nu stiu daca gresesc, dar nu m-a tentat niciodata.

    M-as duce in zone din Asia unde am ceva sa vad mai mult decit plaje frumoase. De astea m-am bucurat destul in Florida si America centrala.

    Citeva intrebari, totusi:

    – unde schimbi banii? pleci de acasa cu dolari sau euro si ii schimbi la ei sau se gaseste moneda lor in Romania.

    – stiu ca e relativ usor sa adun sumele, dar care e suma ideala pe care trebuie sa o ai (cash) in buzunar?

    – prefer sa platesc cu cardul peste tot. ai acolo si posibilitatea asta sau e riscant?

    – toate avioanele de pe ruta le cumperi de la inceput, la pachet cu cazare si altele sau le platesti de la aeroport la aeroport atunci cind intri in tara?

    si nu in ultimul rind, cum esti privit (de catre cei de pe traseu – motociclisti, soferi de autobuz, aeroporturi mici, vamesi) ca si european si mai ales ca roman? e o diferenta in bine? comenteaza putin pe ideea asta.
    Nu ma refer la cei de la hotel, pt ca aia sunt “dresati” sa-si primeasca oaspetii bine, teoretic.

    Disclaimer: am lucrat cu filipinezi, am prieteni foarte buni din Filipine cu care tin legatura, dar vreau perspectiva turistului din Romania, nu a lor.

  2. Sunt mult mai multe lucruri de spus despre o vacanta in Boracay. O sa mai scriu un post – doua, poate trei, insa am gasit alte posturi pe blogurile de la noi sau de afara care mi-au oferit raspunsuri la vremea respectiva.

    Sa raspund insa la ce ma intrebi.

    In poza de mai sus, in spate se vede o banca si o persoana la bancomat. E BPI Bank, situata langa D’Mall (zona comerciala). Prin D’Mall ar mai fi niste bancomate, dar eu nu le-am cautat.

    E bine sa scoti o data mai multi bani. Eu scoateam 10.000 PhP. Comisionul e insa mare. 200 PhP la orice extragere.

    Exista case de schimb mai peste tot. Cel mai bun curs l-am vazutl a USD si Australian Dollar. Am raportat cumva la cursul EURO.

    Nu am mers cu valuta la mine, doar cu cardul. Poate am gresit. Cineva mai calculat ne poate spune.

    La plecare din Boracay spre Manila si apoi spre Hong Kong, pentru 3 persoane am pastrat cam 7000 PhP. Pentru taxe, alte cheltuieli mici si o masa cel putin. In Manila, ai in aeroport 2 bancomate cel putin. Deci mai poti scoate acolo.

    Am platit si cu cardul si cred ca adoptia e la nivelul nostru. Evident, la gherete mici antreprenoriale nu vei gasi, dar vorbesc de magazine si restaurante.

    Noi am luat toatezborurile de la inceput. Altii prefera sa ia mai intai zborurile lungi in functie de ofertele gasite si sa mearga in Asia cu cursele lor regionale. Au low-cost-uri OK. Cebu si AirPhil sunt din Filipine, dar am mai vazut Zest si AirAsia.

    Unul din zboruri a fost anulat, asa ca a trebuit sa iau pe AirPhil zborul Manila – Boracay. E un zbor de o ora, iar conditiile au fost super pentru un low-cost.

    Eu am stat la un hotel de romani. Vin multi romani pe insula si cam toti trec pe la Levantin cel putin pentru o bere.

    Cred ca peste tot in Asia, mai ales in Sud, vesticii sunt vazuti bine. Sunt turistii, investitorii, cheltuitorii… Ca fapt divers, ca si in Turcia, Bulgaria, Spania etc, localnicii au inceput sa invete limba rusa. Stiu ei ce stiu!

  3. kacsabika says:

    Salut,
    sunt interesat de traseul tau pana in Boracay-inclus taxe + pret total.
    De unde ai luat avionul …..etc?
    Asi dori sa ma duc si eu intro vacanta mai ,mai…
    intelegi…..

    Daca poti o descriere pe mail…..mersi
    Csaba

Comentează