MANAFU*

Abonamente Evensys

Nu suntem pregatiti pentru concerte mari

concert-robbie-williams

Scriu acest post pentru concertele viitoare. Îl voi trimite pe mail organizatorilor ori de câte ori vom mai avea un mare eveniment muzical în centrul Capitalei.

De la concertul Roger Waters nu am mai văzut o așa mobilizare de păreri pe toate canalele online că după concertul Robbie Williams de aseară. A fost un eveniment memorabil, pe care eu îl pun alături de momente precum Bon Jovi, AC/DC, Depeche Mode (al doilea), Manu Chao (Bestfest), The Prodigy (primul) și Metallica (primul). Dar a fost și exemplul care ne-a arătat că Bucureștiul nu este pregătit pentru un astfel de eveniment.

Locul de desfășurare

Piață Constituției a găzduit câteva din concertele bune de la noi (Bon Jovi și AC/DC) și o grămadă de târguri, expoziții și festivaluri ale berii. Doar că nicio manifestare anterioară nu a avut o asemenea amploare. Și nimeni nu s-a întrebat dacă piața cu pricina va face față la 65.000 – 70.000 de spectatori. Măcar acum după concert știm sigur că există o limită de participanți (să zicem de 50.000 de persoane), pe care autoritățile ar trebui să o impună, iar organizatorii să o respecte.

Organizarea

Pe organizatori nu știu încă unde să îi încadrez: la “lăcomie” sau “nesimțire”/ “nepăsare”? Ziceți voi. Că la incompetență nu pot. Marcel Avram are o experiență în spate și chiar fără ea, echipa ar fi putut să “scaleze” pe baza experiențelor anterioare.

Problema cea mai mare ridicată de toți participanții a fost cea legată de insuficiența punctelor de hidratare.

La 35 de grade Celsius (care cred că intră la capitolul caniculă), un om care petrecea, să zicem, 3-4 ore în incintă ar fi avut nevoie de vreo 2 litri de lichide pentru o hidratare corectă. Iau în calcul statul în soare, fumatul, efortul fizic în timpul concertului și ocazia de socializare (bei mai mult cu prietenii). Doi litri de apă ar fi încăput în 5 pahare de 400 ml. Pentru acestea, un om ar fi trebuit să facă două drumuri la bar. Cu puțin noroc, cu “cartoanele” de transport (sau cum se numesc ele), putea luă o dată cam pentru 4-5 persoane. Când am mers la bar, nu mai erau cartoane, iar eu eram singur la coadă pentru un grup de 6 persoane. Am făcut cardboard sharing cu o doamnă care mi-a cedat 3 “locuri” pe cartonul ei.

Pentru a putea hidrata așadar cât de cât mulțimea de aseară, organizatorii trebuiau, evident, să suplimenteze numărul de baruri. Pentru a reuși acest lucru, ar fi trebuit să sacrifice din spațiul dedicat spectacolului. Dacă se opreau la 50.000 de locuri, ieșea impecabil. Varianta a doua ar fi fost să mute concertul pe Arena Națională. Doar că acolo ar fi fost o problemă cu sunetul.

Accesul și transportul

Organizatorii trebuiau să își pună și problemă accesului la și mai ales de la eveniment. Dacă mulți au venit în decurs de 2-3 ore, cam toți au plecat în același timp. Oamenii orbecaiau prin tufișurile din spatele clădirilor din zonă, aprinzând flash-urile telefoanelor pentru a nu își rupe picioarele. A fost clar că nu s-au comunicat / gândit înainte căi de ieșire, în afara informațiilor despre porțile de acces, care sunt inutile când marea de oameni pleacă spre case.

A fost încă unul dintre evenimentele de la care mulți au fugit să prindă ultimul metrou, unii au mers kilometri pe jos, iar alții au fost din nou umiliți de taximetriști.

Autoritățile

Poate are cineva mai multe informații, însă eu nu înțeleg neimplicarea autorităților în bună desfășurare a manifestării. Concertul Robbie Williams a fost un eveniment important pentru oraș, care “a impactat” atât participanții, cât și locuitorii din zonă.

Autoritățile (de orice fel) ar fi trebuit să vadă interesul public în acest concert. Era obligația lor să impună anumite standarde de hidratare pentru caniculă (Oare cum pot fi trași acum la răspundere organizatorii? Doar la Protecția Consumatorului?), să aprecieze câți oameni pot intră în acea zonă și să colaboreze cu Poliția și organizatorii la ieșirea spectatorilor.

Dar mai mult decât atât Primăria și regiile de transport trebuiau să colaboreze pentru a asigură transferul oamenilor în tot orașul. Dacă la un meci mare de fotbal se prelungește programul metroului, de ce nu se poate și la un concert care atrage și mai mulți oameni?

Publicul

Am văzut la multe concerte mari de la noi un public genial, dar aseară l-am văzut pe cel mai cel. Cu toate acestea, trebuie să acceptăm că noi încă nu avem un public numeros de concerte, care să înțeleagă tipul de eveniment la care participă și cu ce provocări poate veni acesta (mai ales în România).

Concertul Robbie Williams a avut și un extra-public, acel public care așteaptă confortul unei săli de cinema de mall, care bifează doar evenimente mari și care nu vine neapărat pentru muzica artistului, ci pentru spectacolul în sine. Spun asta din perspectivă celor care au plecat aseară după primele 2-3 piese, negăsindu-și locul în mulțime.

Organizatorii de concerte are trebui deci să se preocupe de acest segment special. Doar așa vor vedea cum crește numărul de bilete vândute.

Tot răul spre bine

Am văzut pe Facebook povești de la alte concerte de afară, chiar de la un turneu Robbie Williams de acum doi ani. Am fost și eu la câteva concerte mari (U2 la Amsterdam, Madonna la Paris și Justin Timberlake la Istanbul) și nu am avut probleme cu hidratarea. Ce s-a întâmplat aseară e o repetare a incidentului de la concertul Rolling Stones de acum 8 ani. După acel moment, mai toate concertele s-au desfășurat civilizat (Nu a uitat sonorizarea de la RHCP!). Dar e adevărat ca nu a mai fost niciunul atât de mare, pe o vreme caniculară. Sper doar că incidentul de ieri să fie o lecție atât pentru organizatori, cât și pentru administratorii orașului. O lecție cu o bătaie mai lungă de 8 ani.

19 comentarii

  1. dan says:

    Marea problema a fost numarul de spectatori. Cineva spunea ca la Andre Rieu a fost perfect. Pai da dar au fost vreo 15.000. Acum doar pe peluza din fata parlamentului erau minim 20/25 k. S au vandut undeva la peste 75.000 + invitatiile. De aceea nu au facut fata. Concertul în sine a fost genial si spectatorii la fel. Nu am vazut oameni beti sau drogați sau batai… Singura posibilitate sa invatam din greseli este sa avem 3/4/5 concerte de acest fel in fiecare an.

  2. Livia says:

    E puţin cam prea dur titlul, dar da, sunt de acord cu ce-ai zis în text. Cred mai mult că e lipsă de interes din partea organizatorilor faţă de public, de care au mare nevoie pe viitor.
    Va urma…

  3. Ramona says:

    La noi in tara este o problema cu locatiile. Am fost in ultimii 3 ani la cateva concerte, locatiile fiind diferite – Arenele Romane, Stadionul de Rugby si Romexpo.
    Cel mai bine organizati mi s-au arut la romexpo. Atat in privinta pct de hidratare, cat si ca sonorizare.
    Singura chestie care mi se pare absurda este cea cu intratul cu sticla de apa la tine. Acum sa fim seriosi!

  4. Gabi says:

    Foarte bun articolul!

    Trei mentiuni:
    1) poate ne-am cam grabit cu concluzia ca sunetul nu este bun pe Arena Nationala. a fost doar o incercare…

    2) nici dupa meciuri nu merge metroul mai mult (au fost doar cateva exceptii)

    3) la evenimentul de ieri a fost foarte slaba si presa, care a scris inainte de concert ca artistul principal va intra la 20:00, nu la 21:00 cum ar fi trebuit. s-ar fi prins ceva mai mult timp de umbra si de hidratare 🙂

  5. Ceea ce (inca) nu inteleg organizatorii de evenimente este responsabilitatea enorma pe care si-o asuma fata de public si de zona in care are loc o astfel de manifestare uriasa. Prcatic, intr-o singura piata din Bucuresti, s-a concetrat populatia unui oras maricel… Pentru acestia era nevoie, asa cum spui, de implicarea mai multor organisme, inclusiv autoritati… Slava Domnului ca nu au fost incidente majore…

  6. Marius says:

    Organizarea a fost dezastruoasa, iar vina apartine mai multor firme din Romania (organizatori, sponsori / vanzatori de bauturi).
    Insa, de ce toti cei 60.000 de oameni au ramas sa se calce in picioare, sa darame corturile cu branding frumos, sa lesine la propriu dupa stat la cozi de 2 – 3 ore pentru un pahar de apa?

    De ce din cei 60.000 de oameni, doar cativa au iesit din perimetrul concertului, s-au dus la o terasa si au baut ce au dorit, dupa care s-au intors la concert?
    Poate ca organizatorii nu lasau pe nimeni sa iasa si sa se intoarca la concert?
    Neasteptat insa la cozi era o situatie de forta majora…
    Si doar cativa au ridicat indraznit sa nu se multumeasca cu ce li se oferea…
    La intrarea / iesirea de la Izvor au fost 5 oameni (nu erau din grupul meu) din cei 60.000 care au “rupt” cordoanele de securitate ale organizatorilor si au iesit, au stat la terasa si s-au intors la timp pentru Robbie.

    Poate organizatorii sunt incompetenti, lenesi sau hoti – dar de ce Romanii de diverse varste sau generatii sunt pregatiti sa indure umilinta pe banii lor, chiar si la un concert Robbie Williams?

  7. Francisc says:

    În primul rând ar trebui educat poporul, apoi vom avea concerte frumoase și aproape impecabile. Însă e greu. Mulți au venit (ca și la Andre Rieu) doar pentru spectacol, nu că ar fi fost un cântăreț pe care ar fi vrut să-l vadă din tot dinadinsul.
    Însă mă opresc aici. Mi s-a atras atenția să nu vorbesc despre concerte la care nu am participat. Însă, după cum am spus mai sus, România e plină de păreriști.

  8. Gabi says:

    Asa e, au fost cateva cazuri, in special la meciurile stelei. La meciurile “nationalei” nu s-a prelungit, iti confirm eu. Chiar erau multi politisti acolo care aveau grija sa nu intre oamenii.

  9. Radu Oncescu says:

    a) Piata Constitutiei este o zona inchisa, potrivita pentru targuri, expozitii si alte cele.
    b) Suntem pregatiti pentru concerte mari, dar unii viseaza la telegondole si autostrazi suspendate (de fabricatie babiloniana) 😀
    c) Imediat soseau trenurile de metrou daca Robbie Williams avea in CV si o cupa UCL / UEL :))
    d) Dan are dreptate in privinta biletelor. Ai vazut ce distractie a fost la party-ul Absolut x Wookid…
    e) Populatia orasului Bistrita la ultimul recensamant (75,076) :)) (pentru Cristina).

  10. Mihai says:

    Cristi, cred ca ar trebui sa punem punctul pe I si sa spunem de ce stateam ca fraierii la coada cu orele. Sistemul cu carduri propus de Banca Transilvania a fost un mega fail. Nu functionau cititoarele si in loc sa dureze 1 minut sa iti iei bautura si sa dai celebrul jeton, aici asteptai sa citeasca de zece ori cardurile. Eu in locul acestei banci, mi-as cere public scuze.

    Cat despre organizare, pot spune ca am fost norocos sa merg intr-o zona cu bratara pentru ca doar asa am putut sa ies pentru cateva minute sa imi iau ceva de baut de la un supermarket in zona. Si asa am dus tratative cu cel putin 10 persoana din zona de acces sa ma lasa sa ies si sa intru. Nu e ca si cand puteam sa multiplic acele bratari pe loc iar biletul meu inca avea cod de bare.

    Pe scurt, organizare execrabila dar un show genial facut de Robbie.

  11. geo says:

    Cred ca organizatorii s-au lacomit sa vanda cit mai multe bilete. Dovada pt Ursus, acum incearca sa dreaga busuiocul la imagine si va oferi unora cite un bax de bere. Nu cred ca Ursus are de unde sa dea peste 50.000 baxuri de bere…Ma intrebam chiar nu exista o locatie excelenta in Bucuresti sau pe langa unde sa fie organizate impecabil concerte mari? Cu atitia oameni de afaceri nu s-au gasit sa faca o zona pt concerte cu parcari si puncte de vanzare?

  12. TGC says:

    Metallica al doilea ce a avut? Mi s-a parut excelent organizat. Sunetul a fost impecabil, cozi la bauturi practic nu existau, atmosfera superba (chiar daca vremea a fost urata). Accesul a fost foarte civilizat si s-a intrat/iesit fara probleme (e drept, au fost vreo 30k – dar vandute toate instant, fara nicio reclama, daca va mai aduceti aminte nu a fost niciun afis).

  13. Val says:

    Nu am fost la concertul Robbie W., dar acuma urmaream pe youtube inregistrarea facuta in urma transmisiei in direct. Sunt cateva filmari de sus, te cutremuri cand vezi cata lume e acolo. Eu am fost la Roger Waters in Piata Constitutiei, dar la Robbie au fost mult mai multi spectatori.
    Probabil ca la Robbie voi ajunge la Sziget, ca e mai usor de ajuns (pentru mine).

  14. TGC, si al doilea a fost OK, desi a fost pe stadionul ala mic din spatele Marriott. Acolo am vazut prima data jetoanele celebre. Si mi-a placut ideea. Eu am marcat concertele memorabile pentru mine.

  15. adi says:

    Am avut ocazia sa merg la concertul AC/DC din Zurich, de anul acesta.
    A fost in perioada cand aici se desfasurau concertele Andre Rieu.
    La cele 2 concerte din Zurich, ce au avut loc pe stadion, organizare impecabila si la venire si la plecare.
    La conceretele desfasurate in Pta. Constitutiei, au fost probleme mereu, indiferent de tipul de concert.
    Sunetul este ingrozitor datorita cladirilor din jur, accesul greu, plecarea si mai grea.
    In jurul Bucurestiului e o gramada de spatiu, ce poate fi folosit ca spatiu de concerte.
    Zona Pta. Constitutiei nu e o zona ptr. concerte, mai ales ca mai limitezi si accesul pe cateva strazi.
    Vineri a fost haos in zona, dpdv. al circulatiei, nici cu bicicleta nu te descurcai mai bine.
    Multi din participanti la concertul de vineri, au plecat dupa ce au pierdut mai bine de 1 ora intre cozile formate ba sa isi ia celebrul jeton, ba sa isi ia ceva de baut.
    Pacat

  16. TGC says:

    Primul concert vazut de mine “afara” a fost la Budapesta in 1998. Sabbath (cu Ozzy….), Helloween si Pantera. Pe Kiss (arena de hochei). Undeva la 25k, dar inca nu am vazut organizare in Romania cum a fost acolo. Am fost in 2010 la Metallica, tot in Budapesta. Deja vorbim de alta galaxie fata de orice din Romania.

  17. […] în articolul anterior că mulți români merg la un concert pentru spectacol (vezi seria Andre Rieu) și nu pentru […]

  18. Ionela says:

    Pentru a se evita astfel de probleme ar trebui organizate mai des concerte de asemenea anvergura in Romania, pentru a se evita astfel de probleme.
    Concertul a fost superb, dar lipsa de organizare s-a vazut… cand stii ca o sa fie prezenti zeci de mii de oameni trebuie sa asiguri macar minimul de lichide pentru acestia, asa e uman in primul rand…

Comentează