MANAFU*

Abonamente Evensys

Avem nevoie de un minister al start-up-urilor?

shutterstock_139192130

Intr-un eveniment public, organizatia RoAccelerator a lansat ieri un “manifest” pentru infiintarea unei “agentii guvernamentale dedicate start-up-urilor si spinoff-urilor inovative”. Se doreste, pe un model deja probat in Chile, Brazilia si alte tari, crearea unui program care sa implice 50.000 de oameni din toata tara.

„Start-up România” este un program care îşi propune să sprijine – cu idei, cu bani şi cu relaţii, să ofere mentoring şi să conecteze o generaţie de tineri antreprenori, astfel încât să creeze start-up-uri de succes.
Logica în care se desfăşoară proiectul este că statul român oferă câte 20,000 de euro pentru 6 luni tinerilor antreprenori pentru a îşi dezvolta ideile de afaceri.

Tinerii antreprenori vor intra într-un program intensiv de 6 luni care va presupune participarea la: sesiuni de mentoring cu oameni de afaceri autohtoni şi străini; evenimente în plan local: târguri de start-up-uri, prezentări în cadrul unor universităţi; întâlniri de dezvoltare şi testare a proiectelor lor (hackaton).

La finalul acestor 6 luni vor avea un proiect de start-up funcţional, o reţea/un network de cunoştinţe atât printre tineri ca ei, cât şi printre oameni de afaceri cu experienţă şi vor avea posibili investitori pentru proiectele lor.

Initiatorii doresc intr-o prima faza derularea unui proiect pilot cu 1.000 de persoane.

Reaiu intrebarea din titlu: Avem nevoie de un minister al start-up-urilor? (A nu se confunda cu Ministerul IMM-urilor, mediului de afaceri si turismului).

SURSA FOTO: BUSINESSMAN FROM SHUTTERSTOCK

9 comentarii

  1. Minister probabil ca nu, insa o organizatie care sa se ocupe de implementarea unui program ca cel propus de RoAccelerator da.

    Modelul din Brazilia este unul excelent si are un succes neasteptat.

    Lucrurile propuse se intampla la nivelul acceleratoarelor mici si a hub-urilor locale din Romania iar o sustinere din partea statului ar fi extraordinara.

    Ca sa nu mai vorbim de VC-uri reale si puternice. TechAngels e un pas important in aceasta directie, dar vorba cantecului, mai e mult pana departe.

    Proiecte exista, modele bune asemenea, insa nu exista la nivel local un VC care sa finanteze un Round A de exemplu; seed in cel mai bun caz.

  2. Cred ca mai degraba ar trebui intrebat “cine sa fie parte din acest minister?” ca apoi sa stim daca avem nevoie de el sau nu….

  3. La cum ajung ministerele din Romania, nu m-ar mira sa aiba si asta aceeasi soarta(asta daca se va ajunge vreodata la punerea in practica a acestei idei). Cert este ca o institutie ar fi necesara, e nevoie de un sprijin si de putina ordine.

  4. Ionut I. says:

    MINISTER NU, dar o organizatie cu siguranta!
    Momentan nu avem un minister al internetului, dar sa mai avem si unul al start-up-urilor.

  5. IoanP says:

    Institutia in sine conform programului este un element pozitiv in promovarea businessului dar si a unei mentalitati sanatoase. Din pacate nici o institutie administrativa de stat nu scapa de ingerintele politicului, care degradeaza rezultatele, promovand non-valoarea, si invatandu-i pe antrepenorii incepatori ca fara spaga si relatii oneroase businessul in Romania ramane un handicapat.

  6. alina says:

    adevarat, Romania mai are nevoie de niste oameni in plus, platiti din banii publici, dar ce nu facem noi pentru a beneficia de valoarea acestor oameni?

  7. Bogdan Iordache says:

    Cred ca initiativele de sprijinire ale antreprenorilor trebuie conduse de antreprenori.

    Da, avem nevoie de un minister al antreprenoriatului, sau poate o agentie nationala a antreprenoriatului, dar nu avem nevoie de inca o organizatie care cheltuie bani publici pentru a-i directiona catre clienti politici. Avem exemple mai apropiate decat Brazilia si Chile (unde dinamica economica este total diferinta de cea a Romaniei) in Croatia sau Estonia, iar rezultatele au fost foarte bune.

  8. Silviu UDREA says:

    Fac parte din organizatori.
    Pentru detalii ma gasiti pe Facebook: https://www.facebook.com/silviuudrea

  9. Laura Cratau says:

    Intrati pe roaccelerator si incercati sa puneti umarul la infiintarea organizatiei sau ministerului cum vreti sa ii spuneti, care se va ocupa numai de start up-uri in Romania, veniti cu idei de afaceri, realizati aici planul de afaceri si aduceti si alti prieteni la fel de dornici si cu imboldul de a reusi si realiza acel ceva care sa aduca plus valoare.
    https://www.facebook.com/RoAcceleratorOficial
    [email protected]
    Miercuri, The HUB, etajul 2sau3, Strada Halelor nr 5, orele 19:00-20.00

Comentează