MANAFU*

Abonamente Evensys

Artistii romani vor primi bani de la YouTube

Florin-GrozeaStirea zilei de ieri in online a fost legata de decizia Google de a inchide Google Reader. A doua stire a zilei de ieri, tot despre Google, a fost aceea ca UCMR-ADA va colecta drepturie de autor pentru muzica romaneasca difuzata pe YouTube. Am aflat de la Florin Grozea. El vorbeste pe blog cateva implicatii ale acestui anunt.

“Miscarea” este un preambul pentru lansarea in Romania a YouTube.ro, asteptata sa se intample foarte curand (luna aceasta / luna viitoare). De altfel, lansarea ne este confirmata de Ana Achim, Director General UCMR-ADA, pe blogul lui Florin.

Aceasta noutate este o veste foarte buna. Teoretic, artisti romani ar castiga acum bani pe YouTube. Insa ca sa ma lamuresc asupra situatiei, l-am “luat la intrebari” pe Florin:

Ce se intampla, Florin? Care e marea veste?
Marea veste este că autorii, compozitorii, textierii și casele de discuri vor primi în sfârșit drepturi de autor din utilizarea muzicii lor pe YouTube! Fiind cel mai mare site cu muzică din lume și unul dintre cele mai vizitate site-uri în România (locul 3 conform Alexa.com), știrea este foarte importantă pentru industrie muzicală autohtonă, dar și pentru cultura românească în general. Practic de azi YouTube.com nu mai este “pirat” în România… Cu ghilimelele de rigoare.

Cum vezi tu acest acord?
Acest contract între organizația care reprezintă aproape 10.000 de autori români și Google este o intrare în normalitate. Internetul nu mai este un Wild West unde nicio lege nu se aplică, ci un mediu matur, cu reglementări, cu contracte, cu respect pentru creatorii de conținut dar și cu oportunități pentru antreprenori și afaceriști

Afecteaza intr-un fel “viata” utilizatorului de YouTube?
Pentru utilizatorii români de Internet acest contract nu schimbă cu nimic modul în care se consumă muzică pe YouTube. În continuare site-ul va oferi muzică gratuită, fără costuri pentru utilizatorul final.

Cati bani ajung la artisti?
Veniturile din publicitate se vor împărți după un algoritm stabilit prin acest acord și o parte din banii câștigați de YouTube în România se vor duce la autorii români [și străini]. Nu s-au publicat detalii despre contract, dar probabil că autorii români vor lua [prin intermediul UCMR-ADA] între 5 și 10% din veniturile YouTube realizate pe teritoriul României. Procente asemănătoare plătesc și radiourile, televiziunile și alți utilizatori ai muzicii în România [conform negocierilor directe dintre UCMR-ADA și asociațiile care reprezintă aceste companii media].

7 comentarii

  1. […] LE: A scris si Cristi Manafu despre asta. […]

  2. ovi sirb says:

    Pe de altă parte, odată cu lansarea oficială a YouTube în România şi cu oficializarea muzicii româneşti pe acesta, mă tem că se va fragmenta conţinutul străin disponibil la noi şi, invers, conţinutul românesc disponibil în alte ţări (this video is not available in your country). În momentul ăsta, România fiind no man’s land pe YT, putem vedea majoritatea clipurilor disponibile – spre exemplu, Germania are atâtea restricţii la conţinut muzical pe YouTube încât uneori devine inutil.

  3. Dinu says:

    Florin, banii de la UCMR-ADA vor merge in marea majoritate doar la romani, artistii straini iau in general prin subpublisherii lor, deci grosul procentului colectata de UCMR-ADA merge la voi. Daca vrei sa afli care este procentul, este de ajuns sa te uiti pe site-ul UCMR-ADA, intrucat tariful este stabilit prin metodologie.

  4. skrum says:

    poate în acest fel nu vor mai fi şterse pe neaşteptate videoclipuri cu solişti români; e drept că vor fi reclame, dar până la urmă e mult mai bine aşa

  5. Anda says:

    Pentru cultura nu este, in mod cert, o veste buna. Ce treaba au cu arta piese de genul celor create de Moga, celor cantate de Inna, Lory, CRBL, Connect-R, etc. Pop garbage

  6. […] Oficialii Google prezenti in Romania nu au comentat asupra acestui subiect. Citeste si scurtul interviu oferit de Florin Grozea pentru Cristian Manafu. […]

  7. […] lui Florin Grozea, cântăreţ la Hi-Q şi antreprenor, creatorii de conţinut ar putea primi circa 6-10% din sumele primite de Google pentru publicitatea p…. Totuşi, se pare că procentul este ceva mai mare, arată siteul […]

Comentează