MANAFU*

Abonamente Evensys

Ce camera foto imi recomandati?

ce-camera-foto

Mi-a parut rau in Cuba ca nu am o camera foto cat de cat buna la mine. Nu am aspiratii de fotograf, ma multumesc cu telefonul mobil de obicei, insa in Havana cel putin era bun un aparat semiprofesional macar. Plec la Valencia saptamana viitoare si ma gandesc sa nu mai aman momentul achizitiei unei camere decente.

Am mai avut o tentativa acum 2-3 ani, cand am intrebat pe Twitter ce sa imi iau: Canon sau Nikon? Am primit si niste sfaturi si gasisem o oferta buna la F64, la acea vreme. Dar nu eram motivat destul.

Acum nu ma mai uit dupa marca. Caut un aparat care sa inteleaga ca sunt cam comod din fire, ca nu imi bat capul cu setarile, ca sunt genul “aim-n-shoot”, ca daca ar exista presetari pentru cele mai intalnite situatii (portret, noapte, scenery etc), as fi cel mai fericit fotograf amator. Nu vreau sa schimb/ cumpar obiective si nici sa dau o avere.

De aceea va intreb: Ce camera foto de nivel mediu (pret/ performanta) imi recomandati?

Sursa foto: © Studiomixov | Dreamstime.com

25 comentarii

  1. nea'Mielu says:

    nu te lasa pacalit de compacte/bridge. orice model/brand ai alege, de la momentul apasarii pe buton pana la declasare va trece o vesnicie. un dslr entry-level este ideal, are modurile auto si basic de care ai tu nevoie, plus scene, daca asta vrei sa folosesti, are autonomie suficient de mare, iar kit-urile vin cu lentile all-day (18-55 acopera cu prisosinta orice gama a vreunui compact).
    modelele noi sunt usoare, usor de folosit, au carduri SD care se gasesc la tot pasul, si in plus, pe viitor, poti adauga kitului un teleobiectiv, poate te bate gandul sa pozezi capre negre de la poalele muntelui.
    slr-urile entry-level nu au pret de compact, dar se apropie de cele bridge, de exemplu un canon eos 1100D e 1400 de lei la f64, dar cred ca il gasesti mai ieftin. daca te trage ata catre nikon, au si ei un model, d3100, cam tot la banii aia, 1500 (http://www.f64.ro/nikon-d3100-kit-af-s-18-55mm-vr-dx-bonus-somita-navi-21-geanta-foto-card-sony-sdhc-8gb-class10-40mb-s-8848.html).
    eu personal as alege canon, fara sa intru in detalii si polemici cu alti priceputi in ale fotografiei.
    daca te duci la f64 in showroom poti face teste, sa vezi viteza de ractie a unui compact in comparatie cu a unui dslr. dupa parerea mea, cu un compact nu se pot face, la propriu, instantane..
    alternativ, poti alege un mirrorless, care in afara de canon si nikon poate fi si sony sau panasonic. design mai compact, functii similare, dar eu prefer, totusi, slr-ul clasic. nu in ultimul rand, sta mai bine in mana.
    succes la alegere!

  2. Ce tip de aparat cauţi? DSLR? Să fie mai uşor? Să schimbi mai multe obiective? Cu sau fără zoom? Pentru vacanţe sau pentru uz general?

  3. zippo says:

    fuji x100 / x2
    senzor excelent, optica grozava, aparat exceptional, ai tona de review-uri pe net pozitive (mai ales de la fotografi cu experienta).

  4. Alex, nu vreau sa schimb obiective. As zice uz general, la zoom nu m-am gandit, ca pe telefon nu prea folosesc. 🙂

  5. Fuji-ul asta e un pic cam scump pentru cate fotografii fac eu…

  6. Salut,

    Indiferent ce urmeaza sa alegi, esti invitatul nostru la unul dintre cursurile foto, pentru a te imprieteni mai usor cu noua achizitie.
    Pana atunci, recomandarile noastre sunt:

    1. mirrorless usor, mic, perfect pentru selphy-uri si usor de utilizat. Cu obiectiv interschimbabil in cazul in care te plictisesti de cel de kit:
    http://www.f64.ro/sony-alpha-a5000-kit-ilce-5000l-b-sel16-50mm.html

    2. compact premium cu wi-fi, procesor de imagine performant si iso serios pentru situatii cu lumina slaba:
    http://www.f64.ro/canon-powershot-g16-12mpx-zoom-optic-5x-full-hd-wi-fi.html

    3. bridge cu zoom de pana la 60x si sistem avansat de reducere al vibratiilor – pentru ca nimeni nu are mana de fier 🙂
    http://www.f64.ro/nikon-coolpix-p600-negru.html

    Stim ca e greu sa te hotarasti, asa ca te asteptam in magazinul F64 la un photo test!

  7. Cristi, ai mai putea să te uiți peste astea:
    http://www.f64.ro/sony-dsc-rx100-ii-20mpx-zoom-optic-3-6x-f-1-8-lcd-articulat-3-inci.html
    sau
    http://www.f64.ro/olympus-stylus-1-negru-12-mpx-zoom-10-7x-full-hd-1080p-wi-fi.html

    Le-am testat pe ambele și mi-au plăcut. Dacă ar fi să le compar, Sony-ul este mai bun cu siguranță. Oricum ar fi, își fac banii. Dacă vrei zoom mai mare, Olympus-ul e alegerea, dacă vrei calitate mai bună la nivelul detaliilor atunci merci pe Sony.

    Testele pe care le-am făcut:
    http://blogdefotografie.ro/review-sony-rx100-ii/
    http://blogdefotografie.ro/review-olympus-stylus-1/

  8. lucian says:

    fuji x100 sau x100s

  9. Alex says:

    Cel mai important e sa mergi si sa le testezi tu cu mana ta. Cum ti se par cand le tii in mana, cand faci o poza, etc. De exemplu eu mi-am luat reflex Nikon desi dupa ce citisem pe net teste etc, eram decis sa-mi iau Canon, dar cand am pus mana pe el, avea “grip”-ul prea subtire si deci incomod pentru mana mea. Vezi si cat de rapide sunt cand pornesc, cand focalizeaza (pe lumina buna si mai putin buna), intre 2 poze. Mai ales daca te orientezi spre unul care are un obiectiv “pliabil” (compact sau mirrorless), vezi daca e acceptabil timpul de pornire fata de cat de repede vrei sa poti face poza.

    Tinand cont ca vrei un “aparat semiprofesional”, te-as sfatui un reflex “entry level” de ultima generatie (au electronica si captorul mai bun decat generatiile precedente) de la Nikon (D3300) sau Canon (100D). Oricare din ele, care iti vine mai bine in mana, amandoua fac poze excelente in mod auto/auto fara flash, cu obiectivul 18-55 din kit (ai grija sa fie stabilizat). Nu lua ceva mai sus in gama DSLR a respectivilor, calitatea imaginilor e identica, ai doar reglaje exterioare in plus care oricum nu te intereseaza, si sunt mai mari si mai grele.

  10. Stefan says:

    Eu am Fuji X-A1 si sunt multumit de el. E compact, sezor mare (APS-C), acces la obiectivele pentru seria X (sunt apreciate de oameni care stiu mai multe decat mine in materie… si daca nu te razgandesti si vrei in continuare sa nu schimbi obiective, ramai cu cel din kit care e chiar ok), controale si functii mai mult decat suficiente pentru pozele pe care le fac (dar si moduri predefinite/automate), pret decent.

    A fost lansat acum un an (deci e posibil ca in curand va fi inlocuit cu o noua versiune). E mai ieftin decat celelalte aparate Fuji din seria X pentru ca are senzor “normal” si nu X-Trans (sunt discutii aprinse pe tema diferentelor dintre cele doua tipuri de senzor si daca merita sau nu diferenta de pret).

    http://www.f64.ro/fujifilm-x-a1-negru-kit-16-50mm.html

    Sa ne spui si noua ce alegi in final

  11. Stefan says:

    Am uitat sa mentionez totusi si o problema a X-A1-ului: focalizarea este putin dificila in zonele in care diferentele de contrast sunt mici.

  12. oceanograful says:

    Panasonic LUMIX DMC-GM1 kit 12-32mm F3.5-5.6, mic si capabil,obiectivul de kit este suficient

  13. […] munca unor bloggeri si oameni de online precum Bobby, Zoso sau Manafu. Mi-e amic bun Robert Katai de la Cluj, cu Instagramul. Imi place ce scrie Printesa Urbana. Am avut […]

  14. eBogdan says:

    De ce sa te chinui cu un dslr? Nu mai bine iti iei un mirrorless? mai usoara, calitatea pozelor e aceasi daca nu esti profesionist, e mai usoara, mai mica, mai compact, uite detalii: http://www.iasi4u.ro/2013-poze-profesionale-cu-dslr-sau-si-cu-mirrorless/

  15. Bradut says:

    SONY RX100. Cea mai bună combinație calitate-gabarit. E o mică minune camera aia.

  16. Isidor says:

    Am procurat acum o luna si jumate un Canon 100D pentru uz general, e un DSLR foarte micut – face poze calitative. http://www.f64.ro/canon-eos-100d-kit-ef-s-18-55mm-f-3-5-5-6-is-stm.html

  17. Alina M says:

    ISIDOR are o idee buna cu modelul asta – trebuie luat aparatul in mana intr-un magazin si probat. Are si full-auto pentru cui nu-i plac setarile, iar cine citeste si carticica, are sanse sa invete sa faca si poze mai deosebite. Avand oglinda, poti vedea imaginea prin viewfinder si noaptea, pe cand la alea pur digitale nu. Din ce am vazut (parere subiectiva), Canon are la entry level (cum e asta) culori mai naturale in poze cu margini ale obiectelor mai fine, Nikon are culori un pic mai puternice cu margini ale obiectelor mai bine definite.

  18. […] fel de aparat foto folosesc. Intrebarea aparea la o saptamana dupa ce publicasem pe blog postul “Ce camera foto imi recomandati?”. Intamplarea facuse sa aleg brandul pe care PR-istul il promova. In ultimul moment insa, cineva […]

  19. Eduard Mihai says:

    Buna, eu vi l-as recomanda pe acesta. Aparat foto DSLR Canon EOS 1200D, 18MP Obiectiv EF-S 18-55mm IS. E de o calitate superioara iar pretul e super accesibil, fiind, avand acum un discount de 400 ron 🙂 Va las si link aici http://bit.ly/1DGc9fI

  20. Andy says:

    Ce aparat foto DSLR sa-mi iau ? nikon sau canon ?

  21. @Andy: daca vrei, iti vind eu un Canon 600D ieftin, il tin degeaba.

  22. nextval says:

    ce inseamna ieftin ?

  23. Soulseeker says:

    “Cea mai buna camera foto este aceea pe care o ai cu tine”

Comentează