MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum sa nu incepi o prezentare la o conferinta

dreamstime_s_3068048

Dupa 10 ani in care am organizat si vizitat multe, foarte multe conferinte, cred ca pot scoate un mic manual cu do’s and dont’s despre prezenta vorbitorilor pe scena. Stiu, e foarte usor sa dai sfaturi si foarte greu sa le pui tu in practica. Pot spune insa ca sunt cateva trucuri mici pe care oricine le poate aplica.

Toate cartile si articolele despre public speaking care mi-au trecut prin fata ochilor spun un lucru: primele secunde petrecute pe scena si primele propozitii spuse la microfon conteaza cel mai mult in stabilirea relatiei cu audienta si captarea atentiei. De aceea, doresc sa impartasesc vorbitorilor din conferinte cateva lucruri pe care ar trebui sa le evite cand deschid microfonul.

1) Am aflat abia ieri ca trebuie sa vorbesc astazi… – Chiar daca seful a uitat sa iti spuna din timp, chiar daca esti “omul de sacrificiu”, chiar daca dai o mana de ajutor organizatorului, o astfel de remarca nu castiga simpatia oamenilor din sala. Dimpotriva.

2) Nu stiu de ce m-au invitat organizatorii sa vorbesc… – Stii foarte bine. Vrei doar sa iti ascunzi emotia sau pur si simplu nu ai pregatit o deschidere catchy. Ori nu te-ai pregatit foarte bine. De ce vrei sa se vada asta?

3) Mi-am terminat prezentarea aseara tarziu… – De ce crezi ca este acest aspect important pentru audienta? Nu crezi ca de fapt tradeaza faptul ca nu ai dat importanta prezentarii sau nu ai pregatit-o cum trebuie?

4) De fapt, am pregatit o alta prezentare…  O asemenea deschidere poate dezamagi profund audienta, mai ales daca anterior moderatorul a facut un mic intro pentru tema pe care nu ai pregatit-o. Incearca sa faci o tranzitie de la tema anuntata spre tema noua.

5) Am mai sustinut aceasta prezentare… – Chiar daca audienta intelege ca nu poti avea 10 idei mari pe an si isi poate inchipui ca ai fost cu aceeasi prezentare in mai multe evenimente, nu trebuie sa subliniezi acest lucru. Nici la inceput, nici la sfarsit.

6) Este greu sa sustii o prezentare dupa… – Chiar daca antevorbitorul este un geniu, cel mai bun speaker, un profesionist apreciat sau recunoscut, nu ai niciun motiv sa iti subestimezi prezentarea. Incearca mai degraba sa faci o legatura intre cele doua prezentari.

7) Cristi m-a invitat sa vorbesc… – Acesta este un sfat pentru cei care vin la evenimentele Evensys. Cristi te invita in primul rand pentru experienta ta in domeniu si apoi pentru ca te cunoaste. Ar prefera sa nu lasi sa se inteleaga ca el isi invita de obicei cunostintele. (Cred ca e valabil si pentru alti organizatori de evenimente)

Orice scuza, orice vulnerabilitate scade interesul publicului fata de prezenta ta pe scena. Nu uita, ai 20 – 30 de secunde maximum pentru a cuceri audienta!

© Photo168 | Dreamstime.com

10 comentarii

  1. Iohanna says:

    Adevarat, toate cele de mai sus sunt interpretate drept scuze … este ca si cum ai anunta intreaga audienta inainte de a incepe ca prezentarea ta va fi sub asteptari pentru ca nu te-ai pregatit suficient

  2. Primul inceput: “am aflat abia ieri…” poate trada si faptul ca fie vorbitorul nu are incredere in sine si incearca sa se scuze pentru eventuala prezentare jalnica ce va urma, fie are o prea mare incredere in sine si vrea sa scoata in evidenta spontaneitatea si sa castige extra-puncte pentru ea.

    Al doilea parca ar spune: va invit pe voi sa descoperiti de ce m-au invitat organizatorii si ar putea indica o falsa modestie (nu cred ca sunt un bun vorbitor, dar, uite, nah, organizatorii cred invers, fiindca altfel nu ma invitau sa vorbesc).

  3. Razvan says:

    Ar fi indicat un astfel de ghid. Cand il lansezi? 😀 Poti sa ma treci pe o lista de precomenzi?

  4. Al treilea inceput ar mai putea tine loc si de o justificare a unei slabe prestante, mai ales daca prezentarea are loc dimineata, pentru ca o prezentare terminata tarziu inseamna o ora tarzie, poate dupa miezul noptii, de culcare. Iar la trezire, o senzatie ca s-a sculat mai obosit decat s-a culcat.

    E posibil si ca, in mod inconstient, sa vrea sa se victimizeze si sa faca publicul sa se simta “vinovat” pentru efortul considerabil depus (doar a lucrat pana seara tarziu pentru ei, nu?) pentru a oferi o prezentare buna. Mda, si in felul acesta se si asigura ca va fi apreciata munca lui si ca scapa de critica, fiindca, nu-i asa?… cine are sufletul acela hain sa critice prezentarea unui om care a trudit pana tarziu la ea?!?

  5. Lucica says:

    Bine zis Cristi! Scuzele nu intereseaza pe nimeni din public…daca mi-am rupt din timpul meu sa vin sa te ascult, vreau sa aflu ceva important, nu sa imi spui cum ai stat azi noapte sa iti faci prezentarea pe fuga…sau ca ti-a scris-o asistenta…

  6. Piticu21 says:

    la finalul anului trecut mi-am platit un curs de public speaking si dictie 😉

    LIKE WOW!

    Am observat o transformare radicala atat in live-urile de la TV, cat si in sedintele de la firma atunci cand eu trebuie sa vorbesc.
    It’s wow!

    Faceti-va timp si dati importanta unui astfel de curs, e deosebit de important si va schimba atat felul de a vorbi, cat si felul de a gandi. Si nu veti crede cat de usor e sa vorbiti.

  7. Articolul este scris dupa ultimul Webstock, cel de vineri Ca am auzit jumatate din astea vineri …

  8. Natural says:

    La punctul 2 poate fi interpretat si ca o dovada de modestie, bineinteles ca el stie de ce este acolo, dar vrea sa rupa distanta dintre “vedeta” si public.

  9. […] Manafu specifically referred to presentations when telling you shouldn’t start with the negative parts. I think this rule applies to more than this […]

  10. […] Cum sa nu incepi o prezentare la o conferinta | M A N A F U * […]

Comentează