MANAFU*

Abonamente Evensys

Zilele Filmul Românesc la TIFF 2016

caini

TIFF a fost și anul locul în care s-au lansat importante producții autohtone. A fost și este în continuare festivalul unde multe dintre producțiile românești din ultimii ani au avut premierele naționale și unde au fost descoperite noi talente.

Anul acesta în competiția Zilele Filmul Românesc au intrat 11 lungmetraje și 16 scurtmetraje, iar alte 2 producții românești au rulat în afara competiției. Fie că sunt comedii sau drame, în această secțiune se găsesc filme pentru toate gusturile (în ordine alfabetică).

Afacerea Est (r. Igor Cobileanski): Ce îi determină pe doi bărbați să înceapă o călătorie în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile?

Câini (r. Bogdan Mirică): Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat de provincie pentru a vinde pământul moștenit de la bunicul său. O serie de întâmplări ciudate i se-ntâmplă.

Cinema, mon amour (r. Alexandru Belc): Încercarea de a menține pe linia de plutire a cinematografului Dacia Panoramic din Piatra Neamț de către Victor Purice și cele două angajate ale sale, Cornelia și Lorena. Înfruntarea realității este, însă, dură.

Discordia (r. Ion Indolean): Trei zile bizare din viața a doi tineri. Sub același acoperiș, în camera separate urmează un program transformat într-un ritual.

Două lozuri (r. Paul Negoescu): Trei bărbați dintr-un mic orășel de provincie câștigă marele premiu la loto, dar pierd biletul, așa că pornesc într-o călătorie ca să-l recupereze.

Ilegitim (r. Adrian Sitaru): O iubire ilegitimă între doi frați dintr-o familie unde moralitatea și legalitatea nu au căpătat vreun sens.

Imagini din vis (r. Sorin Luca): o Românie a anului 1978, din perioada dictatorului Ceaușescu. Printre artiștii persecutați și închiși se afla și muzicianul Rodion Roșca.

În căutarea tatălui pierdut (r. Ionuț Teianu): John, Constantin și Brâncuși. Trei nume ale unui singur tânăr. John se pare că este fiul faimosului sculptor Constantin Brâncuși, iar la 78 de ani pleacă în misiune: vrea să-și regăsească tatăl pierdut.

Muntele Magic (r.Anca Damian): o drama documentar (animat) despre viața lui Adam Jacek Winkler, un reguziat polonez la Paris care visează să schimbe lumea.

Orizont (r. Marian Crișan): un nou început pentru doi soți – administrarea cabanei Orizont, din vestul României. Totul ia o întorsătură ciudată.

Sieranevada (r.Cristi Puiu): La 40 de zile după moartea tatălui său, un doctor se pregăteşte să meargă la reuniunea de familie prilejuită de comemorarea răposatului. Masa de parastas degenerează însă într-un conflict de proporţii.

Ultima zi (r. Gabriel Achim): Adrian, un bărbat de provicinei, s-a decis să se călugărească. În drumul lui spre mânăstire este condus de primar, politest și liderul Asociației Tinerilor Creștini din oraș.

***
Am participat și anul acesta, la TIFF, ca reporter de festival, la invitația Raiffeisen Bank, sponsorul principal al evenimentului și susținătorul Zilelor Filmului Românesc.

1 comentariu

  1. Ma asteptam la mai multe filme noi…

Comentează