MANAFU*

Abonamente Evensys

Amazon tocmai a lansat magazinul viitorului

Amazon revoluționează din nou felul în care ne facem cumpărăturile. De data aceasta, din supermarket. Concret, Amazon Go va fi primul magazin fizic, offline, din care îți poți face cumpărăturile fără să mai treci pe la casa de marcat și fără să trebuiască să interacționezi cu vreo ființă umană.

Cum funcționează? La intrarea în magazin, deschizi aplicația Amazon Go de pe telefon, după care îl pui în buzunar și îți vezi de cumpărături. Pe măsuri ce iei produsele din raft, aplicația le contorizează și ți le trece pe o listă de cumpărături virtuală – sau echivalentul unui coș de cumpărături din magazinele online, dacă vreți.

La ieșire, senzorii instalați în locul caselor de marcat finalizează comanda și te taxează din contul tău Amazon, iar tu poți pleca din magazin fără să pui măcar mâna pe portofel, nu mai vorbim de bani, carduri, plăți, numărat produse, așezat produse pe bandă etc.

Cu senzori montați peste tot și camere video omniprezente, Amazon va putea înregistra și analiza comportamentul cumpărătorului în magazin, și cum fiecare vizitator este deja un client al site-ului Amazon.com, este foarte posibil ca la următoarea vizită pe site să îți “servească” exact produsele de care crede că ai nevoie.

Magazinul pilot este situat în Seattle, iar în prezent este testat de către angajații Amazon, urmând ca la începutul anului 2017 să fie deschis publicului.

În 2011, Tesco a încercat ceva similar în Coreea de Sud: a dus magazinul virtual în stațiile de metrou, unde clienții puteau scana produsele dorite, iar acestea le erau livrate la ușă în aceeași zi, după ce ajungeau acasă de la serviciu.

Astăzi ne putem considera răsfățați: avem livrare în aceeași zi, putem să comandăm dintr-o aplicație produse care ne sunt livrate în cel mai scurt timp, plătim cumpărăturile doar fluturând cardul de credit prin fața unui POS sau plătim singuri produsele la casele de marcat (rețeaua de farmacii Boots din UK are case self-service de mai bine de 5 ani) și, iată, în viitorul foarte apropiat, vom putea să ne facem cumpărăturile în magazine fără vânzători, fără bătaia de cap de la casele de marcat, fără interacțiune umană. Cum vi se pare?

4 comentarii

  1. Predescu Anisoara says:

    ar fi minunat sa se implementeze si in Romania acest sistem!!!

  2. tase says:

    vezi că aia de la aliexpress au implementat un sistem mai smecher. Intri cu ochelarii VR direct in magazinul fizic si faci cumpărături de acolo… cool, nu ?

  3. George says:

    Ar fi bucuria tiganilor!

  4. […] a produselor la raft, cu ajutorul aplicației de mobil, ne uităm la ce au cumpărat alții. Iar până la asta mai avem de […]

Comentează