MANAFU*

Abonamente Evensys

Hei, Samsung! Haotik are un mesaj pentru tine

printscreen
Am vazut multe in blogosfera noastra, dar nu am vazut pana acum o campanie facuta de un blogger pentru a atrage atentia unei companii.
Dragos Schiopu (a.k.a Haotik) a pornit o campanie prin Google pentru a demonstra celor de la Samsung ca este un fan adevarat.

Actiunea lui vine dupa o intamplare nefericita petrecuta anul trecut, cand a fost exclus din Samsung Mobilers, un grup de pasionati de tehnologie.

Am vorbit cu Haotik de cateva ori despre acel incident si de fiecare data, draga Samsung, a avut numai vorbe bune despre tine si a regretat sincer episodul. De aceea, spun si eu: #HaotikAmbasador.

UPDATE 10.10: Lucrurile s-au asezat, zic eu. Samsung i-a raspuns lui Dragos printr-un e-mail trimis in aceasta seara. Nu intru in amanunte. Am preluat din mesaj ceea ce conteaza cel mai mult, in opinia mea:

Îi mulțumim lui Dragoș pentru pasiunea sa pentru produsele și brandul SAMSUNG. Îi mulțumim și pentru mesajele despre SAMSUNG pe care le-a postat recent pe blogul său și pe celelalte canale…. Apreciem inițiativa lui Dragoș și punctul lui de vedere și îi mulțumim încă odată pentru susținere. În calitatea sa de blogger, îl vom ține, bineînțeles, la  curent cu toate noutățile noastre.

60 comentarii

  1. […] Cristian Manafu: https://www.manafu.ro/2013/10/hei-samsung-haotik-are-un-mesaj-pentru-tine/ […]

  2. Blegoo says:

    Cristian:
    Apreciez răspunsul tău, dar îngăduie-mi să remarc câteva probleme?/chestii?/issues? 🙂

    • Precum știi, eu sunt mai de la țară, așea… mai cu profesionala la seral… sper că nu te deranjează tutuiala – dacă e nevoie, o să mă adresez cu “Domnule M…” și restul de grețuri sociale – cumva… eu simt că tu ești selectiv în domeniul ăsta – posibil mie mi se trece cu vederea – “Eh, Blegu’, îl știm, ce să-i faci, nu poți să-l educi…” alea.

    • Da, înțeleg entuziasmul (nu e cel mai potrivit termen, dar eu nu-s român, folosesc ce am la îndemână) vizavi de “primul de acest gen”. Pentru mine, asta se traduce în “românii sunt atenți la ultimele tendințe”, chestie nu tocmai proastă, ca să zic așa. Deci, aici suntem pe aceeași baricadă, fluturăm acelaș steag.

    • Idei noi sunt puține, adevărat, rasa umană fiind cum este. Ideea se proprietate personală e veche, politicienii o reinventează zilnic/silnic.

    • Sunt alături de tine atunci când susții ideea de îmbunătățire și perfecționare. Dar mă dau jos din caru’ alegoric când spui că suntem uochei la capitolul ăsta. Nu, nu suntem. Poate îmbunătățim, poate perfecționăm… dar punctul meu e că nu ADAPTĂM!
    La condițiile, cultura, societatea mioritică.
    Luăm orbește orice nouă tendință, indiferent ce e , din orice domeniu, fără să gândim dacă e potrivită cu spațiul social-cultural.
    Ori… aici e punctul meu de mârâială.
    Ce merge în NY nu funcționează neapărat la Buc. Audiența e diferită, așteptările sunt altele, reacția poate fi adversă.

    • Imitația e cea mai sinceră formă de admirație, nu?
    Da, e mult de recuperat, nu te contrazic. Spun însă că evoluția se măsoară în diferențierea de original, de capacitatea creativă de a adapta la cerințele/nevoile locale. Ori… eu nu văd asta.
    N-am remarcat încă o nație care să adapteze kalașnicovul, să-l facă mai bun, mai local. Toți îl cumpără din afară. Gata făcut. Îl folosesc doar. Asta nu e evoluție, zic eu.

    • Eu spun despre lucruri așa cum le văd. Am o mare admirație pentru ce încerci tu să faci – personal vorbind, aș fi dat în bâlbâială demult, să fi fost în poziția ta. Dar tocmai din cauza poziției pe care ți-ai asumat-o, cred că se cam apropie vreme să pui întrebări audienței:
    “Eu am făcut, m-am zbătut; voi ce faceți?”
    În sensul de “…ce dreaq’… nu suntem capabili decât să furgăsim chestii din hoccident?”

    • La final: există o teorie potrivit căreia dinamismul unei națiuni depinde de limba folosită; considerând romgleza prevalentă în spațiul mioritic, mă întreb dacă tu consideri problema – în sensul de “America Răsăriteană”;
    Zic și io, nu dau cu paru’.

  3. @Blegoo: raspunsul e simplu, e chiar foarte simplu. de fapt, argumentul pentru care luam de afara si explicatia pentru care nu reusim aici au ca sursa un singur lucrur: sunt prea putin romani care vor sa evolueze. sincer. fara suparare pentru nimeni. acei romani vor sa faca mai multe pe plan local, dar nu au cu cine. vor sa aduca si aia, si aia, si aia de afara. nu doar din US, de peste tot in lume…

    nu ma pricep la istorie, dar la un moment dat in istoria neamului, niste unii si-au dorit mai mult / multe. si au inceput sa aduca de afara. pana i-au scos pe boieri din salvari si i-au imbracat in costume… mai mult, tot in istoria noastra (si as vrea sa ma completeze / amendeze cineva), unii de afara au venit aici si ne-au facut un bine. au adus civilizatia. serios.

    ia demograficele, ia si vezi cati inca traiesc la tara, ia si vezi cati nu au un card bancar si nicio relatie cu o banca etc. romania multora e din pacate mult mai mica si in ea eu si cu altii incercam sa aducem tot felul de lucruri de afara. nu din dorinta de a copia, ci din cea de a face sa se intample si alte lucruri aici. lucruri ca afara. caci eu nu imi doresc sa plec din tara. si asa imi creez aici o tara ca afara.

  4. Blegoo says:

    @Cristian:
    Răspunsul tău simplu pare destul de pesimistic. Probabil e realistic/sincer ori cam așa citesc eu. Da, numerele sunt mici, dar există. Din poziția ta, aș zice că merită scoși în față la defilare, cravata de pionier la gât, toate cele.
    Ocazional, unii or să cadă ‘napoi; e dificil să menții un nivel de “onestitatecorectitudinecinstegândirecomportament” în fața realității.

    Într-adevăr, relatarea la istorie e bună; civilizația a fost adusă dinafară. De la romani încoace. Romani zic, nu români.
    Îmi permit să remarc că schimbările au fost – istoric vorbind – însoțite de împotriviri mioritice (“pentru ce să dăm cu var?”). În contrast, la timpul prezent, toată lumea vrea “cilivizație”, “spațiul șlengăn”, “dimocrație”, “informație liberă și dreptu’ dă circulație oriunde”.
    Pare contrar spiritului național, istoric vorbind.
    Ceva de gândit, oricum.

    Conceptul de “vrem să fim și noi ca ăia” pare să admită ideea de salt peste etape – ori eu nu-s tocmai sigur că e o idee bună. Vezi demograficele citate de tine. Conceptul de “…furăm acuma, da’ mai târziu, când învățăm meserie, ne facem cinstiți” nu cred că funcționeză decât la somalezi poate.
    Tot ce înveți… e cum să furi, să copiezi, să imiți. Desigur, devii o țară ca la Rm. Vâlcea – furi și păcălești.

    Pot să accept poziția ta vizavi de haotik – așa cum o descrii.
    Problema e dacă tu realizezi consecințele conceptului de “trecere peste etape”.
    Vorbesc serios, nu fac mișto acuma.
    Dacă vroiam mișto, scriam la mine pe gloabă, nu?
    Chestia e… trecerea peste etape nu trebuie să implice renunțarea la principiile la care vrem să subscriem, nu?

    Discuția începe să tindă spre metafizică – “ce e românii și ce vrea ei” model de conversație. Înțeleg că există partea teoretică și partea practică.

    Ca să te citez:

    Tu cum le împaci?

  5. Nu e vorba de furt, tocmai asta voiam sa spun. Venetienii au inventat patentele pentru a proteja inventiile, care au suferit diverse transformari pana astazi. Insa au ramas valabile. Si puterea lor inca se aplica. Insa in toata aceasta revolutie online s-a vazut ca patentele si inventiile pot fi ocolite parca din ce in ce mai usor si diferentele dintre produse, desi mici in multe cazuri, i-au salvat pe unii de la diverse probleme.

    Cu alte cuvinte, daca mergi pe ideea altcuiva si o schimbi / imbunatatesti un pic, scapi usor. Samsung nu a scapat de Apple, dar altii da. In plus, nici Apple nu a inventat iPhone-ul, ca sa zic asa, il facusera si altii, doar ca Jobs a imbunatatit un concept exsitent. La fel a facut si cu iPod.

    Ca sa ajung si la romani… Aducerea unor concepte pe piata de afara este similara cu progresul. Daca nu as gandi asa, as spune probabil ca ar trebui sa facem noi singuri totul si sa asteptam sa se intample lucrurile. Nu se vor intampla. Cu antena satelit pe casa si cu telefon mobil in buzunar, multi romani inca au WC-ul in curte.

    Daca imprumutam concepte, ardem etape si evoluam. Nu toti, fireste, dar suntem un grup maricel care vrea sa traiasca aici ca afara. Este exact ce au facut studentii romani scoliti pe la Paris cand au revenit in tara, acum ceva vreme. Au adus cu ei civilizatia.

    Noi, cei care ardem etape, tinem pasul cu civilizatia.

    Imitatia si imprumutul de care tot vorbesc eu nu au legatura cu furtul. Chiar nu au, dar nu stiu cum sa te fac sa intelegi.

    Si aia cu furtul si cinstea ma duce cu gandul la o perioada din viata Americii, cand Wild Wild West era nu doar un subiect de film, ci o realitate, cand oamenii se furau si se impuscau pentru a avansa si a avea. Au invatat totusi apoi cate ceva, nu crezi?

    PS: Cred ca Haotik nu mai e de mult in discutia noastra!

  6. Blegoo says:

    Mdeah, nu mai vorbim de H. demult.

    Personal, sunt placut surprins de faptul că îți aperi poziția cu argumente – bune/rele, nu contează, sunt argumente – nu cu “ba pe-a mă-tii, blegule!”

    Sunt pe deplin conștient că schimbul nostru de păreri e limitat de mediul folosit. Încerc, desigur, să citesc printre rânduri, d-aia îmi ia timp să răspund.

    Corect, n-am cum să contrez ideea de ars etape și evoluție; notez însă că tu treci cu vederea argumentul meu – ăla cu “adaptarea”.
    Ori… ăla era punctul meu forte; nu-s contra împrumutului, de idei – ca chestie în sine – românii n-au inventat internetul – Al Gore l-a inventat, lol.
    Dar; susțin că “împrumutul” de idei/concepte fără gândire/adaptare la condiții locale e sortit eșecului. Și nu vorbesc aici de tradus cu GugleaTransleit.

    Tu ești într-o poziție unică, la un punct de; cel puțin așa văd eu, din cotețul meu.
    Întrebarea mea este… Ce faci ca să dirijezi/ghidonezi bicicleta șutită din Amsterdam (să zic)? Ori din Silicon Valei?

    (aia cu america si vestu’ salbatic… o trec cu vederea, în ideea că propaganda de holiud bate istoria reală)

    Ce vreau să spun:

    Dacă tu nu ai să propui (și susții) niște principii/standarde… atunci o să se ardă etape degeaba. Știu, asta ai încercat să faci dintotdeauna, nu-i nevoie să-mi amintești.
    Vali e un singur om-orchestă – “nu furați, puneți link, recunoașteți contribuția altora”, etc. A devenit ridicol, în insistența lui de a schimba UN SINGUR aspect al internetului mioritic.
    Nu crezi că ar trebui să-l sprijini în idee?
    Întreb, nu dau cu paru’.

    Orice călătorie de 1000 de km începe cu litera “o” – zice dadatroll:
    (http://dadatroll.wordpress.com/2013/08/09/o-calatorie-de-1000-de-km/)

    Da, copiem, împrumutăm, sărim etape; nimica rău în asta.
    Dar cred că e bine să avem și niște principii.
    Altfel… suntem fix ca “românii” cerșind la Paris, ori furând la Londra.

  7. Exista un citat celebru al unui mare inventator, nu stiu sa iti zic cine acum, care spune ca poti sa incerci de mii de ori pana reusesti si nu trebuie sa te lasi. Cam asta facem noi. imprumutam concepte si le aruncam pe piata. Unele ies, altele nu. Si ma bucur cand vad ca unele ies si nu ma dau batut cand altele esueaza.

    Vali a pornit o lupta. Si am vorbit despre multe lucruri cu el. Si culmea e ca noi vorbim de cele mai multe ori despre binele comun. Insa ca noi sunt foarte putini. Si Costin e cu noi. Poate de aceea, noi trei am fost printre primii sustinatori ai lui Haotik. Acum ca s-a terminat tarasenia, poate vei vedea ca noi trei am vrut un bine comun prin sustinerea lui. Pentru ca reconcilierea poate duce la lucruri constructive. Iar eu cred din 2006 ca putem face “sa fie bine” in blogosfera. Si tu stii asta din zilele Netoo. Eram necopti insa, fara experienta, dar doream exact binele la care te-ai gandit tu in ultimul comentariu.

  8. Blegoo says:

    @Cristian:
    I hesitated for some time – to answer.
    Thing is, writing in romanian doesn’t convey my message.
    On the other hand, writing in english is against my religious beliefs.
    (what to do, what to do…?)

    Yeah, you don’t need to rub my nose into the “Netoo” era; while you didn’t paint the idea to the satisfaction of the mob, at least you tried – is this the legacy? If so, it’s something you shouldn’t be ashamed of.

    As the man said:

    “…From this day to the ending of the world,
    But we in it shall be remember’d;
    We few, we happy few, we band of brothers;
    For he to-day that sheds his blood with me…”

    I wish, from the bottom of my heart, that the blood you guys shed will not be in vain. I wish that I can say “… were you a hero? No, but I’ve served in a company of heroes”.

  9. blegoo, netoo a fost doar inceputul. daca nu se stingea atunci, disparea intr-un an. de atunci s-au intamplat lucruri mult mai mari…. imi place idea “company of heroes”…eu am folosit o vreme ideaa “company of friends”.

  10. […] Cristian Manafu: https://www.manafu.ro/2013/10/hei-samsung-haotik-are-un-mesaj-pentru-tine/ […]

Comentează