MANAFU*

Abonamente Evensys

Ce sa nu faci in social media daca vrei sa fii angajat

Studii peste studii arată că activitatea personală în social media contează din ce în ce mai mult în procesul de recrutare. Ultimele cifre spun că 93% dintre recrutori folosesc deja sau plănuiesc să verifice social media la angajare, iar 52% recunosc că se uită întotdeauna la prezenţa în reţelele sociale a unui potenţial angajat. LinkedIn este de departe “cea mai verificată reţea” de către oamenii de HR, urmată fiind de Facebook şi Twitter.

Cum să nu ne facem singuri rău la angajare

Prima impresie contează de multe ori în viaţă. Vorba e valabilă şi în recrutare. De aceea ar trebui să te întrebi ce spune profilul de Facebook despre tine, cum te prezintă în faţă celorlalţi. Apoi ar trebui să ştii că anumite subiecte pot speria recrutorii. Consumul de droguri, de pildă, te va descalifica din start în faţă celor mai mulţi oameni de HR. Te gândeşti că e puţin probabil să publici aşa ceva pe Facebook, însă poate ar trebui să ţii minte că status-uri cu încărcătură sexuală puternică cântăresc mai mult decât cele legate de consumul de alcool şi utilizarea armelor.

Un alt lucru de reţinut este că greşelile gramaticale repetate contează, în sens negativ, mai mult decăt expresiile injurioase pe care le publici.

Există şi o parte bună legată de recrutare şi activitatea în reţelele sociale. De multe ori, poţi fi angajat direct după scanarea prezenţei tale în social media. Cam 1/4 recrutori a declarat acest lucru.

Nu am văzut date despre cum eşti văzut la HR dacă nu ai conturi de social media. Puţin probabil să îţi dăuneze, însă poţi părea un pic suspect, nu?

***

Mai multe cifre despre recrutare şi social media găseşti în infograficul următor.

Social-Job-Hunt-Final

Sursa foto deschidere: © Auremar | Dreamstime.com

3 comentarii

  1. Radu-Mihai says:

    “Nu am văzut date despre cum eşti văzut la HR dacă nu ai conturi de social media. Puţin probabil să îţi dăuneze, însă poţi părea un pic suspect, nu?”

    Suspect?! De ce? De exemplu eu sunt o persoana sociabila si plina de viata, iar cei din jurul meu pot confirma asta – nu la un interviu ca nu-i duc cu mine. Ba chiar cred ca-ti poti da seama cat de sociabil e o persoana din discuitia pe care o porti la un interviu. Bine, cei care vor sa lucreze in mediul online trebuie sa aiba prezenta, dar pentru un office job nu mi se pare relevant.

    Chiar sunt curios de parerea unei persoane din mediul HR.

  2. Aliz says:

    Deci sa nu mai fim spontani si sa ne cenzuram.

  3. And says:

    De ce să mai faci cv-uri, când ai cont pe rețelele de socializare…?!

Comentează