MANAFU*

Abonamente Evensys

Denuntul ca actiune de civilizare (Part 1)

photo-1-1024x759

Sa vorbesti despre denunt in Romania nu pare o idee foarte buna. Insa exista multe motive si exemple care ne indeamna. In plus, denuntul este o practica acceptata atunci cand un cetatean se adreseaza Politiei Romane cand este martorul sau victima unor acte antisociale.

Am avut pornirea sa scriu acest post cand am descoperit site-ul SuntNesimtit.ro, un agregator de imagini cu masini parcate aiurea (ca sa nu zic altfel). Am vrut sa scriu pe loc atunci, sa promovez denuntul soferilor pe Internet. Dar mi se parea un pic ciudata ideea…. Denunt?… Pe Internet?… In Romania.

Nu ii cunosc pe initiatori, insa ii felicit. E o idee pe care sincer as fi vrut sa o am eu, caci am intalnit multe cazuri si chiar le-am pastrat in arhiva foto personala. Asa ca am decis sa le trimit “operele” mele. Va invit si pe voi sa fotografiati orice masina lasata la intamplare.

Auzim la cunoscuti povesti din alte tari. Ai parcat pe o strada, cineva suna la politie si apoi tu esti verificat. “De ce stationati aici?”, esti intrebat. Mai rau e cand parchezi pe locul cuiva. Ramai fara masina. Si sunt multe alte exemple.

In Romania, se conduce si se parcheaza mai prost ca oricand. Nu stiu care e cauza, insa trebuie gasita o rezolvare. Aveam candva ideea de a face o campanie, chiar cu Politia, pe tema asta. Dar un fluturas pe un parbriz, un mesaj cu “Va rugam sa parcati civilizat” ar fi fost (probabil) ignorat si transformat rapid intr-un alt gunoi de pe strada.

Insa expunerea publica poate avea efecte, caci din pacate nu putem chema Politia cand cineva parcheaza prost.

Conform site-ului Politiei Romane, “denunţul este încunoştinţarea făcută de o persoană fizica sau de o persoana juridica, despre săvârşirea unei fapte antisociale. În acest caz, spre deosebire de plângere, persoana care face denunţul nu a suferit nici o vătămare sau pagubă, ea sesizează doar faptul că altcineva a fost victima unei asemenea fapte”.

Voi ce credeti?

3 comentarii

  1. Manuel says:

    Bună idee. Dacă site-ul ajunge foarte cunoscut vor fi destui care se vor teme de public mai mult decât de Poliție.

  2. Claudiu says:

    Se vor teme de public pentru ca…? Ce pot pati niste oameni cu un obraz atat de gros din partea opiniei publice?

    Atat timp cat nu vor exista niste repercursiuni legale si pecuniare acest gen de sofer nu se va civiliza niciodata.

  3. Haotik says:

    Intrebarea e: unde fac denuntul? Sun la 112? Dupa campania de acum doi ani facuta de Vodafone nu prea imi arde sa sun la 112 decat daca cineva moare sau e in pericol.

    Mereu am o dilema cu asta de cand cu campania.

Comentează