MANAFU*

Abonamente Evensys

Ce s-a intamplat cu netbook-urile?

eee-pc

A fost o vreme în care netbook-ul (calculatorul de mici dimensiuni cu performanțe modeste) era un gadget cool. Chiar și eu am cumpărat un eeePC în 2008-2009, pe care nu l-am folosit însa mai deloc. Credeam că va fi un însoțitor bun în deplasările mele. S-a dovedit a fi foarte slab chiar și pentru nevoile de bază, gen browsing.

Știu că Asus și Acer, cei mai mari promotori ai netbook-ului, au încetat producția la început de 2013, însă nu îmi dau seama acum ce a cauzat ”decesul”. Creșterea segmentului tabletelor? Nevoia noastra de performanțe sporite?

Mă gândesc că, în contextul, dezvoltării dispozitivelor 2-în-1 (tabletă + tastatură) și a phabletelor, netbook-ul ar avea astăzi o nouă șansă. Voi ce credeți?

Sursa foto: Ingjye Huang

10 comentarii

  1. Șerban says:

    Ia-o altfel: tabletele de azi sunt netbook de ieri. 🙂
    Chiar dacă tabletele nu vor ajunge prea curând să înlocuiască PCurile, existența pe piață a două produse identice (în viziunea cumpărătorului mediu) ar fi inutilă.

  2. vali says:

    telefoanele și tabletele 🙂

  3. Sebastian says:

    Netbook-ul nu a disparut ci s-a transformat .Laptopul si tableta s-au unit cumva si categoria se numeste acum ultrabook, care are performante de top cu display de 12″ – 13′ la marimea hardware a unui laptop de 11″ (vezi noul MacBook si noul Dell Xps ). Asta este segmentul premium, insa exista si ultrabook-ri ieftine cu performante bune . Incet incet dispare insa laptopul conventional.

  4. zoltybogata says:

    De pe un telefon poți face aproape ce faci de pe un PC și ocupă mult mai puțin spațiu. Multă sănătate

  5. cartus says:

    Inca exista: Asus, Toshiba, HP mai fac asa ceva ( http://bit.ly/1zg5gyW ), insa s-au mutat pe marimea ecranului de 11.6″ pentru ca, la ecranele mai mici, de 8″, 9″ sau 10″, rezolutia era atipica ( 1024×600 ). Tin minte ca luase un coleg un Acer de 10″, acum cativa ani buni si programul venit cu camera foto a refuzat sa se instaleze pe el din cauza rezolutiei.
    Acum, pe 11.6″ au loc pentru o rezolutie HD de 1366 x 768, mai mult, unele au SSD/eMMC de 32 sau 64GB, cu preturi intre 800 si 1200 lei, procesoare dual-core de 1.8 – 2.6 GHz, fata de vechile single-core de 900 MHz, 2 GB ram standard, fata de 512MB- 1GB la vechile modele. Din pacate sunt prea mici pentru a concentra in ele componente foarte performante, singurele care pot face asta cu succes sunt celebrele Alienware/Dell, care sunt prea scumpe pentru userul obisnuit (preturi pornind de la 5000-5500 lei pentru modelele M11x cu diagonala ecranului de 11″ ).

  6. Daniel Mitran says:

    Da.

    Dupa ce am trecut prin tableta de 10”, Transformer (hibrid) cu Android, Transformer cu Win8, Note 10, Note 8 sunt azi super incantat de noul meu netbook (Asus EeeBook X205, unii l-ar numi clona noul MacBook air, daca nu ar fi fost anuntat cu 12 luni inainte).

    Pe hartie si in vitrina hibridele arata fantastic de bine.
    Cand le folosesti insa incep sa apara problemele: pentru mine dimensiunea ideeala a unei tablete este 8-9” . Suficient de mica si de usoara sa o rotesti oricum, suficient de mare ca sa vezi bine. si neaparat Android sau iOS, Windows-ul pe tableta inca mai apare cativa ani de parcurs.
    La un laptop insa dimensiunea minima ca sa il pot folosi este 11.6” orice sub este chin, indiferent ce vrei sa faci.

    Plus ca este foarte foarte ciudata distributia greutatii la un hibrid, inglobarea componentelor in partea de “monitor” il face “nefiresc” de greu, atunci cand e folosit in mod laptop.

  7. Am inteles ca Asus si-a relansat gama. Cred ca netbook-ul de 2015 ar trebuie sa fie un ultrabook mai mic (la fel de subtire insa) cu performante medii si cu stocarea in cloud. Eu folosesc de 4 ani un ultrabook si aproape deloc o tableta. Ce zic eu aici, nu o folosesc deloc! Mi-as lua un netbook de 9″ daca ar fi ultralight si slim. Doar pentru vacante sau deplasari.

  8. Bogdan Popa says:

    Netbook-urile de ieri sunt Chromebook-urile de azi: laptopuri ieftine (încep de la 150$) ce rulează Chrome OS, au dimensiuni mici, ușoare, performanțe medii, 32 GB eMMC și 100GB stocare în Google Drive

    La noi încă nu sunt cine știe ce, dar în US au început să fie din ce în ce mai folosite în detrmimentul Macbook-urilor în școli. Popularitatea lor e într-atât de mare încât au determinat Microsoft să lucreze cu partenerii lor și să scoată laptopuri de genul HP Stream – un laptop cu preț și performanțe asemănătoare unui Chromebook dar care ruleză Windows.

  9. add says:

    ai zis motivul: netbook-urile sunt slabe ca performante
    atat de slabe ca eviti sa le folosesti si pentru a deschide un filmulet pe youtube
    cele performante costa peste 1000 eur si nu sunt asa raspandite

  10. Si-au dat seama si din vanzari si din reactiile utilizatorilor ca nu mai au de ce sa lanseze netbook-uri in continuare. Tabletele cu tastatura dupa parerea mea sunt muult mai bune acum. Daca iei un Asus Transformer T100 cu tastatura si Windows 8.1 preinstalat care stiu ca era si 1.400 lei ai practic un netbook mai usor si mult mai eficient.

Comentează