MANAFU*

Abonamente Evensys

Primul aparat personal de zbor a fost creat de un roman

În urmă cu șase ani, am vrut să îl am ca invitat într-o conferință pe Dumitru Popescu, creatorul proiectului primei rachete spațiale românești. Nu a putut veni la conferință fiind chiar pe punctul de a lansa racheta Helen, însă toată sala a aplaudat clipul video trimis de el. Publicul îl vedea drept un inovator, un om care își duce ideile la capăt.

Ieri, Dumitru și-a mai văzut o idee pusă în practică. A anunțat lansarea primului vehicul din lume care zboară. ArcaBoard este o mașină zburătoare propulsată electric, având 272 cai putere și 203,000 W, fiind cel mai puternic și mai ușor vehicul personal creat vreodată.

Vehiculul oferă libertate totală de mișcare și se poate deplasa în orice direcție. Este construit din materiale compozite, are dimensiunile de 145x76x15 cm și o greutate de 82 kg. Această tehnologie permite unei persoane cu greutatea de maxim 110 kg, să zboare. Vehiculul poate să zboare la o înălțime de 30 cm, cu viteze de până la 20 km/h, dar nu mai mult de 6 minute. Bateriile pot fi reîncărcate în 35 minute.

Prețul de achiziție este de $19,900. Primele unități vor fi livrate începand cu 15 aprilie, 2016.

ArcaBoard este un început de drum, un început pe care îl putem asemăna, fără exagerare, cu încercările lui Aurel Vlaicu și Henri Coandă.

Succes, Dumitru!

6 comentarii

  1. Ana says:

    Hehe, păi pachetul/rucsacul reactiv al lui Justin Capră, preluat până și de armata SUA și de NASA, ce-a fost, nu tot „Primul aparat personal de zbor”? 😀

    http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/justin-capra-romanul-care-a-inventat-rucsacul-zburator-a-murit-la-82-de-ani-cele-mai-importante-inventii-ale-sale.html

  2. Lucian says:

    Mai e mult până departe..
    Arca deocamdată se ridică de la sol.
    Ii trebuie direcție/manevrabilitate, capacitatea de a frâna.. Etc.

  3. Dar e un inceput frumos…

  4. Gheorghe says:

    Ma, da n-au unii nici o jena….

  5. Gheorghe, stiu de isprava asta. Eu vorbesc de un vehicul care se comercializeaza deja, ma rog, se comanda de acum si se livreaza in 2016. Prototipuri au mai existat.

  6. Gheorghe says:

    Cristiane, imi pare rau sa te dezamagesc, asta este ceea ce americanii numesc “vaporware”. Nu numai ca nu exista, dar nu va fi comercial niciodata.

    Iata argumentele:
    – Isi asuma creatia “primului hooverboard” cu maxim tupeu, in timp ce vehicule asemanatoare deja exista, chiar functionale.
    – Nu numai ca deja exista, dar acestea parcurg 250 de metri controlat, ceea ce denota o buna stabilizare, nu sunt legate cu ata si total incontrolabile cum se vede in primul clip al lui Popescu.
    – Romanul Alexandru Duru din Canada are rezultate confirmate, in prezenta celor de la Guiness, nu numai filme pe calculator, fara date tehnice validate de cineva din afara.
    – Sunt multi care au facut calcule tehnice si sustin ca jucaria lui Popescu nu are cum sa tina mai mult de 100-120 de secunde cu bateriile care exista acum.
    – Popescu recomanda scoaterea stabilizatorului, practic creierul oricarei drone si singura metoda de a creea un hooverboard stabil. Fara el, toate astea sunt doar chestii cu elice care zboara necontrolat. E o dovada ca tot ce-a facut e sa puna niste elice intr-o scandura.
    – Nu vreau sa intru in detalii pe ce s-au dus banii de la Agentia Spatiala Europeana cat timp Popescu a fost in Romania, ca ajungem la altele. Nu poti sustine ca ajungi pe luna cu racheta ta facuta in garaj alaturi de cei 3 apostoli, cand zborul pe luna a solicitat la maxim timp de 10 ani resursele unei natiunii, si nu oricare.

    http://www.engadget.com/2015/12/24/arcaboard/

Comentează