MANAFU*

Abonamente Evensys

Vacanta la schi in Austria

Sezonul de schi a fost deschis. Acum se apropie mult așteptata vacanță, în care începe ”exodul” către pârtiile de schi la munte sau în țările din jur. De altfel, sezonul de schi e destul de mare, mulți preferând să își planifice vacanțele la zăpadă în primele trei luni ale noului an.

Evident, România e destinația principală pentru cei mai mulți dintre noi, însă de mulți ani deja Bulgaria și mai ales Austria se află în topul preferințelor. Cineva îmi spunea recent că merge în Serbia, la Kopaonik. Ar fi cea mai mare stațiune din sudul Europei, după Bansko. Alții preferă să meargă în Franța, la Chamonix, de exemplu.

Prietenii mei aleg Austria, zone precum Zillertal, Innsbruck, Ischgl, Kaprun sau Sölden fiind printre destinațiile preferate. Motivul? Gradul de dezvoltare în sporturile de iarnă, ofertă mare pentru orice nivel de pregătire, servicii foarte bune și infrastructura. Sigur mai sunt și alte motive.

Când rețeaua de service-uri auto AD Garage m-a întrebat care ar fi cel mai bun drum spre Austria, am stat puțin pe gânduri. ”Depinde ce destinație alegi!”, a fost reacția mea. De exemplu, dacă vreau să merg la Sölden, din București, am la dispozițiecel puțin două rute. Pe la Craiova sau pe Valea Oltului. Eu aș alege varianta cu Valea Oltului și Sibiu, deși în zonă Râmnicu Vâlcea se stă de multe ori bară la bară, din cauza tirurilor și nu numai.

Drumul meu ar arăta cam așa: București – Pitești – Râmnicu Vâlcea – Valea Oltului – Sibiu – Orăștie – Deva – Arad – Pecica – Nadlac – Mako – Szeged – Budapesta – Viena – Innsbruck – Sölden.

Drumul spre Austria

Sunt câteva lucruri de luat în considerare înainte să plecați. Trebuie să va pregătiți mașina, să fie în condiție bună (mai jos o să găsiți o lista cu service-uri din rețeaua AdGarage). Să alegeți apoi ruta optimă (eu v-am dat un exemplu mai sus). Să va gândiți cum vreți să parcurgeți ruta, cu câte opriri și pentru cât timp. Și nu în ultimul rând, să țineți cont de câteva detalii importante (bine de știut încă de acasă).

Un prim sfat ar fi să nu plecați luni din București și să nu reveniți vineri în țară. Așa evitați să stați în ”fundul” tirurilor. O idee ar fi să mergeți de sâmbătă dimineață și să va întoarceți într-o duminică dimineață. Dacă nu aveți cum să călătoriți în zilele acestea, ați putea schimba ruta și să optați pentru varianta București – Predeal – Făgăraș – Sibiu. Vă va consumă o oră în plus, dar nu riscați să rămâneți blocați pe Valea Oltului.

Eu aș face o oprire la Sibiu. Orașul e foarte frumos, oamenii sunt faini, aveți locuri de văzut și multe localuri bune de încercat. Puteți servi masa la Hermania, încerca steakhouse-ul Benjamin, merge la Kon Tiki pentru cea mai bună ciorbă de burtă, bea o cafea bună alături de o prăjitură deosebită la Espressee – Mojo. Dacă va gândiți să înnoptați în Sibiu, vă recomand hotelurile Hilton, Continental și Ramada.

Dar nu cred că o oprire de o noapte la Sibiu e recomandată. Am prieteni care conduc fără oprire (o oprire mare) până la Arad, unde rămân până dimineață. Alții merg până la Budapesta sau până la Viena și apoi mai departe. Pe drum, veți face cel puțin vreo 3-4 opriri scurte, numai până la Viena. E oricum o idee bună să vă opriți măcar 30 de minute la 4 ore de condus. Dacă mergeți pe la Râmnicu Vâlcea, un popas arhicunoscut este benzinăria OMV de pe Valea Oltului. O primă pauză mică ar putea fi aici.

O altă idee ar fi să nu vă opriți la Sibiu pentru prânz. Dacă porniți de dimineață din București, ajungeți la Deva la timp pentru un prânz. Pentru masă, am recomandări la Hanu Moș Opincă și La Poșta Veche. Vă gândiți să înnoptați aici? Să vă uitați și la Hotel Sarmis, și la Villa Venus.

Eu aș rămâne, mai degrabă, peste noapte în Arad. Mai sunt vreo două ore de condus de la Deva. Aș sta la Leon sau la Picasso (aici aș putea să și mănânc la restaurantul italian). Dacă mai am energie să ies din hotel, aș lua o pizza la Pizza Mia ori un burger la Euphoria Biergarten. Pentru gusturi fine recomand o vizită la Art Cafe. De la Arad, cel mai bine e să intrați pe autostrada spre Budapesta. Drum direct și rapid. Țineți mereu cont de limita de viteză.

Acum există și cazul foarte inspirat în care faceți un efort de toleranță față de drumul prin țara noastră și stați seara la Budapesta. Un prieten de încredere mi-a recomandat The Aquincum Hotel (are un SPA bun) și restaurantele Lángos Papa și Puli Étterem. De la Budapesta până la Viena mai aveți 2 ore și jumătate. Pe drum, dacă e musai să opriți, alegeți restaurantele Landzeit și Rosenberger.

Dacă aveți probleme pe drum cu mașină

Marele păcat al drumului spre Austria este că pierdeți prea mult timp în mașină, în România. Să zicem că acum nu e la fel de rău ca înainte, dar totuși veți petrece mai mult în mașină pe teritoriul nostru decât vă va luă apoi să ajungeți la destinație. Pentru orice reparații sau probleme cu mașina, aveți în drumul spre pârtiile de schi service-uri AdGarage, la București, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Dev, Arad, Budapesta, Viena, Innsbruck.

Puteți folosi site-ul AD Garage pentru a căuta punctele de lucru apropiate de locul vostru și informații despre service-urile din zonă, așa am făcut eu în lista de mai sus, sau apela 24/24 call-center-ul la numărul 07ADGARAGE (0723.427.243).

Nota bene: Călătoria poate fi influențată de foarte mulți factori. Socoteala de acasă e de multe ori data peste cap de segmentul de drum de pe Valea Oltului și nu numai. Puteți traversa România în 10-14 ore. Lucrurile se complică iarnă, pentru că – nu-i așa? – ”iarna nu e ca vara”. Aveți răbdare și fiți pregătiți!

***

Blogul Manafu.ro susține campania de comunicare AD Garage, rețeaua internațională cu peste 4.600 service-uri auto în 16 țări. În România, are 120 de puncte de lucru. Toate service-urile sunt multibrand și oferă garanție internațională de 12 luni atât pentru piese, cât și pentru manoperă.

Sursa foto: © Nikolais | Dreamstime.com – Mountains Ski Resort Solden Austria Photo

1 comentariu

  1. Beb says:

    Eu cred ca nu are rost o oprire intermediara cu somn mai devreme de Arad pentru ca a doua zi ar insemna sa te obosesti iar cu traficul romanesc si nu pica bine. Asa, de la Arad ai autostrada pana in statiunea de schi, sau macar foarte aproape de cazarea austriaca.

Comentează