MANAFU*

Abonamente Evensys

Cum ar trebui sa mergem la serviciu in functie de varsta

cum-dormim-si-muncim

Suntem obișnuiți să ne raportăm la programul de lucru de la 9 la 5, dar v-ați gândit vreodată că există un program potrivit pentru fiecare vârstă? Studiile arată că ritmul circadian diferă de la tineri la adulți și persoanele în vârstă, așa că ideal ar fi să muncim atunci când suntem cel mai apți pentru asta.

În cazul adolescenților și tinerilor adulți, “mai târziu” par să fie cuvintele cheie. Aceștia preferă să se culce mai târziu și să se trezească târziu, până ajung la vârsta de 26 de ani, când creierul începe să se maturizeze și el. De vină pentru lipsa somnului în primele ore ale serii este melatonina, hormonul somnului, pe care adolescenții o eliberează abia în jurul orei 22:00. Asta înseamnă că tinerii ar trebui să înceapă școala pe la 9-10 dimineața

Adulții cu vârste cuprinse între 20-și-ceva și 30-și-ceva de ani trebuie să fie atenți la următorul aspect: munca în schimburi nu le este recomandată, dacă au în familie un istoric de boli cronice (diabet de tip 2, afecțiuni cardio-vasculare, obezitate etc.). Pentru ei, cel mai bine ar fi să se limiteze la un program clasic, de la 9 la 17. Celorlalți le este recomandat să își asculte organismul: cine preferă să fie „pasăre de noapte” nu ar trebui să se chinuie muncind ziua și viceversa.

Adulții de peste 40 de ani ar face bine să lucreze 25 de ore pe săptămână. Nu mai mult, nu mai puțin. Anul trecut, câteva companii suedeze au redus programul de lucru de la 40 la 30 de ore pe săptămână, iar ca rezultat, angajații au fost mai puțin obosiți, mai bine dispuși și mai eficienți. Și cum să nu fii eficient, când știi că peste cinci-șase ore pleci acasă?

De asemenea, un studiu realizat în 2015 a arătat că mai mult de 55 de ore de muncă pe săptămână duc la creșterea riscului de accidente vasculare cerebrale și boli cardio-vasculare.

Sursă informații: CNN
Sursă foto: © Paulus Rusyanto | Dreamstime.com – Manager work overtime and sleep on laptop

Tags: , ,

2 comentarii

  1. […] Program de lucru  in funcție de […]

  2. Lumi M. says:

    Multumim de statistici! 🙂 Sunt de parere ca ar fi extrem de utile niste module / materii privind eficienta si productivitatea in munca prin clasele superioare ale liceului. Macar la modul optional. Le-ar prinde bine tinerilor din Romania cateva aspecte practice, ca sa poata intelege putin din cultura muncii tarilor nordice. A munci mult nu inseamna in mod obligatoriu harnicie, de multe ori denota o lipsa de organizare si de eficienta.

Comentează