M A N A F U *

MANAFU*

Digital Marketing Forum

O lectie de istorie la o bere intre prieteni

Dacă știe cineva o traducere decentă pentru “beer guy”, să îmi spună și mie. Până atunci, aflați că mă consider un “beer guy”. Oriunde merg, că e petrecere între prieteni, că o ocazie formală, servesc și o bere. Glumesc chiar cu barmanii pe la diverse întâlniri pretențioase dacă nu au pe undeva o bere pusă deoparte. Uneori primesc zâmbete, alteori priviri încruntate. “Cum poate să ceară o bere când aici e o lansare cu ștaif?”, probabil gândesc ei despre mine.

M-a bucurat de aceea invitația la o bere lansată de Chef Hădean și Zoltan “Zoli” Borsos. Pe Hădean îl știe deja toată lumea din online și de la TV. Pe Zoli vi-l pot recomanda ca un om pasionat de bere. Cred că dacă l-ar trezi cineva în mijlocul nopții și l-ar întreba ceva din istoria berii, ar primi un referat complet, cu note de subsol chiar. E un berar pe cinste!

Ne aflam deci la o bere, în jurul mese lungi, plină cu bunătăți. Berea curgea. La fel și povestea ei. Adi, preocupat de mâncare cum îl știți, ne-a servit un pic de istorie. Dacă nu aveați idee, berea a fost prima băutură produsă de om. Are vreo 7.000 de ani vechime și provine de prin neamul sumerienilor. Unii ar zice că e mai veche, dar atunci strămoșii iranielor de azi au atestat în scris, în cuvinte frumoase, berea. Pe vremea aia se bea numai bere nefiltrată.

Unii istorici apreciază că pâinea și berea au stat la baza civilizației noastre.

Nemții au fost primii care au făcut un pic de ordine pe piața berii, când au instituit “Legea Purității Berii”, obligând producătorii să folosească doar apă, orz, malț și hamei. Legenda spune că măsura a fost luată pentru a proteja producția de pâine. La acea dată, brutarii și berarii concurau pe recoltele de grâu. Câștigau – se pare – berarii. Și așa a apărut legea.

Un alt moment important în istoria berii a fost descoperirea pasteurizării, pe la 1850, de către Louis Pasteur. Pe scurt, procesul presupune încălzirea berii la temperaturi înalte și apoi răcirea bruscă, în urma să produsul prelungindu-și durata de valabilitate. Pasteurizarea a ajutat berea să circule mai ușor prin lume.

Am ajuns cu discuțiile în zilele noastre, unde lucrurile devin din ce în ce mai interesante. Apare o diversitate în gamă, noi gusturi și noi segmente de consumatori. O să vedem și anul acesta noi beri pe piață!

Comentează