MANAFU*

Abonamente Evensys

HP Chromebook, un laptop usor de utilizat

Primul Chromebook lansat oficial în România poartă brand-ul HP și se bucură evident de susținerea Google. L-am avut în teste pentru câteva săptămâni și pot împărtăși acum experiența oferită. Noul HP Chromebook 11 este un mini-laptop care rulează sistemul de operare Chrome OS, este un dispozitiv dedicat celor care fac mai mult browsing pe Internet, tot sistemul fiind creat în jurul browser-ului Chrome. Acest nou dispozitiv te va ajuta să rezolvi anumite task-uri mult mai ușor decât un smartphone, îți oferă toate serviciile Google într-un singur loc, pe care le poți accesa în câteva secunde și poți naviga pe Internet la fel ca pe un laptop, folosind browser-ul Chrome.

HP Chromebook 11 are un display de 11,6 inch anti-glare, iar la interior, un procesor dual-core Intel Celeron N2840 la 2,16 GHz, 2 GB memorie RAM și 16 GB memorie internă. Netbook-ul este disponibil în România pe culoarea gri, la prețul de 299 euro.

Câteva detalii

Sistemul de operare de la Google seamănă puțin cu Mac OS și cu sistemul de operare Android. Partea frumoasă este aceea că nu necesită o configurare specială. Îl accesezi folosind contul Google sau cu un cont guest. La fel de simplă este și ștergerea datelor de pe un Chromebook, te deconectezi din contul Google și se șterg în mod automat toate datele de pe el. Pe lângă simplitate, Google promite și un sistem foarte sigur. Există o “recompensă” de 100.000 $ pentru hacker-ul care va îl va putea compromite.

Desktop-ul este simplu, nu există un buton de Start, acesta fiind înlocuit de o bară de căutare. În partea dreaptă jos veți găsi bara de notificări, care este asemănătoare cu cea de pe sistemul de operare Android, de unde setezi luminozitatea, te conectezi la Wi-Fi și dai logout. Dacă pliezi ecranul, netbook-ul se va închide în câteva secunde și va porni instant în momentul în care îl deschizi. Bateria are o autonomie de aproximativ 8 ore.

Este imposibil să te “rătăcești” pe un Chromebook. Ai un fel de Windows Explorer, cu acces la două foldere locale: Offline și Downloads. Practic, tot ce descarci de pe Internet rămâne în folderul Downloads, de unde poți apoi să muți fișierele pe un memory stick, în folderul Offline, pe Desktop sau direct în folderele de cloud, care se sincronizează instant atât timp cât ești conectat la Internet: Google Drive, Dropbox, OneDrive.

La ce e bun

Cum spuneam, HP Chromebook 11 este ideal pentru navigarea pe Internet, cu susținerea serviciilor Google. Nu vei avea preinstalat un program de editare foto, însă ai la dispoziție comenzi pe tastatură prin care poți face un screenshot/captură la o anumită porțiune de ecran și poți folosi un editor foto precum Pixlr.

Poți să vizionezi fișiere video, deschide fișiere arhivate și edita texte sau tabele folosind suita Google Docs Offline. Tastatura de pe Chromebook este foarte comodă, iar folosirea diacriticelor este intuitivă folosind combinația de taste Alt Gr+a,i,t.

tastatura-chromebook

Spațiul de stocare este de aproximativ 8 GB pentru utilizator, restul fiind ocupat de sistemul de operare. Poți stoca și tranfera fișiere pe Chromebook atât prin stick-uri USB, carduri de memorii microSD, dar și prin Google Drive și celelalte alternative, Dropbox sau OneDrive. Directoarele sunt organizate într-un singur loc.

Se pot iniția și apeluri video pe Chromebook prin Hangouts sau Facebook, însă serviciul Skype poate fi folosit doar din browserul Chrome, neexistând încă o aplicație dedicată pentru Chromebook.

Dacă vrei să-l folosești și la locul de muncă, vei întâmpina dificultăți în anumite situații, deoarece suita Google Docs nu oferă compatibilitate cu toate funcțiile Microsoft Office.

Dacă dorești să achiziționezi acest netbook pentru un copil, trebuie să ai în vedere că nu vei putea instala jocuri, o alternativă fiind cele de pe site-urile online.

Nicio aplicație pentru Windows, Mac OS sau Linux nu va putea fi rulată pe Chromebook.

În concluzie, dacă ai nevoie de un netbook fiabil, simplu de utilizat, în principal pentru browsing, cu autonomie foarte bună, HP Chromebook este o alegere potrivită.

2 comentarii

  1. Șerban says:

    Chrome nu șterge bookmarks sincronizate, după ce te deconectezi de la contul Google. Chromebook face același lucru?

Comentează